Kedi Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2022

Kedi Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Kedi Alerjisi Nedir?

Belki birçoğunuz daha yeni duymuş olsanız da insanlarda kedi alerjisi sanıldığının aksine çok daha fazla gözlenmektedir. Kedi alerjilerinin, dostlarımızla temas kurmamıza her zaman engel olmadığı rahatlıkla düşünülebilir. Öncelikli olarak alerji nedir diye bakacak olursak, alerji kendi vücudumuzda bulunan antikorların, normal şartlarda diğer kişiler için zarar göstermeyecek alerjenlere karşı göstermiş olduğu aşırı reaksiyondur. Bunun sonucunda birçok semptom ortaya çıkar. Alerjinin tipine ve şiddetine göre de basit hapşırıktan, hayatı tehlikeye atabilecek seviyeye kadar reaksiyonlar gözlenebilir. Kedi alerjisi ise kedilerin vücutlarında yer alan proteinlere karşı insanlarda gözlenen alerjik reaksiyonlar olarak isimlendirilebilir.

Kedi Alerjisinin Nedenleri?

Kedi alerjisi kedilerin vücutlarında bulunan birçok proteine karşı oluşabilir. Birçok kişi bu hastalığı kedi tüyü alerjisi olarak düşünse de insanlarda gözlenen kedi alerjilerinin temel kaynağını (%90) salyada yer alan ve derideki bezlerden salgılanan proteinler oluşturmaktadır. Bu proteinlerin insanlar tarafından alınması veya temas edilmesiyle de oldukça rahatsız olabilen alerjik reaksiyonlar gözlenebilir. Bu alerjenleri azaltmanın en pratik yollarından biri kedinizin düzenli olarak kedi tarak ve fırçaları ile taranmasının, bakımının sağlanmasıdır. Ayrıca alerjik reaksiyon göstermeniz için bir kedi sahibini olmanıza da gerek yoktur.

Alerjiye neden olabilecek kedi proteinleri başka insanlar aracılığıyla taşınabildiği gibi bir kedinin temas ettiği ortamda da birkaç gün aktif bir şekilde bulunabilmektedir. Peki kedi alerjisi kaç günde belli olur? Kedi alerjisi olan insanlar alerjiye neden olan proteinlere temasları sonrasında, genellikle çok kısa süre içerisinde alerjik reaksiyonlar gösterirler. Bu reaksiyonlar ise alerjiye neden olan kaynaktan uzaklaşılması durumunda bir süre içerisinde azalarak normale dönmeye başlar. Ancak şiddetli alerjiye sahip olanlarda reaksiyonlar daha ağır ve tehlikeli seyredebilmektedir.

Kedi Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Kedi alerjileri birçok farklı semptomlarla seyredebilir. Bu semptomların hangisinin veya hangilerinin görüleceği, ne kadar şiddetli seyredeceği tamamen alınan alerjen protein miktarına ve insan vücudunun vermiş olduğu reaksiyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kedi alerjenleriyle olan temastan sonra kısa süre içerisinde temas eden bölgede veya yüzde şişkinlik, kaşıntı başlar. Bunun yanında burun akıntısı, göz yaşı akıntısı ve hapşırıkta alerjik reaksiyonlar esnasında sıklıkla gözlenen bulgulardır. Kedi alerjisi ateş yapar mı?

Kedi alerjisine karşı tedavi görülmediği ve alerjinin daha şiddetli seyrettiği durumlarda ise halsizlik, solunum güçlüğü, öksürük, bulantı, kusma ve ateş gibi semptomlarda görülebilmektedir. Bununla birlikte alerjenlere sık maruz kalınıp herhangi bir önlem alınmadığı durumlarda ise kronik astım gibi şiddetli solunum yolu hastalıkları da gözlenebilmektedir.

Kedi Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bağışıklık sistemimiz, her zaman bizi korumak amacıyla yabancı gördüğü proteinlere veya diğer yapılara karşı reaksiyon göstererek zarar görmemizi önler. Alerji gibi durumlarda ise bu reaksiyon normalde olması gerekenden daha şiddetli olarak seyreder. Bu gösterilen aşırı reaksiyonla birlikte bizi savunması gereken bağışıklık sisteminin kendisi hastalık olarak karşımıza çıkar.

Kedi alerjisine sahip olduğunuzu anlamanız aslında çok kolaydır. Bir kediyle temas etmeniz, bir kedinin bulunduğu ortamda bulunmanız bile bahsettiğimiz alerjik reaksiyonların görülmesi için yeterli olabilmektedir. Bu reaksiyonların görülmesiyle birlikte ise kedi alerjisinden şüphelenebilirsiniz. Kedi alerjisi şüphesinden sonra doktora gidip alerji testi yaptırarak kedi alerjisinin kesin tanısını koydurabilirsiniz.

Kedi Alerjisi Zamanla Geçer mi?

Kedi alerjileri insan vücudunun kedi alerjenlerine karşı verdiği aşırı reaksiyonlar nedeniyle oluşur. Kedi alerjenlerine karşı oluşturulan bu reaksiyonlar genellikle bizim kendi fizyolojik yapımız kaynaklı olarak gözlenir. Bu yüzden dışarıdan kontrol altına alınmadığı veya müdahale edilmediği durumlarda zamanla düzelmesi ya da iyileşmesi düşük bir ihtimaldir.

Kedi Alerjisi Sonradan Olur mu?

İnsanlarda gözlenen kedi alerjileri kediden kediye bile farklılık gösterebilmektedir. Örneğin kedi alerjisi olan bir insan siyam kedilerine karşı alerji gösterebilirken tekir kedilere karşı alerji göstermeyebilir. Bu durum ise aslında var olan bir kedi alerjisini gizleyip daha sonradan oluşmuş gibi bizlere gösterebilir. Bunun yanında alerjisi olmayan bir insanın alerjenlere sürekli ve şiddetli olarak maruz kalmasıyla da kedi alerjisi oluşturması mümkündür.

Kedi Alerjisi Olup Kedi Besleyenler

Bu soru oldukça sık bir şekilde tıp hekimlerine sorulmaktadır. Sorunun cevabı, insanda gözlenen alerjinin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Basit ve orta şiddette alerji gösterip, alerjiye yönelik tüm gerekli önlemleri almış olanlar rahatlıkla kedi dostlarıyla birlikte aynı ortamda bulunabilirler. Fakat alerjiyi çok şiddetli yaşayanlar ve özellikle alerjiyle birlikte kronik solunum yolu rahatsızlığı olanların ise kedilerle birlikte aynı ortamda bulunmaması gerekir.

Kedi Alerjisi Olanlar Ne Yapmalı?

Özellikle kedilerle birlikte yaşayan ve kedi alerjisi olan insanlar hayatlarına belirli bir düzen getirip birtakım önlemleri almak zorundadırlar. Öncelikle kedilerinizin tüy bakımının kedi tarak ve fırçalarıyla düzenli olarak yaptırılmasını sağlamalısınız bu sayede daha az alerjen taşıyan protein ortama yayılacaktır. Doktorunuzun vermiş olduğu antialerjik ilaçları ve diğer destek ürünlerini düzenli olarak kullanmalısınız.

Bununla birlikte kedinizi uyuduğunuz odaya almamalısınız. Kedilerle gerçekleştirdiğiniz her temas sonrasında ellerinizi yıkamalısınız. Uzun tüylü halı ve kilimler kullanmayıp zeminde parke gibi temizlenmesi daha kolay ürünleri tercih etmelisiniz. Kedinizin ve ortamın temizliğini gerçekleştirirken maske kullanmalısınız. Son olarak ise bulunduğunuz ortamda hava temizleyici kullanarak serbest halde havada bulunan alerjenlerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Kedi Alerjisi Nasıl Geçer?

Kedi alerjileri, vücudumuzun bağışıklık sisteminin göstermiş olduğu bir reaksiyon olduğu için tamamen iyileşmesi pek mümkün olmamaktadır. Tedavideki amaç genellikle semptomların görülmesini baskılamak ve alerjenlere karşı bağışıklık sistemini duyarsızlaştırmaktır. Bunun için doktorunuz sizlere antihistaminikler, dekonjestanlar ve kortizonlu burun spreyleri gibi ilaçlar verebilir.

Doktorunuzun verdiği ilaçların düzenli kullanımı dışında sizlerin de evde bazı önlemler almanız gerekir. Eğer bir kedi sahibi değilseniz mümkün olduğunca az oranda kedilerle temas kurmalısınız. Şayet kedi sahibiyseniz önlem amacıyla kedinizin ona uygun üretilen kedi tarak ve fırçalarıyla düzenli olarak tüy bakımını yaptırmalısınız. Bunun dışında evinizin ortam ve hava temizliğini düzenli olarak yapmalı ve odalarınızı sık sık havalandırmalısınız. En önemlilerden biri ise kedinizin yatak odanıza girmesini engellemelisiniz. Bu önlemleri alarak kedi dostunuza karşı oluşan alerjik reaksiyonların görülme sıklığını azaltarak hem sizin için hem de onun için daha konforlu bir yaşam oluşturabilirsiniz.

Kedi Alerjisi Tehlikeli midir?

İnsanlarda gözlenen birçok alerjik reaksiyon daha hafif düzeyde seyreder ve alerjenle olan temas kesildikten sonra vücut tarafından kısa süre içerisinde kontrol altına alınır. Kedi alerjilerinde de durum benzer şekilde ilerlemektedir. Çoğu hastada burun tıkanıklığı, hapşırık, yüz ve göz şişmesi, göz yaşı akıntısı ve deride kızarıklık gibi semptomlarla seyreder.

Nadir durumlarda ise tehlikeli bir hal alarak ateş, halsizlik, solunum güçlüğü, astım gibi ileri semptomlar gösterebilir. Bu yüzden kedi alerjilerinin her insanda aynı şekilde reaksiyon göstermediğini söyleyebiliriz. Sizlerin bu konuda en dikkat etmeniz gereken şey kedi alerjisine benzer semptomlar gösterdiğinizde, hızlı bir şekilde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ederek gerekli önlemleri erkenden almanızdır. Peki kedi alerjisi öldürür mü? Bahsettiğimiz gibi erken önlem alınmayan alerji durumlarında reaksiyonlar ilerleyerek ölümcül bile olabilecek birtakım hastalıklara zemin hazırlayabilmektedir.

Kedi Alerjisi İçin Aşı Var mı?

Kedi alerjisini baskılamak için yapılan aşının geliştirme ve deneme çalışmaları hala devam etmektedir. Geliştirilen aşının yakın zaman içerisinde klinik çalışmaları başlamış olup, henüz tam olarak rutinde kullanılmaya hazır değildir.

Kedi Alerjisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kedi alerjisinden şüphelendiğiniz durumlarda hem tanının konulması hem de hastalığa karşı erken önlem alınması amacıyla, çevrenizde bulunan sağlık kuruluşlarının alerji ve immünoloji bölümüne başvurabilirsiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.