Giderek büyük bir kitle bulan vegan, vejetaryen beslenmenin çıkış noktası hayvanlara duyulan saygının ve sevginin artması olarak görülebilir. Bu sebeple vegan/vejetaryen beslenme modeline geçen birçok insan, yaşamlarından hayvani gıdaları çıkararak belirli besinlerle besleniyor.
Vegan beslenme de tüm hayvani gıdalar tüketilmezken, yaşam şekillerini de bu düzene uydurarak hayatlarından et, yumurta, süt dahil birçok gıdayı çıkarıyorlar. Vegan beslenmeyi çok fazla abartan kişiler evcil hayvanlarının de beslenme tarzını yönde ayarlamaya çalışıyor.
Carnivora (etçiller) grubuna ait olan kedi ve köpeklerin vegan diyetiyle beslenmesi genel olarak tavsiye edilmemektedir. Veterinerlerin de karşı çıktığı bu durum, etobur hayvanların hayvani proteinle beslenmesi gerektiğini öne çıkarıyor.
Nitekim zorunlu etçil grubuna dahil olan kedilerin beslenme açısından yüksek proteine ihtiyaç duyması nedeniyle asla vegan diyetinin uygulanmaması gerekir. Kedilerin bitkisel ağırlıklı beslenmesi kilo kaybına ve ileri ki dönemlerde sağlığının tehlike altına girmesine neden olmaktadır.
Köpeklere geldiğimizde ise kedilere nazaran bitkisel gıdaları tüketebilirler. Omnivor grubuna dahil olan köpekler içinde katı bir vegan diyet uygun değildir ancak kaliteli bitkisel proteinlerle beslenebilir. Köpeğinizin beslenmesinden eti komple çıkarmak ileride dermatolojik sorunlara yol açarken bağışıklık sistemine zarar vermektedir.
Vücutlarında A ve D vitamini üretemeyen kedi ve köpeklerin bu vitaminleri hayvan temelli besinlerden karşılaması gerekir. Özellikle kedilerin ihtiyaç duyduğu Taurine aminoasidi sadece hayvansal dokularda bulunmaktadır.
Taurine aminoasidinin eksikliği kedi ve köpeklerde kalp hastalıklarına, büyüme ve gelişme de geriliğe, görme problemlerine ve üreme sorunlarına neden olmaktadır….