Kedilerde İshal Nasıl Geçer?
26 Temmuz 2022

Kedilerde İshal Nasıl Geçer?

Hepimizin bildiği üzere tüylü dostlarımız, uzun yıllar önce evcilleşme sürecine başlamış ve bu süreç boyunca doğada yaşayan akrabalarından ayırt edici olmalarını sağlayan birçok farklı özellikler edinmişlerdir. Bu ayırt edici özelliklerinin en önemlilerinden biri beslenme alışkanlıkları ve sindirim sistemi özellikleridir. Evcil kediler her ne kadar köpekler kadar olmasa da doğada yaşayan akrabalarına göre hayvansal proteinler dışındaki gıda ürünlerinden daha fazla yararlanmaya başlamışlardır. Bu değişen alışkanlıkların yanında yaşadıkları evcil hayatta sindirim sistemleri üzerinde oldukça etkili olmaktadır. Değişen bu özellikleri kaynaklı olarak da kedilerde ishal ve ishalle birlikte seyreden halsizlik ise dostlarımızda günümüzde en sık gözlenen hastalık semptomları arasında kendine yer bulmuştur. Beslenme alışkanlıklarının yanında günümüzde birçok parazit, bakteriler, virüsler, gıda alerjileri, yabancı cisimler, zehirlenmeler ve benzeri birçok neden de kedilerde ishallerin görülmesine neden olabilmektedir.

Kediler Neden İshal Olur?

Kedilerde ishale oldukça sık rastlamaktayız. Bu ishallerin birçoğu kısa sürmekte hatta herhangi bir müdahaleye gerek bile kalmadan kendiliğinden iyileşebilmektedir. Bahsettiğimiz bu hafif seyreden ishaller daha çok gıda alerjileri, fazla yemek yeme ve sindirim sistemi düzensizlikleri kaynaklı olarak gözlenmektedir. Küçük dostlarımızda hafif seyreden ishallerin yanında oldukça şiddetli olabilen ve hayati riskler doğurabilen ishallere de sık sık rastlanılmaktadır. Şiddetli seyreden ishaller, yetişkinlerde de ciddi sonuçlar doğurabilse de yavru dostlarımız için çok daha tehlikeli olabilmektedir. Bakteriler, zehirlenmeler, parazitler, virüsler ve bazı yabancı cisimler tüylü dostlarımızda en sık gözlenen ishal nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

Tüylü dostlarımızı genel olarak incelediğimizde beslenme açısından köpeklere nazaran daha seçicilerdir. Bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda beslenme şekli kaynaklı gözlenen ishallere daha az yakalanırlar. Kedi ishallerin büyük çoğunluğunu enfeksiyonlar, parazitler ve yabancı cisimler oluşturur. İshaller sindirim sisteminin en sık gözlenen semptomlarından biridir. Belirtileri anlamak ve takip etmek çoğunlukla kolaydır. Kedilerde ishal durumlarında dışkılama rutini bozulur ve dışkının olması gereken formu bozularak yumuşaktan tamamen su haline varabilen formlara dönüşebilir. Bunun yanında dışkı da renk değişiklikleri gözlenir. Kedilerde ishal renkleri ve dışkı formları da hem tanı hem de tedavi sürecinde oldukça önemli olabilmektedir. Kedilerde sarı ishaller en sık gözlenen ishal renklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilerin yanında dostlarımızda ateş, iştahsızlık, kusma, halsizlik ve karın ağrısı gibi birçok farklı belirtiye de rastlayabilmekteyiz.

Yavru Kedilerde İshal Neden Olur?

Yavru kedilerde ishal, sindirim sistemlerinin hem de bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmemesi kaynaklı olarak sıklıkla gözlenir. Genel olarak incelediğimizde yetişkin kedilerde ishale neden olan etmenler yavru kedilerde gözlenen ishallerin de nedenleri arasında sayılabilmektedir. En önemli fark ise yavru kedilerde ishallerin yetişkin kedilere göre çok daha tehlikeli seyretmesidir. Hatta zamanında müdahale edilmediği olgularda ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bunun temel nedeni bahsettiğimiz gibi zayıf bağışıklık sistemi ve henüz tam anlamıyla gelişmemiş sindirim sistemleridir. Sık karşılaştığımız soru kalıplarından biri şudur: “1 aylık yavru kedi ishal olursa ne yapılmalı?” Bu tarz bir durumda yapmanız gereken ilk şey en yakın zamanda veteriner hekiminize başvurmaktır. Özellikle enfeksiyon ve parazit kaynaklı gözlenen şiddetli ishaller, yavru dostlarımız için oldukça tehlikeli olmaktadır. Bir diğer karşılaştığımız soru ise “Yavru kedilerde ishal nasıl geçer?” Maalesef bu sorunun cevabı oldukça değişkendir. Veteriner hekiminiz sizin vermiş olduğu bilgilerle birlikte yardımcı tanı yöntemlerini kullanarak ishalin kaynağını bulacak ve kaynağa göre tedavi sürecini oluşturacaktır. Sizlerin bu süreçte dostunuz için yapabileceğiniz en iyi şey onlar için üretilmiş kedi vitaminleri  ve diğer sindirim sistemi destek ürünlerini kullanmak olacaktır.

Kedilerde İshale Ne İyi Gelir?

Yazımızda bahsettiğimiz gibi dostlarımız kedilerde ishaller sıklıkla gözlenir ve birbirinden tamamen farklı olabilen birçok etken kaynaklı olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden yöneltilen sorunun cevabı da oldukça değişken olabilmektedir. Tüylü dostunuzda gözlenen ishalin doğru ve eksiksiz olarak yönetilebilmesi için hızlıca veteriner hekiminize başvurmanız oldukça önem arz etmektedir. Veteriner hekiminiz vermiş olduğu ilaçların yanında birçok durumda dostunuzun iyileşme sürecini hızlandıracak ve ishali daha kolay atlatmasını sağlayacak kedi vitaminleri ve sindirim sistemi desteklerini de önerecektir. Tedavi sürecinde dostunuza ishalin durumuna ve kaynağına göre antibiyotikler, antiviraller, serumlar ve probiyotikler gibi birçok ilaçlar uygulanabilmektedir. Bu süreç boyunca yapmanız gereken en önemli şey veteriner hekiminizin tavsiyelerini dinlemeniz ve vermiş olduğu ilaçlara harfiyen uymanız olacaktır. Bu uygulamaların yanında ise dostunuzun iştah ve genel durumunun takibini eksiksiz olarak yapmanız da tedavi sürecince oldukça önemlidir.

Kedilerde İshal Kaç Günde Geçer?

Bizlere ishallerle ilgili en sık sorulan sorulardan biri de ishallerin kaç günde iyileşeceğidir. Kedilerde ishaller bahsettiğimiz gibi birçok farklı etken kaynaklı olarak gözlenebilmektedir. Dostlarımızda karşılaştığımız ishallerin birçoğu hiçbir şey yapılmasa bile birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. Fakat bu ishallerin azımsanamayacak kısmı ise tedaviye ihtiyaç duyabilmekte ve iyileşme süreci günlerden haftalara hatta aylara kadar sürebilmektedir. Bu yüzden tedavi süreci hakkında net bir kanıya varmak maalesef çok doğru değildir.

Kedilerde İshale İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Aynı bizlerde olduğu gibi kedilerde ishal durumlarında birçok ev yapımı ürünler veya dostlarımızın için üretilmiş profesyonel ürünler de kullanılabilmektedir. Bu sayede dostunuzun ishal durumunu hızlı ve en az zararla atlatmasına yardımcı olunabilmektedir. Tüylü dostlarımız diğer evcil hayvan türlerine göre gıda açısından çok daha seçici canlılardır. Bu yüzden evde hazırladığımız ishale iyi gelebilecek pirinç lapası ve haşlanmış patates gibi ürünleri tüketmek istemeyebilirler. Bunların yerine hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda onlar için üretilmiş kedi vitaminlerini kullanmanız, ishale ve sindirim sistemine iyi gelen diğer takviye veya mamalara yönelmeniz çok daha iyi bir seçenek olacaktır.

Kedilerde Antibiyotik İshal Yapar mı?

Bu sorunun cevabı aslında, “Evet” antibiyotikler ishale neden olabilirdir. Hekimler birçok ishalin tedavisi için antibiyotiklere başvururlar ve bu antibiyotikler sayesinde bağırsaklardaki enfeksiyonu yenerek ishali kontrol altına alırlar. Çok sık karşımıza çıkmasa da bazı antibiyotik türleri kullanım şekline, süresine veya dostunuzun antibiyotiğe karşı duyarlılığına göre kedilerde ishallere neden olabilmektedir. Bu ishaller ise genellikle ilaç bırakıldıktan sonra kısa süre içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise kedilerde ishal ve benzeri bir sindirim sistemi hastalığı gördüğünüzde hekiminize danışmadan kullanmış olduğu ilaçları bırakmamanız ve farklı bir ilaca başlamamanız olacaktır.

Yoğurt Kedilerde İshal Yapar mı?

Yoğurt dünyada en sık tüketilen fermente süt ürünüdür. İçeriği ve özellikleri incelendiğinde uygun şekilde ve miktarlarda tüketilen yoğurdun normal şartlar altında ishal yapması beklenmez. Fakat dostunuzun bireysel bir farklılığı veya sindirim sisteminde yoğurda karşı duyarlılığı olduğu durumlarda kedilerde ishallere de neden olabilmektedir.

Kedilerde Yaş mama İshal Yapar mı?

Yaş mamalar, tüylü dostumuzun günlük tüketimine uygun olarak üretilen ve birçok canlı tarafından severek tüketilen mamalardır. Kuru mamalardan ayıran en önemli özellikleri içerisinde bolca su bulundurmalarıdır. Bunun yanında içeriği kaynaklı olarak birçok dostumuz tarafından daha lezzetli bulunan ve severek tüketilen ürünlerdir. Yaş mamalar içeriğinde çok daha fazla su bulundurduğu için fazla tüketildiğinde dışkıda bir miktar yumuşaklık yapabilmektedir. Fakat bu durum tam anlamıyla bildiğimiz, kedilerde ishal formunda olmaz. Eğer dostunuzda yaş mama kaynaklı olarak ishal gözleniyorsa bunun nedeni yüksek ihtimal tükettiği yaş mama içeriğine karşı duyarlı olması ve bunun sonucunda sindirim sisteminin düzeninin bozulmasıdır.

Kedilerde İshal Öldürür mü?

Kedilerde ishallerin birçoğunun hafif seyrettiğini ve vücut tarafından kolaylıkla tolere edilebildiğini söylemiştik. Fakat bu ishallerin dışında şiddetli ishaller, zamanında müdahale edilmeyen ishaller ve özellikle yavru dostlarımızda gözlenen enfeksiyon ishalleri gerekli önemler alınmadığı veya geç kalındığı durumlarda ölümlere neden olabilmektedir. Böyle kötü bir sonuçla karşılaşmamak için ise yapmanız gereken en önemli şey dostunuzun genel durumunu sıklıkla takip etmek ve kedilerde ishal gözlemlediğinizde hızlıca veteriner hekiminize başvurmaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde İshali Ne Keser?

Kedilerde ishalin geçmesi için öncelikle, hafif, sindirimi kolay yiyecekler tercih etmelisiniz. Sevimli dostunuzun sıvı açığını kapatmak için bol sıvı vermelisiniz. Bunun yanı sıra haşlanmış patates ve pirinç lapası da deneyebilirsiniz. Eğer bu müdahalede dostunuzun ishali geçmez ve 24 saatten uzun sürerse mutlaka hekiminizden destek almalısınız.

İshal Kediye Reflor Verilir mi?

Hekiminizin önermediği hiçbir ilaç grubunu, küçük dostunuza vermemelisiniz. Hekiminiz reflor reçete ederse, belirtilen kullanım dozuna sadık kalarak verebilirsiniz.

Kedilerde İshal ile Birlikte Halsizlik Görülür mü?

Evet, ishal olan dostlarınızda, ishal ile birlikte halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Bu gibi durumlarda veteriner hekiminizden destek almanız oldukça önemlidir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.