Sorun: Korku Ve Fobiler
Genellikle savunma amacı ile köpeğin kaçması, saldırı pozisyonu alması tarzında gelişir. Bu tarz davranışlar çoğunlukla gök gürültüsü, havai fişek patlamaları, trafik sesleri, fırtına, yabancı insanlar gibi bir uyarı ile başlarlar. Bu tür davranışlar sahibini rahatsız etmedikçe problem olarak değerlendirilmeyebilir.
Çözüm: Köpeği gürültüye derece derece maruz bırakarak, korkusu giderilinceye kadar gürültüye maruz bırakarak, uyarı sırasında korku ile verdiği yanıtı değiştirmeye çalışarak problem çözümlenmeye çalışılabilir. En ideal olanın köpeği uyarıya derece derece maruz bırakmak olduğu bilinmektedir. Ancak gök gürültüsü ya da havai fişek patlamaları gibi kaçınılmayan uyarılar ancak bir veteriner hekim kontrolünde uzun süreli olarak yatıştırıcı ilaçların kullanılmasıyla ( Diazapam 2mg/kg ) mümkün olabilir. İlacın kullanımına ara verildiğinde ya da kesildiğinde hastanın tepkilerini gözlemlemeniz gerekir.
Sorun : Yalnızlık Korkusu
Köpek sahiplerinin büyük bir çoğunluğu köpeklerini yalnız bırakamadıklarından ve yalnız kalan köpeklerin sinirli davranarak etraflarına zarar verdiklerinden, özellikle bulundukları yerin kapısını sürekli tırmalayıp, havladıklarından şikayetçi olurlar. Bu tür köpekler yalnız bırakıldıklarında aşırı yalanır, iştahsızlaşır, ishal ve kusma gibi hastalık belirtileri de gösterirler. Bu belirtiler sahipleri eve dönünceye kadar devam eder. Köpeğin amacı sahibinin ikinci kez evden ayrılmasını önlemektir. Bazıları da sahiplerinin dikkatini çekmek için aşırı hareketli davranırlar.
Köpekteki olumsuz hareketler sahibi evden çıkmak için hazırlık yapmaya başladığında ( Arabanın anahtarını almak, giyinmek, kapıya doğru yürümek v.b.) gözlenebilir.
Çözüm: Bu tür olayları ilk olarak cezalandırmanın olumsuz etki yapacağı hatırlanmalıdır. Problemin çözülmesi için köpeğin yavaş yavaş alıştırılarak ( Sırasıyla 2, 4, 15, 30, 45, 60 dakika) yalnız bırakılması uygun olur. Sahibi bütün günü dışarıda geçiren köpeklerin sağaltımı sırasında birisinden yardım istenebilir.
Bir ikinci yöntem sedatif ilaçların kullanılmasıdır ( Benzodiazepin, progestinler, fenotiazinler vb.) bu ilaçlar evden çıkmadan 1 saat önce uygulanır. 15-20 kez kullanıldıktan sonra ara verdiğinde yalnız bırakılan köpeğin olumsuz hareketlerinin kaybolduğu gözlenmiştir. Sağatılan köpekler 12-14 saat yalnız kalabilirler. Oral yolla 2-4 mg/kg dozda Amitriptytine hydrochloride uygulamaları ile de çok başarılı sonuçlar alınmıştır.
Sorun : Oyun Problemleri
Daha çok evde bakılan genç köpeklerde gözlenir. Bu sorun oyunu seven genç köpeklerin yanında hareketli ve oyuncu olan ırklarla da ilgilidir. ( Örneğin Boxer ve Crocker) Bunlar çoğunlukla evde yalnız bırakılan köpeklerdir. Oyun yaşında olan ve oyun oynamayı çok seven bu köpeklere ne yazık ki sahipleri yeterince zaman ayırmamaktadır. Sonuç olarak köpeğin evdeki eşyaları zarar vermesi gibi problemler ortaya çıkar.
Çözüm: Küçük yaşlardan itibaren köpeğin belli alanlarda oyun oynamasına izin verilmeli böylece köpek ancak ve ancak o alanlarda serbestçe koşup oynayacaktır. Bunun yanı sıra evde uslu durduğu takdirde ödüllendirileceği köpeğe hissettirilmelidir.
Sorun : Köpeğin Eşyaları Kemirmesi
Çözüm: Genellikle küçük yaşlarda başlar. Küçük yaştaki köpekler diş değiştirme zamanında, diş etlerinin kaşıntısını gidermek ya da oyun oynama gereksinimlerini karşılamak amacı ile eşyaları, masa ve koltuk ayaklarını, ayakkabıları v.b. kemirirler. Bu dönemde, onlar için özel olarak üretilmiş yapay kemik veya oyuncak vererek onların çevreye zarar vermeleri önlenebilir. Bunun yanı sıra köpeğe oyun oynama olanağı da sağlanmalıdır. Yine her zaman olduğu gibi köpeğin istenmeyen bir davranışı karşısında, “ HAYIR” komutuyla onu yaptığı işten alıkoyabiliriz. Böylece köpek kemirme alışkanlığından vazgeçilir. Küçükken kemirme alışkanlığı olan köpeklerin bu davranışı yasaklanmadığı için büyüdüklerinde de devam eder.