Anoreksi Ve Diet Değişimi
Dietin Amacı : Klinik durumların çoğunda hayvanın iştahsız olduğu gözlenir. Hayvanın bir cerrahi müdahele ya da diğer bir hastalığı sonrasında, sindirim sistemi fonksiyonel durumdaysa, iştahını düzeltmek vebelirli bir düzeydeve kaliteli besin maddeleri vermek gerekebilir. Bunu sağlamak için iştahı arttırmak üzere iştahı uyarmak, zorlamak ya da tüple yedirme metodları ve bazı yötemler uygulanabilir.
-Bakım ve beslenme
1- Başlangıçta hayvanın sıvı elektrolit dengesi kontrol edilerek sıvı ve elektolit dengesizliği ya da yetersizlikleri giderilmelidir.
2- Hayvan hastalıklardan duyduğu rahatsızlıklar bakımından gözden geçirilmelidir. Örneğin ağrısı varsa analjeziklerle rahatlatılmalıdır.
3- Ilık, kuru ve stresten uzak bir ortam sağlaması iştahın uyarılmasında etkilidir.
4- Bazı hayvanlar hospitalize edildikleri zaman ortam değişikliği nedeniyle yemeyi reddederler. Bu gibi hastalar tedavilerinde uygulanacak işlerin (enjeksiyon, bazı özel diet rejimleri vb.) yapılmasının garanti edilmesiyle evlerine gönderilmelidirler. Eğer tedavide hasta sahibine güvenilmiyorsa, hospitalizasyon sırasında belirli bir kişinin hayvana yakınlaşması sağlanarak, okşama, konuşma gibi dialog sonrası, kap yerine elden beslemeuygulanabilir.
5- Özellikle kediler beslenme alışkanlıklarına çok bağlı olduklarından hastahanede kalmaları gerekiyorsa evlerinde yedikleri mama öğrenilerek ana gıdayı bu mamanın oluşturulması sağlanmalıdır. Kedilere mamaları sığ, geniş ve bıyıklarının kenarlarına değmeyeceği bir kapta verilmelidir.
6- tedavi diet mamaları genellikle lezzetsiz olduğundan diet değişimi ile ilgili kurallara dikkat edilmelidir.
7- günde her kg. vücut ağırlığına 70-90 kkal metabolik enerji ile köpeklerde 2g., kedilerde ise4g. Protein sağlayacak bir beslenme düzeyi uygulanmalıdır. Hayvanın aldığı proteinlerin biyolojik değerliliği %80’ den fazla olmamalıdır.
8- Vitamin ve mineral düzeyleri büyütme döneminde gereksinim duyulan miktarda çıkartılmalıdır.
Diet Değişimi:
- Beslenme dönemlerinde hospitalize edilen köpeklerin %95’inin başka bir gıda verilmediği takdirde 3 gün içerisinde yeni diete adapte oldukları görülmüştür. Köpeklerin eğer besin maddesi ihtiyaçlarını arttıran bir hastalıkları yoksa birkaç gün aç bırakılmalarının zararlı bir etkisi yoktur. Ancak obesiteye maruz kalmış kedilerin 3 günden fazla aç bırakılmaları hepatik lipidosise neden olacağından sakıncalıdır.
- Diet değişiminin alışılagelmiş öğün zamanlarında yapılması, verlmesi planlanan yeni dietin, dietten başka hiçbir şey verilmemesi değişime yardımcı olur ve hayvanın 3 gün içinde alışması beklenir.
Diğer bir yöntem olarak hayvanın çok sevdiği diete mamaya yenisini hergün artan miktarlarda karıştırarak zamanla tamamen yeni mamaya geçmekte denebilir.
Antibiyotik Tedavisi
-Dietin amacı : Oral yolla uygulanan antimikrobiyal ilaçlar nedeni ile bozulan barsak mikroflarasının ürettiği vitaminlerce takviye etmek.
-Bakım ve beslenme: Eğer 5 günden fazla oral antibiyotik tedavisi uygulanıyorsa, yaşama payı ya da büyütme payı düzeyinde multivitamin preparatları diete ilave edilir. Başka bir yol da her 3 – 5 kg. vücut ağırlığına 1g/gün bira mayasını diete ilave etmektir.