Bazı Kedi Köpek Hastalıklarında Beslenme (Gıdaya Bağlı Allerji Ve Anemi)
05 Ağustos 2022

Bazı Kedi Köpek Hastalıklarında Beslenme (Gıdaya Bağlı Allerji Ve Anemi)

Gıdaya Bağlı Allerji

Dietin amacı : Allerjiye neden olan godayı elimine etmek (Eliminasyon diyeti)

Bakım ve beslenme

1- Hayvan hospitalize edilir veya evde bakım koşullarına uyması için sahibine kesin tavsiyede bulunulur.

2- Kedi veya köpek ilk 48 saat aç bırakılır, ve yalnız distile su içmesine izin verilir.

3- Daha önceki dietinde bulunmayan ve az sayıdaki gıdalardan oluşan diet önerilir veya hipo alerjenik ticari diet ya da ev yapımı tarife verilir. Eğer hospitalize edilmişse eve gönderilir.

4- Verilen dietle, hayvanın yaşama payını karşılayacak bir beslenme oluşturur. Öğün sayısı günde 2 defa olacak şekilde düzenlenir.

5- Evde verilen diet dışındaki gıdaları alması, başka su içmesi, katkı  maddeleri ve çiğneyebilecekleri oyuncaklara kesin yasak koyulur.

6- Eğer iyileşme gözüküyorsa ( Genellikle 2 – 3 haftadan itibaren görülür) distile sudan kullanılagelen içme suyuna geçmesine izin verilir.

7- Eğer alerjili durum tekrarlanmıyorsa gıda testlerine başlanır.

8- Diet testlerine başlamadan önce diet duyarlılığı ile ilgili semptomların tamamen ortadan kalkacağına emin olunmalıdır. Bu safhadan sonra, test edilecek gıdalar hipoallerjenik diete belirli süreler için teker teker sırayla ilave edilir. Aynı anda birden fazla gıdanın ilavesi hangisinin allerjenik olduğu konusunda yanılgıya yol açabilir. Genellikle ilk 7 gün içinde alerjene karşı reaksiyon görülmeye başlar. Ancak bazı çalışmalar köpeklerin %7-8 gibi bir kısmının 7-14 arasında alerjik reaksiyon gösterdiğini ayrıca köpeklerin tahıl ve yan ürünlerine ortalama 8-9 günde süt ürünlerine ise 4-5 günde duyarlılık reaksiyonları oluşturduklarını ortaya koymuştur.

Anemi

Dietin Amacı : Eritropoezisi destekleyecek besin maddelerini sağlamak. Gerek duyulduğunda kan yapımı normal yenileme hızının 6 katı kadar artırılabilir.

Bakım Beslenme

  • Besin maddeleri bakımından tam dengeli büyüme yada reprodüksiyon dietleri yedirilmeye başlanır.
  • Dietteki b kompleks vitaminlerin düzeyi 6 katına çıkartılır. Bu ya hayvanın kg. vücut ağırşığına 2g. Bira mayası verilerek ya da B kompleks vitamin preparatları uygulayarak yapılır. Vitamin takviyesi her kg. vücut ağırlığına günde 25ug folik asit, 1 mg. niasin, 125ug pridoksin ve 4 ug vitamin B12 düşecek şekilde yapılmalıdır. Ancak vitamin A düzeyi 500 IU ve vitamin D düzeyi ise 50 IU/kg. vücut ağırlığını (günde) geçmemelidir.
  • Diete izlement premiksi ile günde her kg vücut ağırlığı için 8 mg demir, 1mg bakır ve 0.35 mg kobalt sağlanmalıdır.
  • 1 kutu konserve mama ya da ½ kap kuru mamaya 30 g düşecek şekilde karaciğer ilave edilmelidir.
  • Bu şekilde beslenme en az 2 hafta sürdürülmelidir.
Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.