Burmilla, asya kökenli olarak gösterilen kedilerin bir üyesi olarak gösterilmektedir. Burmilla ırkı kediler dişi bir burmese ırkı kedinin ve erkek bir Chincilla Persianın çiftleşmesinden ortaya çıkmıştır.
Kişilik
Hassas, konuşkan oldukça enerjiktir. Çok da uysal hayvanlardır. Çok iyi bir arkadaş olan Burmilla ırkı kediler çocuklu aileler için çok kolaylıkla bakılabilir. İnsanlara karşı oldukça ilgilidir, eğer kucağınızda bir boşluk varsa bilin ki kediniz oradadır. Sahibiyle oyun oynamayı çok seven Burmilla zeka seviyesi oldukça yüksektir.
Orta boyutlarda bir bedene sahip olan Burmilla ırkı kedilerin tüyleri kısadır. Burmilla dişileri, erkeklerinden daha ufak yapıdadırlar. Kafaları yuvarlaktır. Kulakları dik, uçları yuvarlaktır.
Diş eti hastalıklarına karşı dişler fırçalanmalıdır. Günlük ağız bakımı en iyisidir ancak haftalık olarak da bakım yapmak hiç yapmamaktan tabii ki daha iyidir. Tırnaklar ise 2 haftada bir muhakkak kesilmelidir. Aksi taktirde oyun sırasında size veya yakınlarınıza zarar verebilecek seviyeye yükselebilir.
Göz kenarları ise akıntı problemlerine karşı silinmelidir. Bu işlemi yaparken yumuşak bir bez ve iki göz için bezin farklı tarafı kullanılmalıdır. Böylelikle iki gözler arasında oluşabilecek enfeksiyonunda önüne geçmiş olursunuz. Kulaklar ise haftada bir kez kontrol edilmelidir. Eğer kirli görünüyorlarsa biraz pamukla temizlenebilir.
Tüy Rengi ve Bakımı
Tüyleri oldukça parlak olan Burmilla ırkı kedilerin tüyleri ise bazı kedilerde kısa bazılarında ise uzundur. Tüylerinin bu şekilde olması sebebiyle kısa tüylü Burmillalar çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar, az tüy dökerler. Haftada 1-2 kez fırçalamak bu ırk için yeterlidir. Uzun tüylü ırklarda ise kulak püskülleri ve tamamı kuş tüyü kuyruklar görülebilir.
Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar
Nazik ve oyuncu olan Burmilla ırkları çocuklu aileler ve kedi dostları köpekler için oldukça idealdir. Oyun öğrenebilirler. Etkileşime sürekli olarak girerler ve çocukları çok fazla severler. Çocukları çok sevmelerine rağmen tabii ki çocuklarımıza bir kediye nasıl yaklasılacağı konusunda eğitim vermemiz gerekmektedir. Kedinin sürekli olarak kucağa alınarak sevilmesi gerektiği yerine yerde sevmenin daha iyi bir yöntem olduğunu anlatmamız gerekiyor.
En iyi sonuç ise diğer evcil hayvanlarla tanışma sürecini yavaş ve kontrollü olarak geçirmenizdir. Bu sayede herhangi bir problem yaşamadan ufak dostumuzu evimizde ağırlayabiliriz.