Ciklet (Cichlid) Balıkları Türleri, Özellikleri ve Bakımı
07 Ekim 2024

Ciklet (Cichlid) Balıkları Türleri, Özellikleri ve Bakımı

Ciklet balık, akvaryum hobi dünyasında en çok tercih edilen türlerden biridir. Kendilerine özgü karakteristik doğaları ile tanınırlar. Dayanıklı yapıları sayesinde diğer akvaryum canlılarından daha ön plana çıkmaktadırlar. Bugün ki içerik yazımızda bu harika su altı canlıları hakkında detaylara değineceğiz.

Ciklet Balık Özellikleri

Görsel olarak, göz zevkine hitap eden farklı desen ve renklerde yüzlerce çeşidinin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Anavatanı Afrika ve Güney Amerika Kıtası olan bu sevimli su harikası canlıların, yerli üreticilerin gözdesi olan ithal çeşitleri ile Thailand Ciklet balık ithalatında ilk sırayı almıştır.

Ülkemizde de çok rahatlıkla bulabileceğiniz bu sevimli canlılar, kendi türünden canlılar ile oldukça uyumlu yaşar. Ciklet balık türleri ile canlı doğuran türler aynı akvaryum içinde bakılmaz. Sevimli olarak nitelendirdiğimiz dostunuz, canlı doğan yavruları yeme eğilimi gösterebilir.

Renk skalası ve desenlerine göre tür, kendi arasında gruplara ayrılır. Tür kendi içinde barışçıl ve uyumlu olarak yaşamını sürdürüyor olsa dahi boyut olarak farklı yapıya sahip canlılar ile aynı yaşam alanını paylaştıklarında kavgalar, hatta ölümler kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, akvaryumunuz için canlı seçimi yaparken boyut olarak aynı olmalarına dikkat etmelisiniz.

Ciklet Balığı Türleri

Bu sevimli su harikası canlılar, kendi aralarında da alt türlere ayrılan geniş bir tür çeşitliliğine sahiptir. Ana tür olarak 3 gruba ayrılan bu sevimli su harikası dostlarınız Malawi çikletleri, Tanganyika çikletleri ve Madagaskar çikletleri olarak kategorileşmiştir.

1)Malawi Ciklet Balık

Bu sevimli tür, adını da almış olduğu Malawi Gölünden gelmektedir. Kendi içinde renk ve desenlere göre alt gruplara ayrılırlar. Sizler için türün özelliklerine kısaca değinmek istiyoruz.

Bu sevimli tür kendi türüne dahil canlılar ile oldukça barışçıl ve uyumlu şekilde yaşayabilir. Ek olarak diğer ciklet türleri ile de uyumludurlar. Akvaryum meraklıları tarafından en sık tercih edilen canlılar arasındadırlar. Türün en çok tanınan alt türleri ise şu şekildedir;

- Sarı prenses

- Yunus ciklet

- İmparator ciklet

- Yaşayan kaya Ciklet

- Ahli ciklet

- Paslı ciklet

- Demasoni ciklet

Sarı Prenses

Malawi alt türü arasında en popüler ve gösterişli olanı şüphesiz bu türdür. Erkek cinsi, dişilere göre daha iri bir yapıya sahiptir. Dişiler ortalama 7 cm, erkekler ise 10 cm boya ulaşabilir. İsminden de anlaşılacağı gibi sarının tüm tonlarına hâkim bir renk skalasına sahiptir.

Uyumlu ve barışçıl doğası ile karma ciklet akvaryumlarında da rahatlıkla yaşayabilirler. Sadece çiftleşme dönemlerinde dikkatli olmanızı öneririz. Bu dönemlerde hormonal değişimler nedeni ile agresif tavırlar sergileyebilirler.

Sarı prenseslerin her iki cinsi de birbirine çok benzemektedir. Bu nedenle, renklerini değerlendirerek cinsiyet ayrımı yapılması oldukça zordur. Cinsiyet ayrımı için anal yüzgeçler belirleyici olabilir.

Sevimli su harikası dostlarınız hepçil bir belenme yapısına sahiptirler. Yani hem ot hem de hayvansal protein kaynakları ile beslenebilirler. Diyetlerinde her iki besin türünün de dengeli şekilde yer alması gerekmektedir. Bu nedenle, ciklet balığı yemi seçerken içerik kontrolü yapmanız oldukça önemlidir.

Yunus Ciklet Balığı

Bu sevimli su harikası canlısı Malawi türünün alt türüdür ve kendine has bir kafa yapısı ile tanınmaktadır. Baş kısmının üst tarafında bir yağ bezesi bulunur. Bu yağ bezesi, ağız ve şişe burun yapısından kaynaklı yunus balığını anımsatır. Türün bu isim ile anılmasının altında yatan nedende budur. Yaklaşık olarak 25 cm boya kadar büyüyebilen, büyük ciklet balığı yapılarında kaynaklı, geniş iç hacme sahip tanklarda bakılmalıdır. Karma akvaryumlarda kendi boyutlarına yakın ciklet balıkları ile beslenebilirler.

Çok eşli yaşam tarzına sahip olan bu tür için 1 erkek cinsinin yanına en az 3 dişi cins eklenebilir. Normal zamanda oldukça barışçıl olan bu canlılarda çiftleşme dönemlerinde agresif tutumlar gözlemleyebilirsiniz. Bu dönemlerde dikkatli olmanızda fayda vardır.

Tür özelinde erkek ve dişiler aynı renk skalasına sahiptir. Her iki cinsinden kafasında çıkıntısı olabilir. Ciklet balığı dişi erkek ayrımı yapabilmek için erkeklerin boyutuna ve vücutlarında bulunan çizgilere bakılmalıdır. Dişilerde çizgi yerine benekler bulunmaktadır.

İmparator Ciklet Balık

Malawi gölünün en cezbedici renk skalasına sahip türdür. Kırmızı, mavi ve sarı renklerin bir araya gelmesi ile renk şöleni yaşamanıza neden olan bir güzelliğe sahiptirler. Doğal ortamlarında sürü olarak yaşamayı benimseyen bu sevimli canlılar, akvaryum ortamında da yalnız bırakılmamalı ve dişi ağırlıklı olacak şekilde bakılmalıdırlar. Diğer türlerine göre daha uysal bir yapıya sahip olmalarına rağmen bölgecidirler. Bu nedenle agresif özellikler taşıyan türleri ile aynı yaşam alanını paylaşmalarını önermeyiz.

Yaklaşık olarak 10 ila 18 cm arası büyüyebilen bu tür için akvaryum seçiminde bulunurken, hacimsel olarak büyük akvaryumlar tercih etmeye özen göstermelisiniz. Beslenme seçimleri arasında hayvansal proteinler olan bu canlı grubunun etçil olarak beslenmesini sağlamalısınız.

Yaşayan Kaya Ciklet Balık

Büyük boyutları ile hafızalarda yer etmiş bir türdür. Ortalama olarak 25 cm boya ulaşabilirler. Sağlıklı ve uygun bakım olanakları sunulduğu takdirde 10 yıla kadar yaşayabilirler. Gövde rengi, sarı, gümüş ve mavi rengindedir. Gövdesinin üstünde siyah veya kahverengi tonlarında benekleri bulunur. Bu özelliği sayesinde doğal yaşam alanlarında muhteşem bir kamuflaj yeteneğine sahiptirler. Agresif ve avcı tutum özelliklerine sahiptirler. Kendi türü dışında barışçıl bir yaşam sürmeleri çok mümkün değildir. Çok eşli bir yaşam stiline sahiptirler. Bu nedenle bir erkek cinsi için, akvaryumunuzda en az dört dişi cinsi bulundurmanızı öneririz.

Akvaryum seçimi yaparken ilerleyen dönemde büyüyeceklerini unutmamalı ve uygun boyutlara sahip tanklar ile süreci yönetmelisiniz. Bu sevimli su harikası türü, bazen akvaryum içinde yan yatarken bulabilirsiniz. Ölü taklidi yaparak avının kendine yaklaşmasını sağlamak amacı ile kullandıkları avlanma yöntemlerinden biri budur. Beslenme seçimleri hepçildir, yani hem bitkiler hem de hayvansal protein kaynakları ile beslenebilirler. Diyetlerinde her iki besin maddesinin de dengeli şekilde bulunması gerekir. Ciklet balığı bakımında orta zorlukta olan bir canlı grubudur.

Ahli Ciklet Balık

Bu sevimli tür, agresif tutumlar sergilemeyen daha barışçıl bir yapıya sahiptir. Doğal yaşam alanı olarak kumluk alanları tercih ederler. Etçil bir beslenme yapısına sahip gibi düşünülse de yosunları da yerler.

Bakımı oldukça kolaydır. Bu nedenle, yeni başlayanlar için tercih edilebilecek bir türdür. Karınları davul gibi olana kadar yem yiyebilirler. Bu nedenle, ciklet balığı yemleme aşamasında kontrollü olmanızı öneririz. Sevimli dostunuzun ihtiyacı kadar ve suyu kirletmeyecek seviyelerde yem vermelisiniz. Öğünlerinde bitkisel ve hayvansal protein kaynaklarını dengeli şekilde bulundurmanızı öneririz. ideal akvaryum hacmi 180 litredir. Fakat baktığınız canlı sayısına göre bu hacmi büyütebilirsiniz. Ortalama olarak 16 cm boya ulaşabilen sevimli dostlarınızız gövde rengi dişilerde gümüş veya soluk mavi, erkeklerde ise parlak mavidir.

Paslı Ciklet Balık

Karma akvaryumda yaşamaya uyumlu canlılardır. Bölgeci yapıları oldukça gelişmiştir. Bu nedenle, erkek popülasyonunun yoğun olduğu alanlarda bakılması uygun değildir. Ciklet balığı cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur. Çünkü dişi ve erkek cinsi ortalama olarak aynı formlara sahiptir.

Genellikle akvaryumun orta ve alt kısımlarında yüzerler. Bload hastalığına yakalanma riski en yüksek olan türdür. Bu nedenle hayvansal protein ağırlıklı beslenmemeleri önerilmektedir.

Demasoni Ciklet Balık

Malawi gölünde en nadir bulunan ciklet balığıdır. Gösterişli renkleri ve fazla büyümeyen boyutları ile akvaryum hobisi ile uğraşan kişiler arasında popülerdir. Akvaryumda ciklet balığı kolini halinde yaşamayı seven bu türün bakımını üstlenmek istiyorsanız, akvaryumunuzda dişi sayısını fazla tutmalısınız.

Doğal ortamlarında saklanmayı çok seven bu sevimli canlılar için, akvaryumunuzda saklanma alanları yaratarak stres seviyelerinin düşük kalmasına olanak sunabilirsiniz. Ortalama olarak 7 cm boyutuna ulaşabilen sevimli dostlarınızda cinsiyet ayrımı yapmak zordur.

2)Tanganyika Ciklet Balık

Tanganyika, Afrika’nın en büyük gölüdür. Büyük yapısı ve uygun su koşulları nedeni ile birçok su harikası canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Ciklet balıklarının 250 çeşidi bu göl sınırlarında yaşamanı sürdürmektedir. Gölün pH seviyesi normal koşullara göre oldukça yüksektir. Göl üzerinde yaşayan canlılar zamanla evrimleşerek bu pH yapısına uygun yaşamlar geliştirmeyi başarmıştır. Bu nedenle, akvaryum ortamında bakılması oldukça zor canlılara ev sahipliği yapmaktadır.

3)Madagaskar Ciklet Balık

Madagaskar ciklet balıklarının anavatanı Afrika’dır. Zorlu su koşullarına ayak uydurmayı başarmış bir türdür. Çok fazla popülaritesi olan bir tür değildir. Ortalama ömür süreleri 10 yıl kadardır.

Hepçil beslenme yapısına sahiptirler. Yani hem bitkisel hem de hayvansal protein kaynakları ile beslenmelerini sağlayabilirler. Doğal yaşam alanlarında et ağırlıklı besleniyor olsalar dahi akvaryum ortamında bitkisel ağırlıklı beslenmeleri daha uygundur.

Ciklet balıkları çeşitleri arasında oldukça agresif bir doğaya sahip olan bu sevimli tür, kendi türü ile de anlaşamaz. Türün dişileri, erkeklerden daha agresif tutumlar sergileyebilir. Bu nedenle, başka türler ile ortak yaşam alanlarını paylaşmaları önerilmez.

Ciklet Balığı Nasıl Çiftleşir?

Erkek cinsi, dişilere göre oldukça renkli bir yapıya sahiptir. Özellikle çiftleşme döneminde bu ihtişamlı özelliklerini sergilemekten çekinmezler. Bu şekilde, dişisinin dikkatini çekerler. Dişi cinsi yaklaşık olarak 5 ila 6 aylık olduğunda üreme için hazır hale gelir. Erkeklerin üreme olgunluğuna ulaşması biraz daha erkendir. Dişiler kuluçka süresini ağızlarında gerçekleştirir. Ortalama kuluçka süresi ise 28 gün civarıdır. Yumurtan çıkan ciklet yavruları 3 gün boyunca anne tarafından ağızda muhafaza edilir ve 3 günün sonunda dışarı bırakılır. Su kalitesi ve stres üreme sürecini doğrudan etkileyen faktörler arasındadır.

Tür iki şekilde yavrulama yapar, bunlardan biri ağızda kuluçka ile yavrulama diğeri ise akvaryum içinde kuluçka ile yavrulamadır.

Ağızda Kuluçka ile Yavrulama

Ciklet balığı yavrulama döneminde en sık bu yöntemi kullanır. Dişiler çiftleme dönemi için uygun yapıya kavuştuklarında yumurtaları olgunlaşmaya başlar. Çiftleşme esnasında erkek ve dişi sakin bir alanda bir araya gelir. Bu aşamada dişi yumurtalarının bir kısmını bırakır, erkek bırakılan yumurtaları döller, daha sonrasında dişi döllenmiş yumurtaları tekrar ağzına alır ve yeni yumurtalar bırakır. Bu şekilde döllenme süreci tüm yumurtalar döllenene kadar devam eder.

Yumurtalar 28 gün boyunca annenin ağız içinde muhafaza edilir. Bu sürenin sonunda yavrular dünyaya gelir. Fakat anne, koruma içgüdüsünden kaynaklı 2 ila 3 gün boyunca yavruları ağzında tutmaya devam eder. Bu sürenin sonunda yavrularını bırakır.

Dişiler, kuluçka sürecinde ve yavrularının ilk dünyaya geldiği dönemde çok fazla beslenemez. Bu nedenle, doğumdan sonra özel bir bakıma ihtiyaç duyar.

Ciklet Balığı Kusturma

Dişiler kuluçka zamanında normalden daha stresli olurlar. Özellikle ilk yumurtlayan dişlerin stres seviyesi oldukça yüksektir. Bu gibi durumlarda dişi, yumurtalarını ağzından dökebilir veya yiyebilir. Sevimli su harikası dişi dostunuzun sağlığı ve yumurtaların güvenliği için kuluçka dönemindeki dişinizi ayrı bir akvaryuma almanızı öneririz.

Dişiler kuluçka süresini doldurduğunda yavruları iki şekilde bırakır. Birincisi kendi isteği ile ikincisi ise sizin desteğiniz ile kusturma yöntemi ile akvaryuma bırakılmasıdır. Kusturma işlemi için yavruların yumurtadan çıkmış olması gerekmektedir. Fakat, bazen yumurtalarda kusturma işlemi sırasında çıkabilir. Böyle bir durumda yumurtaları, ciklet balığı kuluçka makinasına almanız gerekir

Akvaryum İçinde Kuluçka ile Yavrulama

Sevimli su harikası dostlarınızın bir diğer yavrulama şekli akvaryumun içinde kuluçka ile yavrulamadır. Küçük dostunuz, akvaryum içinde yumurtalarını bırakacak güvenli bir alan arayışı içine girer. Davranışlarından bunu anlamanız oldukça kolaydır. Dişi uygun ortam bulduğunda yumurtalarını bu ortama bırakır. Erkek cinsi yumurtaları döller. Döllenen yumurtalar kuluçka süresini tamamladığında yeni yavrular dünyaya gelir.

Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Ciklet balığı akvaryum seçiminizde dikkat etmeniz gereken aşamaları sizler için derledik;

- Öncelikle akvaryumunuzun hacminin en az 200 litre olmasına dikkat etmelisiniz. Bu boyutlardan daha küçük akvaryumları tercih etmemelisiniz.

- sevimli dostlarınız için akvaryum içinde saklanma alanları yaratmalısınız. Doğal yaşam alanlarına benzer özellikler taşıyacak şekilde akvaryumlar tasarlayarak, küçük dostlarınızın mutlu olmasına olanak sağlayabilirsiniz.

- Akvaryumun içine eklediğiniz her 100 litre su için 1 yemek kaşığı kaya tuzu eklemeniz önerilir.

- Akvaryumunuzdaki filtreleri 5 gün boyunca aktif olarak çalıştırabilirsiniz. Bu sürenin sonunda akvaryumunuz sevimli dostlarınızın yaşamı için uygun koşullara ulaşmış olacaktır.

- Akvaryum sıcaklığı 24 ila 28 derece arasında tutulmalıdır.

- Her canlıda olduğu gibi su şartları bu canlı türü için de çok önemlidir. Sağlıklı gelişimleri için uygun koşullara sahip ortamlarda yaşamlarını sürdürmelidirler. İdeal pH değeri 7,5 ila 8,5 civarındadır.

Ciklet Balık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ciklet Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Türün üyeleri genellikle agresif ve bölgeci tutumlara sahiptir. Bu nedenle, karakter olarak uygun özellikler taşıyan canlılar ile yaşayabilirler. Uyumlu yaşayabilecekleri canlılar arasında vatozlar, astronot ve diğer kendi türleri yer alır. Fakat küçük boyutlara sahip diğer canlılar ile bir arada tutulmamalıdırlar.

Ciklet Balığı Kaç Derecede Yaşar?

Yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi tür için uygun su sıcaklığı 24 ila 28 derece arasındadır. Tür özelliklerine göre sıcaklık derecesinde farklılıklar görülebilir.

En Dayanıklı Ciklet Balığı Hangisidir?

Zebra ve Convict türleri, bakımı en kolay olan ve en dayanıklı türleri arasında yer alır. Su koşullarındaki ani değişimlere karşı daha dirençlidirler.

Papağan Ciklet Balığı Özellikleri Nelerdir?

Bu tür, canlı turuncu renkleri ile hafızalara kazınan, yapay olarak üretilen canlılardandır. Dostane bir yaklaşım benimseyen bu tür, agresif doğaya sahip türler ile iyi anlaşamaz.

Zebra Ciklet Balığı Özellikleri Nelerdir?

Adından da anlaşılacağı gibi türün görüntüsü zebra desenini andırır. Oldukça dayanıklı ve agresif bir doğaya sahiptir. Küçük boyutlara sahip canlılar ile aynı akvaryumu paylaşmamalıdırlar. Bölgeci oldukları için geniş yaşam alanlarına ihtiyaç duyarlar.

Afrika Ciklet Balığı Özellikleri Nelerdir?

Tür, rengarenk görünümleri ve canlı doğaları ile bilinirler. Çeşitli türleri mevcuttur. Çoğu türü sert su koşullarına rahatlıkla uyum sağlayabilirler.

Ciklet Balığı Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dişiler daha agresif ve korumacı tutumlar sergiler. Gebelik döneminde stres seviyelerinde artış söz konusu olabilir.

Ciklet Balığı Neden Ölür?

Sevimli dostunuzun sağlıklı yaş alabilmesi için sağlıklı su koşullarına ihtiyacı vardır. Kalitesiz su koşulları, yetersiz, dengesiz beslenme ve hastalıklar ölümlerine neden olan etkenler arasındadır. Uygun olmayan akvaryum boyutu ve ani değişimlerde ölümlerine sebep olabilir.

Ciklet Balığı Ne Kadar Büyür?

Bu sorunun yanıtı türe bağlı farklılık gösterir. Ortalama olarak türler kendi arasında 7 ila 30 cm arası değişen boyutlara ulaşabilir.

Beyaz Ciklet Balığı Var mıdır?

Albino Zebra ciklet gibi tamamen beyaz renge sahip olan türler mevcuttur. Doğal türlerin albino varyasyonları olarak bilinirler ve ortak davranış özellikleri gösterirler.

Ciklet Balığı Ne Yer?

Türe göre beslenme türleri değişiklik gösterir. Fakat genel olarak hepçil bir beslenme yapısına sahiptirler. Bunun dışında akvaryumda yaşayan dostlarınız için hazır yemleri de kullanabilirsiniz.

Ciklet Balığı Ne Zaman Yavru Verir?

Dişiler cinsel olgunluğa ulaştıklarında üreme dönemine girerler ve yavru vermeye başlarlar.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.