Down Sendromlu Kediler ve Özellikleri
28 Temmuz 2022

Down Sendromlu Kediler ve Özellikleri

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu insanlar fazladan bir kromozom ile doğmaktadırlar. Anormal bir hücre bölünmesi sonucunda 21.kromozomun fazladan tam ve kısmi kopyasına sebep olan genetik bozuklara sebep olabilmektedir. Peki insanlarda genetik bozukluğa ve fiziksel değişikliklere sebep olan bu durum down sendromlu kediler olarak meydana gelmekte midir?

Down Sendromlu Kediler

Down sendromlu kediler hastalık değil genetik bir farklılıktır. Tedavi edilen bir hastalık olmayan down sendromu +1 kromozom farklılığından oluşmaktadır. Anne ve babadan gelen 23 er kromozom toplamında 46 kromozom ederken, down sendromuna sahip bireyde 21. kromozomdan 2 değil 3 tane bulunur.  Bu yüzden down sendromuna dünya genelinde Trisomy 21 denilmektedir.  Down sendromu kişinin farklı fiziksel bir görüntüye sahip olmasını sağlamaktadır.  Yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda bu genetik farklılığının sadece insanlar üzerinde değil aynı zamanda hayvanlarda da görülebildiğini ortaya çıkarmıştır.

Türkiye’nin ilk Down sendromlu kedisi olarak bilinen Otto, farklı görüntüsüyle ilgi çekmişti.  Ender bir genetik farklılıktan mustarip olan Otto 2,5 aylıkken bulunmuş, yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle tedavi altına alınmıştı. Ne yazık ki kalp yetmezliğinden ötürü yaşamını yitirmişti.

Yapılan araştırmalarda tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da down sendromunun bazı sorunlara neden olduğu ve belirgin bir özelliği olmadığı saptandı.

Dünyanın artık çok yakından tanıdığı down sendromlu bir kedi daha var. Adı Monty, internette oldukça popüler olan Monty, farklı görünüşü ve tatlılığıyla çoktan bir çok kişinin kalbini kazanmış durumda. Danimarka’da bir çifttin barınaktan sahiplendikleri eşsiz bir kedi olan Monty’i çok seviyor.  Öyle ki ona bir facebook sayfası açarak bir çok takipçisinin olmasını bile sağladılar.  Tıpkı diğer kediler gibi oyuncu ve hareketli olan Monty, kromozom anomalisinden kaynaklı olarak gece uyurken altını ıslatıyor.

Çift onu sahiplendiklerin de down sendromlu olduğunu bilmiyorlardı ve bunun bir hastalık olabileceğini düşünmüşlerdi. Sonrasında öğrendiklerinde onu daha çok sevdiler. Monty sahipleriyle oynamayı, gece onlarla uyumayı seven oldukça şirin bir kedi. Facebook hayran sayfasında da bi çok takipçiye sahip…

Kedilerde Down Sendromu Olur mu?

Down sendromlu kediler olabilir mi sorusu oldukça yaygındır. Bu sorunun yanıtı hayır olsa da, kedilerin down sendromu benzeri semptomlara sahip olabileceği mümkündür. Aşağıdaki konumuzda ise, down sendromlu kediler alışılmadık davranışsal özellikleri belirtmektedir.

Kedilerde Down Sendromu Belirtileri

Down sendromlu kedilerde, benzeri semptomlar hem zihinsel hem de fiziksel olabilir. Yalnız bilinmesi gereken ilk şey, tüm kedilerin farklı olduğudur. Onları benzersiz ve özel yapan da budur. Kediniz hiçbir zaman aynı cinsten diğer kedilere %100 bezerlik göstermezler. Peki down sendromlu kediler nasıl anlaşılır? Aşağıda yer alan belirtilerde down sendromlu kedi davranışları listelenmiştir.

*Görme kaybı

* Kalp sorunları

*Sürekli üzgün yüz

*Gözler yüzünde geniş aralıklı olması

*Kalkık gözler

*Dengesiz yürüyüş

*Düşük kas tonusu

*Dışkılamada zorluk

*İşitme kaybı

* Ezilmiş veya düz burun

Listelediğimiz belirtilerden herhangi birine sahipse kediniz, temel sebebi bulmak için onu veteriner hekiminize götürün.

Kedilerde Nörolojik Bozukluklar

Kimi kediler down sendromlu olmayabilir. Şayet bazı durumlarda ise kedinizin sağlık problemleri, nörolojik bozuklukları beraberinde getirir. Dostunuzda nörolojik bozuklukların bazıları ise aşağıda yer almaktadır;

*Vestibüler Sendrom

*Epilepsi

*Hiperestezi Sendromu

*Kedi Disotonomosi

*Panleukopenia virüsü vb. gibi belirtiler göstermektedir.

Down Sendromlu Kediler Benzeri Belirtiler Gösteriyorsa Ne Yapmalısınız?

Kedinizde down sendromuna dair belirtiler varsa eğer ekstra bir bakıma ihtiyaç duyacaktır. Kediniz olabildiğince sağlıklı ve mutlu olması için düzenli bir veteriner bakımı sağlanması gerekmektedir. Kedinizin fiziksel veya zihinsel engelleri varsa, dostunuzu olası tehlikelerden korumak siz sahiplerine kalmıştır.

Özel ihtiyaçları olan kediniz içeride tutulmalı ve sadece sizin gözetiminiz altında bulunmalıdır. Down sendromlu kediler, tasmalı veya kaçmayı önleyen kontrollü bir ortamda dışarı çıkarılması çok daha doğrudur. Kedinizin işitme veya görme bozukluğu varsa, o zaman bu engellere de dikkat etmeniz gerekecektir.

Kediniz yemek yemekte, kendini temizlemekte veya tuvalete gitmekte zorluk çekiyorsa, bu işlevlerde ona yardımcı olmanız gerekecektir. Kedinizin kalp üfürümü gibi ek sağlık sorunları veya şeker hastalığı gibi hormonal durumları mevcutsa, veteriner hekiminiz dostunuzun gelişmesi için kedi vitaminler ve ek besinleri gibi ihtiyaç duyduğu bakımı vermek için en iyi desteğiniz olacaktır.

Down Sendromlu Yavru Kedi Mümkün müdür?

Teknik olarak, yavru kediler veya kediler 19 kromozom çiftine sahiplerdir. Bu nedenle Down sendromuna sahip olamazlar. Down sendromu insanlarda, 21.kromozom çiftinin bir trizomisi olduğunda ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber, kediler down sendromuna benzeyen semptomlar sergileyebilirler ve nörolojik bozukluklar geliştirebilmektedirler.

Kediler Kaç Kromozom

Aklınıza takılan bir diğer konu ise kedi kromozomu kaç tanedir? Yerli cinsler de içerisinde yer almak üzere çoğu kedide toplam 38 çift için 19 çift kromozom bulunmaktadır. Lakin Güney Amerika'daki kedi türlerinin bazılarında ise; ocelot, kotot ve margay dahil sadece 36 kromozom bulunmaktadır.

Down Sendromlu Kedi Özellikleri Nelerdir?

Kediler down sendromuna sahip olamazlar lakin diğerlerinin yanı sıra, küçük veya alışılmadık şekilli kulaklara, ayrık gözlere, kalkık ya da düz burun gibi fiziksel semptomlar sergileyen nörolojik bozuklukları vardır.

Down Sendromlu Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Down sendromlu kedilerin bakımı, diğer kedi ırklarına nazaran daha farklı olabilir. Özellikle dikkat gerektiren kedilerdir. Down sendromlu kedinin, zihinsel ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, düzenli olarak veterinere götürerek sağlık muayenesinden geçirilmelidir. Bunlarla birlikte ise down sendromlu kedinin bakımı için, çok daha sakin ve destekleyici bir yer olmalıdır. Bunun anlamı ise down sendromlu bir kediniz var ise evinize daha az misafir kabul etmelisiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.