Abyssinian, Habeş kedisi bilinen en eski ırklardan birisidir. İnsanlık tarihi kadar eski bir varoluş hikayesine sahip olan Habeş kedilerinin ilk kökenin Asya olduğu kabul görmektedir. Aslı olarak Etiyopya’da yaşadığı düşünülmektedir.
Firavun 2. Ramses, Antik Mısır devrinde Habeş kralına bu kediyi Mısıra göndermesini ricasında bulunduğu rivayetler arasındadır. Tarihi özellikleriyle ilgi çeken bu ırkın Somali kedilerinin atası olduğu bilinir.
1871 yılında Kristal sarayında Zula ismini verdikleri bir Habeş kedisi sergilenerek halka gösterilmiştir. 1927 yılına gelindiğinde ise Fransa’ya gerilerek Avrupa ülkeleri ve tüm dünyaya tanıtılmıştır.
Doğal hayatında iyi bir avcı olan Habeş kedileri yükseğe tırmanma ve zıplama konusunda uzman bir canlıdır. Kolayca evcileştirilen bilen Habeş kedilerin insanlarla ve çocuklarla olan iletişimi yüksek oranda iyidir. Zeki ve algılama yetisi yüksek olan bu kediler, bitip tükenmek bilmeyen enerjileriyle oyun oynamaya bayılır.
Sürekli olarak sevilmekten hoşlanmaz, sadece kendisini sevdirmek istediği zamanlarda sahibin yanına yaklaşır. Tüy yapısı kısa olduğu için fazla dökülmez ve sık tarama gerektirmez. Ortalama bir boyuta sahip olan Habeş kedileri dar ve üçgenimsi bir kafa yapısına sahiptir.
Tüyleri ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir, kızılımtırak, karaca, açık kahve rengi, kırmızıya çalan tüy renkleri bulunmaktadır. Bakımı kolay ve zahmetsiz olan Habeş kedilerinin genel kilo ortalaması 4- 7 civarındadır. Gövdesi zayıf, bedeni kıvrak bir yapıdadır…