HAMİLE KEDİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
19 Ocak 2023

HAMİLE KEDİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

İnsanlarla ve diğer canlılarla ortak bir yaşam süren kediler, uzun yıllardır bizlerin dostlarıdır. Eski devirlerde ve köy hayatında bahçelerde ve doğada yaşayan kediler sanayi devrimiyle yeniden yapılanan dünya da biz insanlarla aynı evi paylaşmaya başlamıştır.

Şehir hayatına ve apartman dairelerine uyum sağlamaya çalışan kediler için bizim yardımımız oldukça önemlidir.  Özellikle hamile kediler için gerekli olan bakım önemli olduğu kadar doğacak kedilerin sağlığı açısından mühimdir.

Biz insanlar gibi kedilerde yetişkinlik dönemlerine girdiklerinde üreyerek dünyaya yeni canlılar getirirler. Kedi sahiplenen ve kedi besleyen her kişinin hamile kedi bakımı hakkında bilgiye sahip olması gerekir. 

Kedilerin bakımı, beslenmesi, sağlığı ve mutluluğu sahiplerinin sorumluluğu altındadır. Hamile bir kedisi olan evcil hayvan sahiplerinin bu süreçte kedilerinin bakımına dikkat etmesi ve özverili davranması gerekmektedir. Hamilelik süreci her canlı gibi özen isteyen, zorlu bir süreçtir. Hassas bir dönemden geçen kedilerin bu süreçte beslenme şekli ve yaşamsal ihtiyaçları değişkenlik gösterir.

Kedilerde Hamilelik Ne Kadar Sürer ve Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin hamilelik süresi ortalama 58 ile 62 gün arasında değişiklik gösterebilir. Kedilerin hamileliği ilk süreçte hemen belli olmaz, genellikle 4 haftadan sonra karnı şişmeye başladığında anlaşılabilir.  

Hamile Kedinin Beslenmesi

Normal şartlarda hamile bir kedi çoğu ihtiyacını kendi karşılayabilir.  Sürekli olarak kendisini ve yavrularını korumaya çalışacaktır. Hamile kedi bakımında öne çıkan ve en çok dikkat edilmesi gereken konu beslenmedir.  Yavruların gelişebilmesi adına kedinizin yüksek besin değerine sahip yavru kedi mamaları tüketmesi gerekir.  

Kedinizin Hamileliği Sırasında Neler Olur?

Beslenmenin yanı sıra kedinize sürekli olarak temiz su vermelisiniz. Doğumun yaklaşmasına doğru kedinizin iştahı açılır ve daha çok yemek isteyebilir.  Kuru veya yaş mama miktarını çoğaltmanızda bir sakınca yoktur.

Bu süreçte ilk olarak acil durumlara karşı veteriner hekiminizle iletişim halinde olmalısınız. 

Kediniz doğuma günler kala doğumu gerçekleştirebileceği gözlerden uzak, sessiz bir yer aramaya başlayacaktır.  Bu konuda kedinize yardımcı olarak üstü kapalı olacak bir şekilde kedi yatağı veya kutu hazırlayabilirsiniz.

Doğum Hazırlığı

Kediler doğumu kendi başlarına yapabilecek kabiliyete sahiptir, ancak istenmeyen durumların yaşanması halinde sizlerinde müdahalesi gerekebilir. 

Kedinizin kasılmaları başladığında doğum süreci başlamış demektir, ilk yavru ortalama 15-20 dakika içerisinde dünyaya gelir. Doğumun devam etmesiyle birlikte ikinci yavru ortalama 30 dakika içinde doğacaktır.  Yavrunun doğmaması ve sürenin uzaması halinde kedinizi derhal veteriner hekime götürmelisiniz.

Sorunsuz bir şekilde doğumun tamamlanması halinde kedinizi bir süre boyunca yavru kedi mamasıyla besleyerek gücünü yeniden toplamasına yardımcı olabilirsiniz.

Doğum sonrası kediniz yavrularını sizden kaçırabilir ve kıskanabilir.  Yavrularının güvenliğini sağlamaya çalışan kedinizin agresif tutumu sizi endişelendirmesin, fakat bir süre yavruları dokunmamaya özen göstermelisiniz.

Doğum Sonrası Kedinizin Beslenmesi

Yeni doğum yapan minik dostunuza kedi vitaminleri ve ek besin takviyeleri verebilirsiniz.  Unutmayın ki bu süreçte kedinizin en büyük ihtiyacı ona göstereceğiniz sabır ve vereceğiniz sevgidir…

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.