Hamile köpeklerde beslenme, tüm köpeklerimizin hassas olduğu bu dönemde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Köpeklerde 9 hafta süren gebeliğin ilk 6 haftası fötüsün gelişimi çok yavaştır. Dolayısıyla fazladan bir beslemeye gerek yoktur. Bu dönemde, hayvanın normal aktivitesinin üzerinde bir besleme programı uygulanması anne köpeğin yağlanmasına ve çeşitli problemler oluşmasına neden olmaktadır. Ancak köpeğin hamileliğin ilk 6 haftalık dönemde zayıflamasına da izin verilmemelidir.
Gebe köpeğin günlük aktivitesine devam etmesi ve kaslarını koruyacak kadar egzersiz yapması gerekir. Hamileliğin ilk dönemlerinde yüksek kalitede bir köpek maması kullanılması uygun olacaktır. Daha önce kullandığınız mamaya, hekiminizin önerilerine göre vitamin ve mineral ilaveleri de yapabilirsiniz. Dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, gereğinden fazla kalsiyumun anneye zarar verebileceği.
Hamileliğin 5-6. haftalarından sonra fötüsun gelişimi çok hızlanır. Bu dönemde hem anne köpeğin sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi ve laktasyon dönemine hazır olması, hem de yavruların sağlıklı bir şekilde doğmaları için dengeli bir beslenme takviyesi yapmak gerekir. Bu amaçla ekstra bir mama değişikliği yapmaksızın, 5-6. haftalardan itibaren günlük yiyecek miktarı her hafta %10-15 artırılarak doğuma kadar önceki miktarın %150sine ulaşılması yeterli olacaktır. Bu dönemde, fötüsların anne karnında giderek daha fazla yer kaplaması ve dolayısıyla midenin dolum kapasitesinin azalması, buna karşın besin maddeleri gereksiniminin artması nedeniyle, hayvan günlük gereksinimlerini karşılayacak gıdayı tek öğünde tüketemeyebilir. Bu amaçla bir günde verilecek yiyecek miktarı 2-3 gün öğüne bölünerek yedirilmelidir.
Hamile köpeklerde beslenme konusunda dostlarımıza verilecek gıdaların sindirilebilirlikleri yüksek olmalıdır. Ayrıca, özellikle de gebeliğin son döneminde, yüksek su kapsamına sahip olan gıdalar midede fazla hacim kaplamalarına karşın düşük düzeyde besin maddesi içerdiklerinden fazla miktarda yedirilmemelidir. Yine yapılan çok sayıdaki çalışmaya göre bu dönemde hamile köpeklere verilen dietin enerji içeçiğinin en az üçte birinin karbonhidrat kaynaklı olması gerektiği bildirilmektedir. Aksi taktirde, özellikle çok sayıda yavruya hamile köpek dostumuzun glukoneogenezis yoluyla kan glukoz seviyesini koruyamadıkları ve sonuçta ketosiz meydana geldiği belirtilmektedir. Yine hamileliğin son döneminde köpeklerde konstipasyona neden olacak gıdalardan kaçınılmalıdır.
Hamileliğin son haftasındaki köpekler hareketsiz, iştahsız ve huzursuz olurlar. Bu hayvanlara lezzetli, sindirilebilirliği ve protein kalitesi yüksek gıdalar verilmelidir. Doğuma yaklaştığında köpekler sakin ve rahat bir ortamda barındırılmalıdır. Huzursuzluk verici ses ve hareketlerden kacınılmalıdır. Yanlarında her zaman içebilecekleri şekilde temiz su bulundurulmalıdır. Bu dönemde kuru madde oranı yüksek ve lezzetli gıdalar verilmelidir.