Hamster, yuvarlak yüzü, dolgun yanakları ve sempatik duruşu ile hayvan severlerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bu tür, enerjik tavırları ve zekâları ile de öne çıkmaktadır. Siz de evcil hayvan sahiplenmeyi düşünüyorsanız onların özelliklerini ve bakım rutinlerini bilmelisiniz. Bu şekilde evcil hayvan seçiminde size en uygun türü bulabilirsiniz.
Hamster Cinsleri:
Sizler için hamster türleri, özellikleri ve bakımı hakkındaki bazı bilgilere değinmek istedik.
Suriye Hamster:
Bu tür, altın sarısı rengi ile tanınmış olsa da farklı renk kombinasyonları ile de karşımıza çıkabilmektedir. En belirgin özelliği bireysel olmasıdır. Hiçbir türle yaşam alanını paylaşmak istemez. Siz de bu türü sahiplenmek isterseniz, yaşam alanını ayrı tutmaya özen göstermelisiniz. Çiftleşme dönemleri dışında yanında arkadaş bulundurmamanızı tavsiye ederiz. Yoksa kavgaları kaçınılmaz olur.
Bu tür, diğer hamster türlerinden daha uzun boylara sahiptir. Yaklaşık olarak 13 ila 18 cm boyunda olurlar. Sakindirler ve daha az saldırgan tavırlar sergilerler. Bu nedenle daha sık tercih edilirler.
Bireysel takılmayı seven canlılar olmasına rağmen uysaldırlar. Isırma huyları çok azdır.
Genel olarak gece aktif olmayı severler. Gündüzleri uyuyarak değerlendirmeyi tercih ederler.
Doğası gereği omnivor bir türdür. Genellikle sebze, meyve, protein, ceviz, fındık, fıstık, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve tohumlar ile beslenirler. Ayrıca beslenme içeriklerine uygun şekilde hazırlanmış mamalarda mevcuttur. Beslenmelerine uygun içerikler ile devam ederek mevcut sağlıklarına destek olabilirsiniz.
Yaşam alanları:
Yaşam alanlarını seçerken boyutuna ve içerdiği aktivite ortamlarına dikkat etmelisiniz. Bu tür için egzersiz önemlidir. Bu nedenle uzun tüneller ve koşu alanının olduğu ferah, aydınlık ve geniş kafesler tercih etmelisiniz. Böylelikle küçük dostunuzun eğlenceli vakit geçirmesine olanak sağlamış olursunuz.
Onların tek yaşam alanının kafesi olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle küçük dostunuz tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yapıda olmasına dikkat etmelisiniz.
Kemirgen gurubuna dahil canlılar olduğunu belirtmek isteriz. Bu nedenle ilerde diş sağlığı ile ilgili oluşabilecek problemlerin önüne geçmek için kemirme taşlarını da kafeslerine eklemelisiniz. Bu taşlar sayesinde küçük dostunuzun dişlerini kısaltmasına destek olabilirsiniz. İleride bu duruma bağlı ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının da önlemini almış olursunuz.
Bakımı:
Kafes seçiminin önemine değinmiştik. Siz de yaşam alanını oluştururken, kafesin tabanını hamster talaşı ile kaplamalısınız. Düzenli olarak haftada 2 ila 3 kez bu alanı temizlemelisiniz. Dışarıdan alacağınız talaş, küçük dostunuzun sağlığı açısından uygun olmayabilir. Bu nedenle oluşabilecek olumsuz durumların önüne geçebilmek adına malzeme seçimlerinizde dikkatli olmalısınız.
Su ve mama kabını temiz tutmalısınız. Evcil dostunuzun beslenmesini sağlarken ürünün tazeliğine dikkat etmelisiniz.
Düzenli bakım ve sağlıklı beslenme ile ortalama yaşam süresini uzatabilirsiniz. Bu türün ortalama ömrünün 2 ila 3 yıl olduğu bilinmektedir.
Çin Hamster:
Bu türün boy uzunluğu 10 ila 12 cm arasındadır. Kendi türü ile yaşam alanını paylaşmayı sever. Bazı hamster türleri gibi genellikle geceleri aktif olur. Çiftleşme döneminde erkek cinsine dikkat etmeniz önemlidir. Bu dönemlerde erkek cinsi gergin tutumlar sergileyebilir ve eşine zarar verebilir.
Yaşam alanı:
Bu tür içinde kafes seçimi önemlidir. Bu türün yaşam alanına uygun, ferah kafesler tercih etmeniz uygun olacaktır. Keyifli vakit geçirmesini destekleyecek alternatifleri kafese eklemeyi de unutmamalısınız. Yazımızda belirtmiş olduğumuz diğer öneriler tüm türler için geçerlidir.
Bakımı:
Beslenme rutini olarak, uygun içerikteki mamaları, tohum, kuruyemiş, meyve ve sebzeler ile beslenirler.
Bu türün de bakımlarını haftada 2 ila 3 kez olacak şekilde yapmalısınız.
Düzenli bakım ve beslenme ile ortalama olarak 2 ila 3 yıl yaşar.
Cüce Hamster:
Bu tür, adını boyut olarak küçük olmasından almıştır. Ortalama olarak 6 ila 10 cm arasında boyutlara sahiptirler.
Panda Hamster:
Bu tür, desenleri ve renklerinden dolayı bu isim ile anılmaktadırlar. Genel olarak sosyal canlılar değillerdir. Bu tür, özellikleri açısından Suriye hamsterı ile benzerlik gösterir. Yaşam alanını paylaşmayı sevmezler. Gündüz pasif iken geceleri aktiftirler. Yuvarlak yüz yapısı kısa kuyruğu ile sizlerin dikkatini çekmeye yetecek tatlığa sahiptirler. Yaşama alanını diğer türlerde bahsettiğimiz gibi hazırlayabilirsiniz. Bakımı hakkındaki bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Hamster İsimleri:
Küçük dostunuza isim seçmek tamamen sizin isteğinize bağlıdır. Küçük dostunuza nasıl seslenmek isterseniz o ismi verebilirsiniz. Öneri olarak iyi duygular çağrıştırmasını tavsiye edebiliriz.
Hamster Yavrusu:
Hamsterlar, ortalama 16 günde doğum yapar. Kızgınlık dönemleri 4 gün sürmektedir. Her doğumda yavru hamster sayısı 2 ila 15 arasında değişir. Ortalama olarak 8 yavru dünyaya getirirler. Böylelikle "Hamster kaç tane doğurur?" sorusuna da yanıt vermiş olduk.
Anne yanındaki yavrulara dokunmamanızı öneririz. Bu şekilde yavruların kokuları değişebilir ve anne yavrularını reddedebilir.
Yavrular hakkında değinebileceğimiz bir diğer konu eğitim için elverişli olmalarıdır. Yavrular daha çabuk uyum sağlarlar.
Hamster Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Anogenital bölgeye bakarak küçük dostunuzuz cinsiyeti hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Anogenital bölge anüs ile genital bölge arasındaki mesafedir. Dişi türünde bu alan daha kısayken, erkek türünde daha uzundur.
Evde Hamster Beslemenin Zararları:
Bu canlı türü, küçük kemirgen grubuna dahildir. Amerikan Pediatri Akademisin hazırladığı bir raporda, evde bu tür hayvanların beslenmesi özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi rahatsızlığı bulunan bireyler için zararlı etkileri olabileceğine değinmiştir. Siz de bu tür evcil hayvan sahiplenmeden önce, ev ortamınızın uygunluğuna bakmalısınız.
Hamster Hastalıkları ve Belirtileri:
Bu türde en sık görülen sağlık sorunu, dişlerinin çok uzamasıdır. Buna bağlı olarak ağrı ve yeme bozukluğu görülebilmektedir. Bu nedenle uygun aralıklar ile veteriner kontrolüne götürerek dişlerini normal boyutta tutabilirsiniz. Kafeslerinde kemirme aparatı bulundurmanız süreci olumlu yönde destekler.
Başka bir sağlık sorunu, ortam sıcaklığına bağlı ortaya çıkan üşütmedir. Bu tür için uygun hava sıcaklığı 18 ila 27 derece arasındadır. Soğuk havaya uzun süre maruz kalmaya bağlı zatürre görülebilir. Eğer siz de soğuk algınlığı belirtileri gözlemlerseniz veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz. Böylelikle, “Hamster kaç derecede yaşar?” sorusuna da yanıt vermiş olduk.
Soğuk hava kadar aşırı sıcak hava da küçük dostunuzun sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle oda ısısını yaşam aralığına uygun derecede tutmanız önemlidir.
Başka bir sağlık problemi de dış parazitlere bağlı ortaya çıkmaktadır. Küçük dostunuzda kaşıntı ve deri bütünlüğünün bozulmasına neden olabilir. Siz de küçük dostunuzun çok kaşındığını fark ederseniz altta yatan nedeni bulmak için veteriner kontrolüne götürmeniz sağlıklı olacaktır. Veteriner hekiminiz önerileri doğrultusunda tedavisini planlayabilirsiniz. Böylelikle, “Hamster neden kaşınır?” sorusuna da açıklık getirmiş olduk.
Bir diğer sağlık problemi de diyabet riskidir. Bu nedenle küçük dostunuzun beslenmesine ve kalori alımına dikkat etmelisiniz.
Hamster Yıkanır mı?
Bu tür kesinlikle yıkanmaz. Bu türde tıpkı kediler gibi yalanarak kendilerini temizlerler. Yıkama esnasında kullanılan kimyasallar, sağlıklarını olumsuz etkiler. Küçük dostunuzun deri bütünlüğünün bozulmasına ve üşütüp hastalanmasına sebep olabilir. Bu nedenle bu türün yıkanması önerilmez.
Hamster Nasıl Eğitilir?
Fareler ile büyük benzerlik gösteren bu tür, zekâları ile öne çıkmaktadır. Bu nedenle eğitim için uygun canlılardır. Eğitim için ihtiyacınız olan tek şey ödül mamasıdır. Öncelikle küçük dostunuz ile güven bağınızın oluştuğundan emin olmalısınız. Sizi tanımasına fırsat verin. Sonra eğitime başlayabilirsiniz. Küçük dostunuzun sevdiği bir ödül maması ile süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Bu türün tohumlara ve kuru yemişlere olan ilgisinden bahsetmiştik. Siz de ödül maması olarak kabak çekirdeği seçebilirsiniz. Eğitimi başarılı tamamladığı her durumda, küçük dostunuzu ödüllendirmeyi unutmayınız. Keyifli zaman geçireceğinizden hiç şüphemiz yok.
Sıkça Sorulan Sorular
Yazımızı, hamster türü ile merak edilen birkaç soruya değinerek bitirmek istiyoruz.
Hamster yaşam süresi ne kadardır?
Yazımızda da bahsettiğimiz gibi ortalama olarak 2 ila 3 yıldır.
Hamster haram mı?
Bu sorunun cevabı kişilerin inançlarına göre değişmektedir. Bazı inançlara göre, evde bu türü beslemek caiz görülmemektedir.
Hamster ne yer?
Bu tür çoğu gıdayı severek tüketir. Özellikle ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz, tohumlar, meyve ve sebze olarak belirtebiliriz. Ayrıca küçük dostunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirilmiş ürünlerde mevcuttur.
Yavru hamster anneden ne zaman ayrılır?
Ortalama olarak bu türün 3 hafta anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. 4 ila 5 hafta sonra anne yanından ayrılabilirler.
Hamster ne kadar büyür?
Bu türün büyüklüğü, cinslerine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak 10 ila 18 cm boyunda, 150 ila 200 gram arası ağırlığa ulaşırlar.
Hamster, fare mi?
Bu iki türün fiziksel olarak benzerlikleri vardır. Fakat ikisi farklı türdür. Ortak özellikleri her iki türün de kemirgen ailesi üyesi olmasıdır.
Bu türün aşılama prosedürü yoktur. Fakat düzenli klinik muayeneye götürmeniz gerekmektedir.
Umarım sizler için faydalı ve keyifli bir blog içeriği olmuştur.