Himalayan kedisi, İran kedi türünün alt cinsleri arasında yer alır. Himalayan kedisi, İran ve siyam kedisinin birleşimi sonucu ortaya çıkmıştır. Dış görünüş olarak iki türden de benzer özellikler taşımaktadır. İran kedisi gibi uzun, parlak ve pürüzsüz tüylere sahiptir. Aile bireyleri ile iyi anlaşabilen sevecen ve dost yapılıdırlar. Tabii ki farklı bir türe ait olduğu unutulmamalıdır. Yazımızın devamında Himalayan kedisi özelliklerine, bakımına, beslenmesine ve hastalıklarına kısaca değinmek istiyoruz.
Himalayan Kedisi Özellikleri
Himalayan kedisi, dost canlısı sevecen yapıları ile bilinmektedir. Genellikle sakin bir mizaca sahip olan bu kediler oldukça zekidirler. Oyun oynama konusunda oldukça isteklidirler. Himalayan kedisinin sakin ve sevecen yapısından bahsetmiştik. Bu nedenle kucakta olmaktan çok hoşlanırlar. Sessiz canlılar olması sebebi ile miyavlama huyları çok yoktur.
Sosyal olmayı çok seven Himalayan kedisi, çocuklarla iyi iletişim kurabilirler. Sadece alışması için küçük dostunuza zaman tanımalısınız. Uykuya karşı ayrı bir düşkünlüğü olan bu kedi ırkının, uyku karşısında tercih edebilecekleri tek aktivite oyun oynamak olacaktır. Oyun söz konusu olduğunda her şeyi bırakıp gelme ihtimalleri çok yüksektir.
Himalayan kedisi ev halkını takip etmeyi sever. Ebeveyni ile duygusal bağları çok kuvvetlidir. Bu nedenle sizi, diğer canlılar ile paylaşma konusunda kıskanç olabilirler.
Himalayan kedisi, yüksek sesten ve ortamlardan pek hoşlanmaz. Bu nedenle aşırı hareketli ve yüksek sesli bireyler ile iletişim kurma konusunda sıkıntı yaşayabilir. Kendi kişiliklerine uygun kişilerle iletişim kurma konusunda daha iyidirler. Yoksa kedinizi evin bir köşesinde sessiz şekilde bulmanız muhtemeldir.
Bu kedi cinsi sakin yapıları sayesinde, evdeki eşyalara zarar vermez. Yeni kişiler ile tanışma konusunda istekli olsalar da farklı hayvan türleri için aynı şey geçerli değildir. Yavru Himalayan kedisi, bebekliğinden itibaren farklı havyan türleri ile etkileşim halinde olursa bu sorun da ortadan kalkar.
Himalayan kedisi ilgiyi çok sever, bu nedenle çok zamanınız yoksa bu kedi ırkı sizin için uygun olmayabilir.
Himalayan Kedisi Bakımı
Himalayan kedisi rahat kişiliğe sahiptir. Fakat yüksek bakım gerektiren bir güzellik rutinine ihtiyacı vardır. Sizler için, kısaca bakım rutinlerine değinmek istiyoruz.
Tüy Bakımı
Himalayan kedisinin tüylerinin, uzun ve yoğun olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle günlük tüy bakımının yapılması gereklidir. Bu aşamada, Markamama kalitesi ile kedinizin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmış kedi tarakları ürünlerine göz atabilirsiniz. Günlük fırçalama rutinleri ile kedinizin tüylerinin düğüm olma riskinin önüne geçebilirsiniz.
Hijyen
Her kedi ırkında olduğu gibi bu tür içinde hijyenik alanların oluşturulması gereklidir. Himalayan kedisi göz bakımı önemlidir. Bu kedilerin göz ve yüz çevresindeki tüyleri uzundur. Kedinizin görüş açısının rahat olması ve göz çevresindeki kirlerin temizlenmesi için basit rutinler uygulayabilirsiniz. Böylelikle olası sağlık sorunlarının önlemini alabilirsiniz. Himalayan kedisinin, göz çevresindeki tüylerin düzenli aralıklarla kesilmesi ve uygun ürünler ile göz bakımının yapılması önerilir.
Ağız Bakımı
Veteriner hekiminizin önerdiği uygun bir ürün ile ağız ve diş bakımını düzenli aralıklarla yapmalısınız.
Tırnak Bakımı
Kedinizin düzenli olarak tırnaklarını kontrol etmelisiniz. İhtiyaç halinde tırnaklarını kesmelisiniz.
Beslenme ve Diyet
Obezite, kedilerde şaşırtıcı şekilde çok sayıda hastalığa ve ölüme neden olan bir hastalıktır.
Himalayan kedisi kilo almaya yatkınıdır. Bu nedenle küçük dostlarınızın beslenme rutinlerine dikkat etmelisiniz. Kediniz için uygun içerikte tasarlanan ürünler ile beslenmesini sağlamanız önemlidir. Veteriner hekim ve tartı kontrollerini aksatmamalısınız.
Yavru Himalayan Kedisi Bakımı
Himalayan kedi yavrusu, sevimli ve oyun oynama istekleri ile bilinen sevecen canlılardır. Küçük dostunuzun, sağlıklı bir ömür ve gelişimi için bakım rutinlerini bilmelisiniz.
Yavru Himalayan kedisi, enerjik yapıları ile oyun oynamaya çok düşkündür. Bu nedenle kedinize zaman ayırmalı ve dikkatini çekecek oyun aktiviteleri belirlemeniz önemlidir. Bu kedinizin ruhen rahatlamasına yardımcı olacak ve mutlu bir ömür geçirmesinde katkı sağlayacaktır.
Himalayan kedi yavrusunun, sağlıklı gelişimi için beslenme rutinleri önemlidir. Bu nedenle yavru kedilerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış olan içerikler ile beslenmesini sürdürmeniz en sağlıklı olandır. Mama ve su kabının temizliğine de önem vermelisiniz.
Kedinizin, tuvalet kabı ve temizliğine özen göstermelisiniz. Kedinizin, ihtiyaçlarını karşılayacak özellikleri ve boyutları sağlayan ürünler tercih etmelisiniz.
Yavru kedinizin, aşı bağışıklık programına özen göstermeli ve uygun aralıklar ile veteriner hekim kontrollerini ihmal etmemelisiniz.
Yazımıza Himalayan kedisi ile ilgili sağlık sorunlarına değinerek devam edelim.
Himalayan Kedisi Hastalıkları
Himalayan kedisi, sağlıklı ve güçlü kediler olsalar da bazı genetik rahatsızlıklara yatkınlıkları vardır. Sizler için yazımızın devamında bu sağlık sorunlarına değineceğiz.
PKD (Polikistik Böbrek Hastalığı)
Himalayan kedisinin, böbreklerinde kist oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Normal böbrek fonksiyonlarını bozarak kalıcı hasara yol açabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için veteriner hekiminizden destek alabilir ve PKD için kedinize test yaptırabilirsiniz. Bir başka öneri olarak kedinizi sahiplendiğiniz yerden üst atalarına ait test sonucu olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
Himalayan kedisinde PKD semptomları, su tüketiminde artış, sık idrara çıkma isteği, iştahsızlık ve kilo kaybı olarak kendini gösterebilir. Bu belirtilerden biri ile karşılaşırsanız veteriner hekiminizden destek almalısınız. Hekiminizin önerileri doğrultusunda bu hastalık ile mücadele etmeniz mümkündür.
Solunum Problemleri
Himalayan kedisi gibi düz kafa yapısına sahip kedilerde, üst solunum yolunu etkileyen enfeksiyonlara daha yatkındırlar. Fiziksel özellikleri sebebi ile nefes almada zorluk yaşayabilirler. Dar burun delikleri, damak yapıları ve gırtlak yapısı gibi fiziksel özellikler nefes almayı zorlaştırabilir. Bu nedenle kedinizin nefes alışverişine dikkat etmelisiniz. Eğer ağzı açık şekilde nefes alıyorsa veteriner hekiminizden acilen destek almalısınız.
Bu durum özellikle yaşlı, aşırı kilolu ve alerjik kedilerde daha risklidir. Kedilerin egzersiz yapmasını kısıtlayabilir. Bu nedenle kontroller önemlidir.
Polistemi
Himalayan kedisinde sıkça rastlanan bir başka genetik rahatsızlıktır. Kemik iliği üzerinde etkileri bulunan bu rahatsızlıktır. Kemik iliğinde aşırı miktarda kırmızı kan hücresi üretilmesine sebep olur. Başlıca belirtileri arasında, yorgunluk, soluk cilt yapısı ve solunum zorluğu vardır. Veteriner hekimlerin yapmış olduğu tetkikler sayesinde tanı konur ve tedavi protokolüne başlanır.
Diş Problemleri
Himalayan kedisi, diş problemlerine yatkın olabilir. Bu nedenle yazımızda bahsetmiş olduğumuz gibi, veteriner hekiminizin önermiş olduğu ağız bakım ürünü ile düzenli diş bakımlarını yapmalısınız.
Göz Problemleri
Himalayan kedisi, göz yapısı nedeni ile sağlık sorunlarına yatkındır. Gözlerde kızarıklık, çapak gibi sorunlar görülebilir. Bu nedenle uygun bakım ürünleri ile göz sağlığını desteklemelisiniz.
Kısacası bu kedi ırkı, diğer kedi ırklarında olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına yatkındır. Bu yatkınlığının olması onları sağlıksız yapmaz. Düzenli veteriner hekim kontrolleri bu nedenle önemlidir. Oluşabilecek sağlık sorunlarının önlemini almanızda size yardımcı olacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Himalayan Kedisi Tüy Döker mi?
Bu kedi türü hakkında, çok merak edilen bir konudur. Bu soruya, evet yanıtını vermek istiyoruz. Bu kedi ırkı maalesef çok fazla tüy döker. Bu nedenle günlük tüy fırçalama önerilir. Bu şekilde dökülen tüy miktarını minimum seviyede tutabilirsiniz.
Himalayan Kedisi Kaç Yıl Yaşar?
Düzenli bakım olanakları sağlanan bir kedinin ortalama yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasında değişmektedir.
Himalayan Kedisi Ne Yer?
Küçük dostunuz, yaşı, sağlık durumu ve özel ihtiyaçlarına yönelik geliştirilmiş olan kedi mamaları ile beslenir.