Yeni bir kediyi mevcut kediniz ile tanıştırmak bazen zor olabilir. Bu nedenle kedileri tanıştırma süreci oldukça önemlidir. Bazı kediler bireysel yaşamayı tercih edebilir. Yeni bir kedi sahiplenmeden önce bunun bilincinde olmanız bu nedenle önemlidir. Kedilerin, tanışma sürecindeki deneyimleri bütün yaşamını etkileyebilir. Doğru adımlar ile süreci yönetmek bu nedenle çok önemlidir.
Yeni bir kedi sahiplenmeden önce yapmanız gerekenlere kısaca değinelim.
Ev Ortamını Ayarlamalısınız
Yeni bir kedi almaya karar verdiğinizde öncelikle ev ortamını hazırlamalısınız. Mevcut kedinizin çok kullanmadığı bir odayı, yeni kedinize açabilirsiniz. Her iki kedinin de mama, su kabı, oyuncak, yatak ve aktivite araçlarının ayrı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu aşamada dilerseniz kedi oyuncakları ve kedi evleri ürünlerimize göz atabilirsiniz.
Mevcut kedinizin eşyalarında onun kokusu olduğu için ilk aşamada yeni gelen kediyi huzursuz edebilir. Bu nedenle eşyalarının ayrı olması önerilmektedir. Yeni kedinin adaptasyon sürecini hızlandırmada ve mevcut kedinin, kendi alanını tehdit altında hissetmesinin önüne geçmesinde bu size yardımcı olacaktır.
Doğru Eşleşmeyi Bulmalısınız
Kedinizin karakter özelliklerine göre doğru eşleşmeyi yapmalısınız. Bu şekilde birbirlerine alışma süreleri daha kısa olabilir. Bu aşamada kedilerinize bolca zaman tanımalı ve aceleci olmamalısınız.
İki Yetişkin Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?
• Öncelikle kedileri ayrı odalara götürmelisiniz. Göz temasının olması bile kedileri strese sokabilir. Tıslama ve zarar verme gibi davranışlara sebebiyet verebilir. Bu durum da ilişkilerini zedeleyebilir.
• Koku değişimine izin verin. İlk temasın fiziksel olmasından kaçınmalısınız. Ayrı alanlarda tutarak birbirlerinin kokularını benimsemesine fırsat vermelisiniz. Kullandıkları eşyaları yer değiştirerek kokularına alışmalarına olanak sağlayabilirsiniz.
• Sonraki aşama olarak kedinizin, vücut diline bakarak karşılaşma için hazır olup olmadığına karar verebilirsiniz. Eğer kediniz, gevşek ve sakin bir vücut yapısına sahipse, kuyruğu düz şekilde duruyorsa, kulakları ileriye dönükse olumlu beden diline sahiptir. Görsel olarak tanışmaya hazır olduğu anlamındadır.
• Fiziksel temastan uzak, birbirlerini görebilecekleri bir ortam hazırlama aşamasına geçebilirsiniz. Kedilerinizin birbirlerini gördüklerinde tepkilerini bu şekilde ölçebilirsiniz.
• Bu aşamayı da olumlu olarak geçtikleri takdirde fiziksel temas için artık hazır konuma geldiklerini söyleyebiliriz. Kedilerinizin arasındaki bariyeri kaldırıp fiziksel olarak temas kurmalarına izin verebilirsiniz. İlk etapta bu süre birbirlerini koklamalarına izin verecek kadar olabilir. Herhangi bir saldırı söz konusu olursa bariyeri koyup başka zaman tekrar deneyebilirsiniz.
• Aralarındaki iletişimi güçlendirmek için oyun seanslarına dahil olmalısınız. Birbirleri ile kısa süreli temas etmelerine izin verebilirsiniz. Bu aşamada küçük dostlarınızı ödüllendirebilirsiniz.
• Kediler, saldırganlık gibi davranışlar sergilemeden süreci yönetebiliyorsa, denetimsiz olarak zaman geçirmelerine izin verebilirsiniz.
İki Kedi Birbirine Ne Kadar Sürede Alışır?
İki kedinin birbirine alışma süresi, dış etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı kediler bu süreyi birkaç gün içinde halledebilirken, bazı kedilerde daha uzun sürebilir. Ortalama olarak birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Kedilerin birbirlerine alışma süresinde etkili olan faktörler, yaşları, kişilik özellikleri, iletişim geçmişleri ve çevresel faktörlere göre farklılık göstermektedir.
Kedilerin, birbirlerine alıştırılma evresi titizlik, sabır ve zaman gerektiren bir süreçtir.
Dişi ve Erkek Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?
Yazımızda belirtmiş olduğumuz adımları uygulayarak kedilerinizi birbirlerine alıştırabilirsiniz. Sürecin her zaman olumlu sonuçlanmayacağını belirtmek isteriz. Bazı kediler, bireysel yaşamayı tercih edebilir ve farklı bir kediyi tehdit olarak algılayabilir. Süreç içeresinde olumsuz durumları gözlemler ve çözüme ulaşamazsanız profesyonel hayvan davranışçısından destek alabilirsiniz.
Yavru Kediler Birbirlerine Nasıl Alıştırılır?
Yavru kedilerin birbirine alışma süresi daha rahattır. Keşfetmeye ve oyun oynamaya yatkın oldukları için adaptasyon süreleri de daha kısadır. Tabii ki yavru kedileri de birbirlerine alıştırma süresi büyük titizlik ve özveri istemektedir. Deneyimleyecekleri olumsuz durumlar, tüm yaşamlarında etkili olacaktır. Yavru kedilerin alışma evresinde, anneden ve kardeşlerden ayrılmaya bağlı stres seviyelerinde yükselme olabilir. İlginizi, üzerlerinden çekmemeli ve sürecin olumlu ilerlemesi için içeriğimizde bahsetmiş olduğumuz adımları uygulamalısınız.