Muhabbet kuşları evlerimizin neşe kaynağı olan sosyal ve sevecen canlılardır. Ancak, birden fazla kanat harikasını aynı ortamda bulundurmak ve muhabbet kuşlarını birbirine alışmasını sağlamak bazen sabır gerektirir. Sizler için bugün ki içerik yazımızda “Dişi ve erkek muhabbet kuşu birbirine nasıl alışır?” ve “İki muhabbet kuşunu birbirine alıştırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” Bu konulara değineceğiz.
Bildiğiniz gibi eve gelen her canlı, mevcut dostunuz için ilk aşamada sorun teşkil edecektir. Belki ilk aşamada olumlu tepkiler verebilirler ama bu ilerleyen dönemde kıskançlık krizlerine girmeyecekleri anlamı taşımaz.
Siz de her hayvansever gibi evdeki pet dostunuza arkadaş getirmek isteyebilirsiniz. Bu düşünce kulağa eğlenceli ve keyifli gelebilir. Fakat günün sonunda tartışma ve kavga ihtimalini göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Bu olumsuz durum ilk başlarda tolere edilebilir gibi gözükse de zaman alıcı ve yorucu bir süreçtir.
Bu nedenle, bugün ki içerik yazımızı kaleme almak istedik, muhabbet kuşu alıştırma döneminde dikkat etmeniz gereken adımları sizlerle paylaşarak sürecin en zararsız ve yorucu olmadan geçmesi konusunda sizlere destek olmak istiyoruz.
Muhabbet Kuşu Birbirine Alışması Süreci Nasıl Yönetilir?
Elbette eve gelen her canlıya karşı, eski pet dostunuzun kıskançlık duyması normaldir. Kendi alanına başka bir canlının gelmesi durumu, mevcut dostunuzda bir takım kıskançlık belirtilerinin baş göstermesine sebep olabilir.
Kedi ve köpek gibi canlılarda sürecin yönetimi daha planlı fakat uzun olarak ilerleyebiliyor olsa da kuşlar için durum biraz daha farklıdır. Diğer canlılara kıyasla muhabbet kuşu birbirine alıştırma süreci daha kolay ve veremli ilerleyebilir.
Muhabbet kuşları, doğal yaşamlarında da bir arada olmayı seven canlılardır. Bu durum da eve yeni gelen muhabbet kuşuna alışma sürecini biraz daha basit hale getirir. Fakat, kuşlarda bir canlıdır ve hepsinin kendine has karakter özelliği vardır. Bazen sahibini kıskanma, kafesini yemini paylaşmama isteği doğabilir. Bu duyguya kapılan dostumuz, yeni gelen canlıya karşı sert tutumlar sergileyip süreci zorlaştırabilir.
Bu olumsuz süreci yeni dostumuza yaşatmayı da kimse istemez. Bu nedenle, eve gelen yeni dostumuzu, mevcut pet dostumuzla tanıştırmadan önce alışma sürecini doğru şekilde yönetmek gerekir. Sizler için alışma sürecinde dikkat etmeniz gereken adımlara kısaca değinmek istiyoruz:
1. Doğru Kuş Seçimi ve Yaş Farkı
İlk olarak, sevimli dostlarınızın yaşlarına dikkat etmek önemlidir. Yetişkin bir canlı ile çok genç bir canlı arasında iletişim kurma konusunda zorluklar yaşanabilir. Bu nedenle, benzer yaşlardaki canlıları tercih etmek, muhabbet kuşu birbirine alışma sürecini kolaylaştırır.
2. Ayrı Kafeslerde Başlatma
Yeni bir canlıyı mevcut dostunuzun yanına koymadan önce, onları ayrı kafeslerde tutmanız gerekir. Ayrı kafesler, birbirlerine güven duymasını sağlar ve aniden bir araya gelmelerinden kaynaklanabilecek stresin önüne geçer. Muhabbet kuşu birbirine alışması, kontrollü bir süreçle daha başarılı olur.
Kafesleri ilk etapta bir süre birbirine yakın tutabilirsiniz, böylece sevimli kanat harikası dostlarınız birbirlerini uzaktan gözlemleyebilir. Bu şekilde iki canlının da birbirlerinin varlığına alışmasını sağlayabilirsiniz.
3. Kademeli Tanıştırma
Sevimli kanat harikası dostlarınızı birbirine alıştırma süreci sabır ister. İlk birkaç gün boyunca ayrı kafeslerde tutarak, aralarındaki mesafeyi yavaşça azaltabilirsiniz. Muhabbet kuşlarını birbirine alıştırmada bu kademeli yaklaşım önemli bir rol oynar.
Tüm bunlara ek olarak, kafeslerin yanına oyuncaklar ve ödül mamaları yerleştirebilirsiniz. Böyle bir ortam yaratmak sürecin olumlu algılanmasında etkilidir.
4. Ortak Alan Yaratma
Sevimli dostlarınız belirli süre farklı kafeslerde vakit geçirdikten sonra, birbirlerine olan tutumlarını değerlendirmelisiniz. Herhangi bir sıkıntı görmediğiniz takdirde onları nötr bir alanda tanıştırabilirsiniz.
Nötr alandan kastımız, tanıştırma için seçmiş olduğunuz alanın her iki canlının da kullanımına açık olmayan bir alan olmasıdır. Bu şekilde "kendi alanı" olarak algılamadığı bir alanda stresten uzak şekilde alışma sürecini olumlu şekilde etkiler.
Tanıştırma sırasında mutlaka yanlarında olmalısınız ve dikkatlice gözlem yapmalısınız. Herhangi bir agresif davranış gözlemlerseniz, tanıştırma sürecini biraz daha yavaşlatmanızı tavsiye ederiz.
5. Ortak Kafes Kullanımı
Sevimli dostlarınız muhabbet kuşu alıştırma süreci biraz zaman alabilir. Bunun bilincinde olarak sürece dahil olmanız hem sizin hem de sevimli dostlarınızın stres yönetimi açısından oldukça önemlidir.
Muhabbet kuşu alıştırma süreci başarıyla tamamlandığında, onları aynı kafeste bir araya getirebilirsiniz. Ortak kafes seçerken, her iki dostunuzun da rahat hareket edebileceği kadar geniş bir alan sunan bir kafes tercih etmelisiniz. Ayrıca, kafesin içinde birden fazla tünek ve mama kabı bulundurmak, olası kavgaların önüne geçmenizde size destek olur. Her iki dostunuz da kafes içinde özel alana sahip olursa süreç daha güzel ve sorunsuz ilerler.
Muhabbet Kuşu Alıştırma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sevimli kanat harikası dostlarınızın birbirine alışması günler, hatta haftalar alabilir. Bu süreçte acele etmemeli ve sabırlı olmalısınız.
- Sevimli dostlarınız birlikteyken olumlu davranışlar sergiliyorsa, onlara ödül vererek bu davranışlarını olumlu pekiştirmelisiniz.
- Muhabbet kuşu alıştırma sürecinde sevimli dostlarınızı gözlemlemelisiniz. Bu gözlem sırasında agresif davranışlara şahit olursanız yeniden ayrı kafeslere dönebilirsiniz.
- Doğal sesler ve müzikler ile ortamın gerginliğinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Müzik, tüm canlılarda rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sevimli kanat harikası dostlarınızda ortamda huzurlu bir atmosfer hissettiklerinde daha kolay bağ kurar. Doğal kuş sesleri içeren müzikler açmak, onların rahatlamasına yardımcı olabilir.
Muhabbet Kuşu Alıştırma Süreci ile Alakalı Sık Sorulan Sorular
Dişi ve Erkek Muhabbet Kuşu Birbirine Nasıl Alışır?
Dişi ve erkek muhabbet kuşu alıştırma süreci diğerlerine nazaran daha kolay bir süreçtir. İçerik yazımızda bahsetmiş olduğumuz adımları izleyerek kademeli olarak temaslarını artırmalısınız. Ortak nötr alanda tanıştırma ve olumlu pekiştirme yöntemleri bu süreçte oldukça faydalıdır.
2 Muhabbet Kuşu Nasıl Alıştırılır?
2 muhabbet kuşu alıştırma sürecinde öncelikle ayrı kafeslerde vakit geçirmelerini sağlayarak, birbirlerini gözlemlemelerini ve alanlarını işgal etmedikleri düşüncesine alışmalarını sağlamak gerekir.
İki Erkek Muhabbet Kuşu Birbirine Nasıl Alışır?
Erkekler rekabetçidir. Bu nedenle, birbirlerine alışmaları daha zor ve zaman alıcı olabilir. Ancak yeterli zaman ve nötr alan uygulaması ile birbirlerine alışma süreci desteklenebilir. Bu yöntem ile birbirlerini kabul etmeleri ve kabullenmeleri daha kolay olacaktır. Erkek dişi fark etmezmişçesine her canlıda kademeli tanıştırma süreci en sağlıklı olandır.