Japon Balığı (Goldfish) Türleri, Özellik ve Bakım Rehberi
24 Eylül 2024

Japon Balığı (Goldfish) Türleri, Özellik ve Bakım Rehberi

Canlı renkleri ve zarif hareketleriyle sevilen Japon balığı, uzun yıllardır Japonya’da zengin bir tarihe sahiptir. Goldfish olarak da anılan bu türün, bu isim ile anılmasının altında canlı, parlak renkleri ve ülkemize ilk geldiğindeki yüksek fiyatlara sahip olmaları yatmaktadır. Zamanla yetiştiriciler bu tür üzerine eğilmiş ve farklı güzellik ve özelliklere sahip olan canlıları yetiştirmeyi başarmıştır. Atasının grimsi sazan türü olduğu bilinen bu türün güzelliği göz önünde bulundurulunca şaşırmamak elde değil.

Şu anda, Japon balıkları akvaryumcular için özel çiftliklerinde çok fazla yetiştirilmektedir. Bu nedenle, günümüzde istediğiniz Japon balığına kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Japon Balığı Anatomisi ve Fizyolojisi

Artık Japon balığı tarihi hakkında kısa bir bilgiye sahip olduğumuza göre içerik yazımıza Japon balığının Biyolojik yapısına değinerek devam edebiliriz. Bu su harikası canlıları, sadece benzersiz zarif görünümleri ile değil aynı zamanda anatomik özellikleri ile de ön plana çıkmaktadır.

Japon Balığı Fiziksel Özellikleri

Bu su harikası canlıların Sazangiller familyasından olduğunu belirtmiştik. Tür, aerodinamik gövdeleri, altın, turuncu ve beyaz tonlarında parıldayan pulları ve zarifçe akan yüzgeçleri gibi çarpıcı bir güzelliğe sahiptir. Göz yapısı şişkin olan bu türün, bu özelliği avlarını tespit etmek için mükemmel bir görüş sunar.

Bu su harikaları, cinsine bağlı olarak farklı gövde yapısına sahiptir. Japon balığı türlerinde, büyük solungaç kapakları, yüzgeçlerinde sert çentikler ve yutakta dişler, boğazda veya yutakta ek çeneler görülebilir.

Sevimli dostunuzun pul yapısı da cins özelliklerine göre farklılık gösterir. Kimisi büyük veya küçük pul yapısına sahip olabilirken kimisinde bazı bölgelerinde hiç pul görülmez.

Japon balığı renklerinde yaygın renk skalası kırmızı, altın rengidir. Ancak bronz, siyah, benekli, mavimsi gibi farklı renk kombinasyonlarına da sahip olabilirler. Bu su harikası canlının karnı her zaman sırtından daha açık renk tonuna sahiptir.

Bu sevimli canlılar oldukça geniş bir yüzgece sahiptir. Kuyruk yüzgeci tek parça, çatallı ve peçe şeklinde karşınıza çıkabilir. Bu özelliklere ek olarak daha farklı ve sıra dışı bir forma sahip olabilir. Japon balıklarının sırt yüzgeci genellikle kısa bir yapıya sahiptir. Bazen bu yapı tül şeklinde de olabilir.

Uygun bakım olanakları sunulan bu harika canlıların boyu 15 cm’den fazladır. Hatta bazı büyük Japon balıkları türleri 30 cm boya kadar ulaşabilir.

Japon Balığı Davranış Özellikleri

Sevimli su harikası dostlarınız, sizi şaşırtacak çeşitli davranışlar sergileyebilirler. Oldukça sosyal olan bu canlılar, gruplar halinde yaşarlar. Son derece meraklı bir yapıya sahip olan bu tür, çevresini keşfetmeye ve farklı nesneler ile etkileşime girmeye bayılır. Beslenme zamanlarını hevesle bekleyen bu canlılar, zekalarını ve uyum yeteneklerine uygun olarak eğitilebilirler.  

Japon Balığı Çeşitleri

Bu sevimli su harikalarının, üretilmiş türlerinin sayısı oldukça fazladır. Günümüzde bilinen 300’den fazla Japon balığı türü vardır. Böylesine büyük bir çeşitlilik, uzun yıllar boyunca farklı melezleme ve dikkatli seçim çalışmaları ile elde edilmiştir.

Japon balığı başlangıçta 4 ana türden oluşturulmuştur. Bu türler, Ryukin, Vakin, Ranchu ve Teleskop türüdür. Diğer tüm türler bu 4 ana çeşidin varyasyonları olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu sevimli canlılar uzun gövdeliler ve kısa gövdeliler olarak da kendi aralarında iki ana kategoriye ayrılmaktadır.

Şimdi sizler için farklı Japon balığı türlerine değinerek içerik yazımıza devam etmek istiyoruz.

Ranchu Altın Balığı

Ranchu Japon balığı, yuvarlak gövdesi ve başındaki belirgin başlık ile öne çıkan bir türdür. Japonya ve Çin’de oldukça popülerdir. Çeşitli renklere sahip olan bu türün çift kuyrukları vardır. Bu harika su canlının görüntüsü, “Aslan Başını” anımsatır. Fakat iki tür arasında fiziksel farklılıklar söz konusudur.

Sevimli su harikası olan bu canlının beslenmesi için en uygun alan akvaryumdur. Bu sevimli tür, su sıcaklığının düşmesinden çok hoşlanmaz. Bu nedenle, süs havuzları için uygun bir seçim değildir. Aynı zamanda gövde yapısından kaynaklı aktif olarak yüzemezler. Bu nedenle, aktif akraba üyeleri ile aynı ortamda yaşamasını çok önermeyiz.

Oranda Japon Balığı

Oranda Japon balığı, Çin'den gelen, başındaki belirgin başlık ile dikkatleri üzerine çeken gösterişli bir türdür. Yuvarlak bir gövdeye ve çift kuyruk yüzgecine sahiptir. Sevimli su harikası dostunuz, çeşitli renklerde karşınıza çıkabilir. Özellikle kırmızı, siyah, mavi ve farklı renk kombinasyonlarına sahiptir. “Kırmızı Başlıklı” versiyonu oldukça farklı ve dikkat çekicidir. Bu türün gövdesi tamamen beyaz, başında bulunan yumrusu parlak kırmızı renge sahiptir.

Oranda’nın fiziksel özelliği arasında gövdesinin ana renginden farklı bir tona sahip bir çıkıntıya da sahiptir. Bu çıkıntı ilk aşamada yatık durumdadır. Dik konumda gözlemlenmesi 3 ila 4 aylık bir zaman dilimini kapsar. 2 yılın sonunda da oluşumu tam olarak tamamlanır ve dik konuma gelir. Solungaçlarında da çıkıntıları vardır.

Kuyrukluyıldız Japon Balığı

Bu sevimli su harikası, uzun yüzgeçlere ve derin çatallı, uzun tek parça kuyruk yapısına sahiptir. Klasik Japon balığının daha gelişmiş versiyonudur dememiz yanlış olmaz sanırım. Üretimi Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bu tür, en dayanıklı çeşitlerinden biridir. Bu tür özelinde yaşam alanı seçerken fiziksel ve karakteristik özellikleri göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır. Kuyrukluyıldız Japon balığı için ideal akvaryum boyutu minimum 50 lt olmalıdır. Aynı zamanda bu tür yüzmeyi ve zıplamayı oldukça sever. Bu nedenle, akvaryumun üzerinin kapalı olması güvenlik açısından oldukça önemlidir.

Sevimli dostunuzun klasik renk kombinasyonu kırmızı ve beyazdır. Ancak farklı renk çeşitleri ile de karşınıza çıkabilir. Farklı renk kombinasyonları arasında gümüş, sedef ve beyaz renkler yer alır. Uygun ve sağlıklı bakım olanakları sunulduğunda, ortalama olarak14 ila 15 yıl arası ömür süresine sahiptir.

Ryukin Japon Balığı

Ryukin Japon balığı, yüksek sırt yapısı ve çift kuyruk yüzgeçleriyle karakterize bir vücut yapısına sahiptir. Japonya'dan gelen en süslü türlerden biridir. Farklı renk kombinasyonları, canlı renkleri ve metalik pulları ile oldukça değerlidir. Ryukinler’in sağlıklı gelişimi için temiz suya, uygun beslenmeye ve bakıma ihtiyacı vardır.

İnci Pullu Japon Balığı

İnci pullu Japon balığı, küresel gövdesi ve inciyi andıran kabarık pullarıyla bilinen Çin kökenli oldukça gösterişli bir türdür. Su harikası canlılar arasında çeşitli renkleri ve benzersiz vücut yapısı ile yerini almışlardır. Tüm bu özellikleri nedeni ile özel bir bakıma ihtiyaçları vardır. Bu Japon balığı özelinde yüzme kesesi sorunlarına yatkın olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, temiz suya ve dengeli bir diyete ihtiyaçları vardır. Sevimli görünümleri ve eğlenceli yapıları nedeni ile oldukça popüler bir türdür.

Teleskop Japon Balığı

Teleskop Japon balığı adını, teleskop benzeri görünümü ve çıkıntılı gözlerinden almıştır. Bu sevimli su canlısı, Çin'den gelen gösterişli bir türdür. Farklı renk çeşitliliğine sahiptir. Fakat, hassas yüzgeç yapısına sahiptirler. Bu nedenle, yaralanmalara karşı dikkatli olmanızı öneririz. Aynı zamanda gözleri konusunda da özel bir bakıma ihtiyacı olan bir türdür. Bu canlı türünün sağlıklı gelişimi için temiz suya ve geniş alanlara ihtiyacı vardır. Uygun bakım olanakları sunulduğu takdirde uzun yıllar yaşayabilirler.

Panda Japon Balığı

Panda Goldfish, Çin'den gelen, isminden de anlaşılacağı gibi panda ayısının işaretlerini andıran siyah ve beyaz renklere sahip bir türdür. Vücut yapısı olarak yuvarlak şekillidirler. Sağlıklı gelişimleri için temiz suya ve dengeli bir diyet ile beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Oldukça popüler olan bu tür, akvaryumlarda veya açık hava havuzlarında uygun bakım olanakları sunulduğu takdirde uzun yıllar yaşayabilir.

Siyah Oranda Japon Balığı

Siyah Japon balığı, belirgin bir başlığa ve tüm vücudunu kaplayan koyu siyah rengi ile dikkat çeken bir türdür. Diğer Oranda çeşitlerinde olduğu gibi sağlıklı bir ömür sürebilmesi için temiz suya ve dengeli içeriğe sahip beslenme rutinine ihtiyaçları vardır. Koyu renklerinin vermiş olduğu çarpıcı görünümüyle, meraklılar arasında oldukça popüler bir türdür. Küçük dostunuza uygun koşullar sunulduğu takdirde akvaryumlarda veya açık hava havuzlarında yaşayabilir.

Kelebek Japon Balığı

Sevimli su harikası dostunuz, isminden de anlaşılacağı gibi kelebek kanatlarını anımsatan uzun, zarif yüzgeçleriyle ön plana çıkar. Seçici üreme ile ortaya çıkan bu canlı, yüzgeçlerinde karmaşık desenler ve çeşitli renkler barındırır. Bu özelliği sayesinde oldukça büyüleyicidirler. Bakım gereksinimleri diğer su harikası Japon balıkları ile benzer özellikler taşır. Güzellikleri nedeniyle, meraklılar arasında oldukça popüler ve değerlidir. Yaşam alanı olarak büyük akvaryumlar veya geniş göletler tercih edilebilir. Uygun bakım olanakları sunulduğu takdirde uzun yıllar size eşlik edebilirler.

Tıknaz Japon Balığı

Her türün kendine özgü bir güzelliği ve çekiciliği vardır. Diğer adıyla “Chunky Goldfish” belirli bir tür değildir. Bu sevimli canlılar, daha çok yuvarlak veya daha tombul bir vücut yapısına sahip olan Japon balıklarını ifade etmek için kullanılır.

Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı

Yelpaze kuyruklu Japon balığı, görüntüsü ile ön plana çıkan akvaryum canlıları arasında oldukça popülerdir. Standart akvaryum canlılarında yer alan uzun ince gövde yerine daha oval bir gövde yapısına sahiptir. Bu görünümleri nedeni ile vücutları oldukça şişkin görünür. Yapısal olarak büyük Japon balığı kategorisinde yer alırlar.

Bu isim ile anılmasına sebep olan yelpazeye benzeyen yüzgeçlere sahiptir. Renkleri oldukça canlı ve parlaktır. Bu da türün daha dikkat çekici olmasında oldukça etkilidir. En yaygın renk skalası arasında turuncu, siyah kırmızı ve sarı renkler yer alır. Nadir olarak beyaz, metalik mavi ve parlak siyah renklere sahip kombinasyonlar ile de karşınıza çıkabilir.

Japon Balığı Bakımı ve Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sevimli su harikası canlılarının sağlıklı şekilde beslenmesini sağlamak için geniş alanlara ihtiyaç vardır. Bu sevimli su altı canlıların boyutlarının 20 ila 30 cm ye ulaşabileceğini içerik yazımızda belirtmiştik. Bu nedenle, seçim yapacağınız akvaryum boyutu oldukça önemlidir. Çünkü sevimli dostunuzun büyüyüp gelişebilmesi için alana ihtiyacı vardır. Akvaryum boyutunda önerilen minimum hacim, birey başına 50 lt’dir. Akvaryum yüksekliği olarak da 50 cm klasik dikdörtgen ürünler uygun olacaktır. Özellikle kuyruklu yıldız gold fish gibi uzun gövde yapısına sahip canlılar uzunlamasına bir akvaryum yaşamı için daha uygundur. Akvaryum zemininde ise çakıl taşları gibi objeler kullanmak en iyisidir. Bu aşamada küçük dostunuzun yutamayacağı büyüklüklere sahip taşlar seçmenizi öneririz. Küçük dostunuzun zarar görmemesi için seçmiş olduğunuz objelerin keskin çıkıntılarının olmamasına dikkat etmenizi de öneririz. Bu şekilde sevimli dostunuzun kendine zarar vermesini önleyebilirsiniz.

Bu sevimli su harikası canlılar, akvaryumun pasaklıları olarak da bilinirler. Bu sevimli canlılar oldukça oburdur. Suya bir sürü atık bırakırlar ve sürekli olarak tortu kaldırırlar. Bu nedenle, iyi filtre sistemine sahip bir ürün ile yola devam etmeniz sağlıklı olacaktır.

Bu sevimli su canlıları omnivor (hepçil) beslenme ile beslenirler. Bu da hem hayvansal hem de bitkisel gıdaları yiyebildikleri anlamına gelmektedir. Oldukça obur olan bu tür her türlü yemi yiyebilir. Tabii ki sağlıklı gelişimini desteklemek için uygun gıda ürünleri ile süreci yönetmek oldukça önemlidir. Japon balığı yemi, küçük dostunuzun ihtiyaçları doğrultusunda tam beslenmeyi sağlamak amacı ile geliştirilmiştir. Sindirimi uygun olan bu gıda ürünü sayesinde akvaryumunuzda toksik etkiye sahip bileşenlerin birikmemesine olanak sağlayabilirsiniz.

Japon Balığı Üreme

Bu sevimli canlılar yaşamlarının ilk yılında cinsel olgunluğa ulaşabilirler. Fakat, üreme için en uygun olan yaş 2 ila 4 yaş arasıdır. Japon balığı yumurtası sayısı dişinin yaşı ile doğru orantılıdır. Yani dişi ne kadar büyük ise yumurta sayısının da o kadar fazla olması beklenir. Ortalama olarak büyük bireyler 3000 adet yumurta bırakabilir. Yumurtlama sene de birkaç kez gerçekleşebilir.

Japon balığı cinsiyet ayrımı belirgin değildir. Bunun ayrımının yapılabilmesi için çifteleşme dönemlerinin beklenmesi gerekmektedir. Zira çiftleşme dönemlerinde erkek ve dişilerin görünümlerinde değişkenlikler söz konusudur. Dişilerin karnı iyice belirginleşir, erkekler ise sürekli olarak dişileri takip eder ve bitki örtüsünün yoğun olduğu alanlara sürüklemeye çalışırlar.

Yumurtlama için uygun koşulların oluşturulması da oldukça önemlidir. 50 litrelik bir akvaryum idealdir. Su seviyesi 20 cm olarak ayarlanmalıdır. Dişiler genellikle yumurtlama sonrası kendi yumurtalarını yeme eğilimi gösterirler. Bu nedenle, alttan 1 ila 2 cm yükseklikte hücreli bir ızgara kullanılmalıdır. Ya da akvaryumunuz için kullanmış olduğunuz bitkilerin yoğun kısımlarından da faydalanabilirsiniz.

 

Yumurtalar ilk bırakıldığında yaklaşık 1 mm boyutunda sarımsı tonlara sahip yarı saydamdır. Yumurtalar birkaç günün sonunda saydamlığını kaybeder, solgunlaşır bu dönemde ayırt edilmeleri de oldukça zorlaşır. Döllenmemiş olan yumurtalar ise mantarlarla kaplanır ve beyazlaşır. Japon balığı yavrusu yumurtadan 2 ila 6 günde çıkar. Genellikle baş yukarı pozisyonda kalırlar. Kuluçka süresi su sıcaklığı ve aydınlatma ile doğrudan bağlantılıdır. Yavrular, besin kaynakları tükendikten sonra yüzme balonlarını hava ile doldurmak için yüzeye doğru yüzerler. Yüzme balonlarının hava ile dolması sonucu yatay pozisyonda kalma becerilerine kavuşurlar.

Japon Balığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Japon Balığı Neden Ölür?

Bu canlılar çeşitli sebeplerden dolayı ölebilirler. En yaygın nedenleri arasında su kalitesinin yetersiz olması, yanlış beslenme, hastalıklar ve stres seviyesinde yükselme yer alır. Akvaryumun düzenli temizlenmemesi, canlıların gereğinden fazla beslenmesi veya hasta olan canlılar ile sağlıklı canlıların aynı ortamda tutulması ölüm riskini artırır.

Japon Balığı Kaç Yıl Yaşar?

Japon balığı ömrü iyi bakım olanakları ile artırılabilir. Ortalama olarak bu canlıların yaşam süresi 10 ila 15 yıl arasındadır. Bu süre bireysel özelliklere ve bakım kalitesine göre farklılık gösterebilir.

Japon Balığı Yavrusu Nasıl Olur?

Bu canlının yavruları genellikle şeffaf ve soluk renklere sahip olarak doğar. Zamanla renkleri belirginleşir ve büyüme evresine girerler. Yavruların sağlıklı gelişimi için ortamın temiz ve güvenli olması son derece önemlidir. Ayrıca uygun içeriğe sahip gıda ürünleri ile sürecin desteklenmesi gerekmektedir.

Japon Balığı Kaç Gün Aç Kalır?

Sağlıklı bir canlı 1 haftaya kadar aç kalabilir. Ancak uzun süre aç kalmaları sağlıkları açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Uzun süreli açlık, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Bu gibi sorunları yaşamamak adına düzenli olarak beslenmeyi öneririz.

Japon Balığı Ne Kadar Yaşar?

Yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi bu canlılar ortalama olarak 10 ila 15 yıl arası bir ömür süresine sahiptirler.

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılıdır?

Küçük dostunuzun cinsiyet ayrımını yapmanız zor olabilir. Bunu tahmin etmek için üreme dönemleri olan nisan ve mayıs ayını beklemelisiniz. Üreme dönemlerinde dişi ve erkeklerde belirgin değişimler söz konusudur. Bu değişimleri takip ederek cinsiyet ayrımı ile alakalı tahminlerde bulunabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken değişimler arasında erkeklerde solungaç ve yüzgeçlerinde küçük beyaz lekeler oluşur. Dişilerde ise karın bölgesi daha şiş ve belirgin hale gelir.

Japon balığı Nasıl Beslenir?

Japon balığı dengeli ve kaliteli bir içeriğe sahip gıda ürünleri ile beslenmelidir. Genel olarak pul ve granül yemler tercih edilmektedir. Zaman zaman haşlanmış sebzeler veya dondurulmuş canlı yemler ile de beslenme sürecini destekleyebilirsiniz.

Ayrıca bu aşamada aşırı beslenmeden kaçınmalısınız. Küçük dostunuzun sağlığı açısından doğru oranda beslenmesi oldukça önemlidir. Günlük olarak 1 ila 2 kez küçük miktarlarda beslenmesi uygundur.

Japon Balığı Uyur mu?

Bu sorunun yanıtına “Evet” diyebiliriz. Sevimli dostlarınızda uyur. Fakat, uyku esnasında insanlar gibi gözlerini kapatmazlar. Genellikle akvaryumun alt bölgesinde hareketsiz olarak kalıp uyku ihtiyaçlarını giderirler. Bu aşamada küçük dostunuzun solunum hızının yavaşladığını fark edebilirsiniz.

Japon Balığı Hangi Balıklar ile Yaşar?

Sevimli dostunuzun barışçıl ve sosyal bir yapıya sahip olduğunu tekrar belirtmek isteriz. Bu yapısından kaynaklı benzer özellikler taşıyan soğuk su canlıları ile bir arada yaşam sürebilirler. Ancak agresif tutuma sahip türler ile bir arada yaşamaları önerilmez.

Japon Balığı Ne Kadar Büyür?

Bu canlılar uygun yaşam alanlarında 15 ila 20 cm boya ulaşabilirler. Hatta 30 cm ulaşan türleri de mevcuttur. Akvaryum boyutu ve su kalitesi küçük dostunuzun büyüme hızıyla doğrudan bağlantılıdır.

2 Tane Japon Balığına Ne Kadar Yem Verilir?

Küçük dostlarınız için günde 2 defa az miktarlarda mama vermelisiniz. Verdiğiniz gıda ürününü, küçük dostunuz 2 ila 3 dakika içinde tüketmelidir. Fazla yemleme su kalitesini bozarak sağlıklarını olumsuz etkiler.  Bu yüzden porsiyon miktarına dikkat etmenizi öneririz.

Bebek Yüzlü Japon Balığı Nedir?

Bebek yüzlü Japon balığı, büyük göz yapısı ve yuvarlak yüz hatları ile ön plana çıkan bir canlıdır. Sevimli yüz ifadeleri sebebi ile bu isim ile anılan bu canlılar oldukça popülerdir.

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Bu canlıların sağlıklı gelişimi için temiz su oldukça önemlidir. Bu nedenle, iyi filtrelenmiş yeterli büyüklüğe sahip akvaryumlar tercih edilmelidir. 2 ila 3 canlı bakımı için en az 50 ila 60 litrelik akvaryumlar idealdir. Su sıcaklığı 18 ila 24 derece arasında olmalı ve haftalık olarak su değişimi yapılmalıdır.

Japon Balığı ile Yaşayan Balıklar Hangileridir?

Cüce vatozlar, Zebra Danio ve Koi gibi soğuk suda yaşayan barışçıl canlılar beraber yaşayabilecekleri canlılar arasındadır.

Japon Balığı Ne Yer?

İçerik yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi bu canlılar genel olarak kaliteli ve dengeli içeriğe sahip pul veya granül yemler ile beslenir. Bu aşamada seçmiş olduğunuz ürünlerin kaliteli, orijinal ve güvenilir markalardan alındığına dikkat etmelisiniz. Dilerseniz Markamama.com.tr’nin siz değerli tüketicilere sunmuş olduğu geniş ürün yelpazesinden ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Japon Balığı Renklendirme Nasıl Olur?

Bu canlıların renk skalası genetik faktörler ve çevresel etkenlere göre değişkenlik gösterir. İyi beslenme ve doğru su koşulları küçük dostunuzun canlı renklere sahip olmasını destekler.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.