Kedi Fare Yer mi?
25 Şubat 2023

Kedi Fare Yer mi?

Evlerde yaşayan kedi sahipleri, kedilerinin fareyi yakalayıp onunla oynadığına ve hatta belki de onu yediğine kimi zaman tanık olmuşlardır. Peki kediniz bunu yapmalı mı? Kediler fareleri sevdikleri için mi yerler ve bu durum kediniz için güvenli midir?

Kediniz Neden Fare Avlar?

Kediniz için avlanma doğal bir içgüdüdür. Dışarıda olan kediler yemek ve su için fareleri, kuşları, böcekleri ve küçük sürüngenleri avlarlar bu nedenle su ihtiyaçlarını yemek yiyerek karşılarlar. Peki evcil kediniz neden avlanır?

On bin yıl önce, kediler evcilleştirildiğinde, çoğunlukla haşere kontrolünde kullanıldılar, bu sebeple avlanma içgüdüsü devam etti. Günümüzde, yaşam tarzları nasıl olursa olsun, evcil kediniz, düzenli bir beslenme programına sahip olmalarına rağmen, alışkanlıkları genetik olarak devam ettiği için hala avlanma ihtiyacı hissedecektir.

Evdeki kedinizin ava nadiren erişimi olacaktır, bu sebeple oyun sırasında avlanma dürtülerini ifade ederler. Doğada yaşayan kediler, fareden sincaba kadar pek çok küçük hayvanla karşılaşır ve onları avlar fakat evcil bir kedi avını yakaladığında ne olur?

Kediniz Yakaladığı Fareyi Yer mi?

Evinizde olan kediniz daha önceden fare yemediyse eğer, nadir durumlarda fare yediğini görmeniz mümkündür. Dışarıda olan kediler için bu durum aynı değildir. Çünkü gün içinde yeteri kadar yiyecek bulamazlarsa yemek için avlanırlar.

Kediler çoğu zamanda bir takdir göstergesi olarak veya yaptığı çabasından dolayı övgü alabilmek için, avlarını siz sahiplerine getirirler. Fareleri içeri getiren kedinizle ilgili bir başka eğlenceli teori ise, sizi kötü avcılar olarak görmeleridir.

Kediniz Fareyi Nasıl Yer?

Fare yiyen kediniz bunu hemen yapmaz. Fareyi ölene kadar veya bilinci kaybedene kadar kemirgenle oynar, etrafa fırlatırlar ve iter.

Şayet farenin hareket etmemesini sağladıktan sonra, kediniz onu kimsenin yemeklerini çalamayacağı, huzur içinde yemek yemesi için genel olarak evine getirecektir.

Kediniz ilk olarak farenin kafasından başlar ve kas parçalarına doğru ilerlemektedir. Veterinerler, farenin kafasını kediniz bir ödül olarak gördüklerini varsayarlar. Lakin açsa kediniz, farenin tümünü yiyecek, aç değilse eğer kemirgenin sadece kafasına yiyecektir.

Kediniz Zehirli Fare Yerse Ne Olur?

Kediniz daha önceden zehirlenmiş bir fare yerse şayet hastalanması mümkündür. Fare yemi zehirlenmesinin belirtileri ise aşağıda yer almaktadır; *Burun Kanaması

*Laterji

*Zayıf Denge

*Nefes Almada Zorluk

*Nöbetler

*Böbrek Yetmezliği

*Kusma

*Aşırı Salya

*İdrarda, dışkıda veya her ikisinde kan

Kediniz fare avından sonra listelenen belirtileri fark ederseniz, hemen veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Kedinizin Fare Öldürmesi Nasıl Durdurulur?

Kedinizin fare öldürmesini engellemek için yapabileceğiniz birkaç aşama vardır. Bunlardan bazıları ise;

Kedinizin tasmasına bir zil eklemelisiniz: Kediniz avlanmayı çok seviyorsa ve yaşadığınız alan açık hava ise, kedi tasmasına bir zil eklemek, avın avlandıkları konusunda uyarılmasına yardımcı olacaktır. Fareler bu zili duyuyorsa şayet, kediniz fareyi takip edemeyecektir.

Avı evinize çekmemelisiniz: Yaşadığınız alana fareleri çekmemek için çöpleri yerden uzak tutmalısınız. Kuş gibi diğer avlar için tereddütlüyseniz, kuş yemlerini yaşam alanınızdan çıkarmalısınız.

Kedinize daha çok oyun süresi ayırmalısınız: Kediniz enerjisini atabilmek için avlanıyor olabilmesi mümkündür. Bu sebeple kedinizle daha çok vakit geçirerek oyun oynamalısınız. Dostunuz ile kaliteli vakit geçirmek için kedi oyuncakları tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır. Kediniz yine de buna rağmen dışarıya çıkıp avlanmak isteyebilir, bunun sebebi ise kendilerini eğlendirmek için av yakalamaktır.

Kedinizin dışarıya çıkmasına izin vermemelisiniz: Açık bir yaşam alanında kediniz var ise, bu siz kedi sahipleri için zaten çok zor bir seçimdir. Lakin kediniz dört duvar dışında hiçbir şeye saldırmadığına emin olmak istiyorsanız, dışarıya çıkmasına müsaade etmelisiniz. Şayet bu bir seçenek değilse, kedinizin fare avlanmasını önlemek için dışarıda vakit geçirmesine izin vermemeli veya yanında bulunmalısınız. Unutmamalısınız ki fareler en çok şafak ile alacakaranlık arasında aktiflerdir. Bu sebeple kedinizi bu saatlerde evinizde tutmalısınız.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.