Kedilerde aniden başlayan ve oldukça ölümcül olabilen gençlik hastalığı son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Panlökopeni, kedi genç hastalığı viral bir hastalık olmakla birlikte dünya genelinde görülebilmektedir. Feline ParvoVirus adı verilen viral etkenin neden olduğu hastalığın birincil bulaşma kaynağı dışkıdır. Diğer vücut sekresyonlarından etrafa yayılan hastalığın çok dirençli olduğu, organik materyaller ile korunduğu müddetçe oda sıcaklığında 1 yıl yaşayabildiği bilinmektedir. Ölümcül sonuçlara neden olabilen kedi gençlik hastalığından en çok yavru kediler etkilenmektedir.
Viral hastalık 3-5 aylık yavru kedilerde bulaşıcıdır ve aniden ortaya çıkar. En belirgin semptomu yüksek ateştir, ölüm oranı ağır seyreder. Annelerinden yeteri kadar süt alan 3 aydan küçük yavru kediler, maternal antikorlar sayesinde bu hastalıktan korunabilirler. Kedi gençlik hastalığı viral etkenlerle ağız ve burun yoluyla vücuda alınır.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Bulaşıcılık oranı yüksek olan bir hastalık olan gençlik hastalığı FPV virüsüyle ortaya çıkar. Hastalıkla entekte olan kedinin kanı, dışkısı ve diğer vücut sıvılarıyla temas halinde olan diğer kedilere bulaşır. Virüs direkt olarak kedilerin birbiriyle olan temasıyla bulaşmayabilir. Kedi besleyen kişilerin dışarıda başka bir kediyle temas etmesi halinde mutlaka ellerini yıkamalı ve kıyafetlerini değiştirmelidir. Enfekte olan bir sokak kedisiyle temas sonra ihmal edilirse evde bakılan kediye bulaşma riski yüksektir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri
*Yüksek ateş
*Kusma
*İshal
*Kilo kaybı
*Dışkıda kan
*Dehidrasyon
*Anemi
*İştahsızlık
*Tüylerde kalınlaşma
*Tüylerde sertleşme
*Koordinasyonda eksiklik
*Nörolojik semptomlar
Kedilerde Gençlik Hastalığı Tedavisi
Kedilerde gençlik hastalığı belirtileri gözlemleniyorsa ihmal edilmeden veteriner hekime götürülerek muayene edilmesi gerekir. Kedinin son zamanlardaki faaliyetleri ve öyküsü detaylı olarak aktarılmalıdır. Hastalığın teşhis edilmesiyle vakit kaybedilmeden acilen tedavisinin başlatılması gerekir. Tedavi aşamasında kedi hastaneye yatırılarak diğer kedilerden izolasyon edilmeleri gerekir. Tedavi yöntemleri hastalığın semptomlarına göre değişiklik gösterirken kedi vitaminleri ile destekleyici bakım yapılması gerekir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Öldürür Mü?
Son derece tehlikeli ve ölümcül olabilen kedi gençlik hastalığı dikkat edilmesi gereken bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavileri sonuç vermez. Kedi özelinde tamamlayıcı ve takviye bakımların yapılması gerekmektedir. Kedilerde görülen gençlik hastalığının iyileşmesi mümkündür ancak iyileşme oranları düşüktür.
Kedi Genç Hastalığı Nasıl Önlenir?
Her yaş grubu kedide görülebilen hastalık yavru kedilerde daha ölümcüldür. Bu sebeple kedilerde aşılama büyük önem arz eder. Kedilerin yaşadıkları alanların ve eşyaların düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir. Daha öncesinde hastalığı atlatan kediler tekrardan enfekte olabilirler. Bu nedenle doğru tedbirler alınmalı, kedilerin kullandığı eşyalar iyice temizlenmeli veya atılarak yok edilmelidir. Kedi gençlik hastalığı insanlara bulaşmaz. Yavru kedileri korumak amacıyla 8. haftada ilk aşısı ve 21 gün sonra ikinci doz aşının yapılması gerekir.