Kedi Gözü Sulanması Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri
18 Şubat 2023

Kedi Gözü Sulanması Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedinizin gözlerinin dış yüzeyinde bir nem tabakası bulunmaktadır ve tıpkı insan gözleri gibi gözyaşı üretir. Kediler, gözlerindeki çapaklanmayı, nemi ve kiri temizlemek, bakterileri uzaklaştırmak, gözü nemli, daha sağlıklı tutmak için kullanır. 

Dostunuzun gözlerinde biraz nem olması normaldir ve kedi göz akıntısında, toz veya polen gibi çevresel tahriş edici maddelere karşı normal bir tepki olabilir. Ancak fazla sıvı, kızarıklık, şişkinlik ve tahriş daha ciddi bir durumun işareti olabilir. 

Bu yazımızda, kedi göz akıntısı, yaşarmasının ve çapaklanması en yaygın nedenlerinden bazılarını belirteceğiz. Şayet kedinizin gözlerinin aşırı derecede sulandığını fark ederseniz ya da kediniz acı çekiyor gibi görünüyorsa, hemen bir veteriner hekime başvurmanız önemlidir.

Kedinizin Durmak Bilmeyen Gözyaşları

Kedi gözyaşı, lakrimal sistem salgı üreten bezlerden ve akıtıcı kanallardan oluşmaktadır. Kedilerde sulanmış göz rahatsızlığı sık rastlanan bir durumdur. Birden fazla sebebi vardır.

Peki kedinizde sürekli olan gözyaşı akıntısı bir epiforayı mı ya da lakrimasyonu mu temsil ediyor?
-Epifora, göz normal miktarda gözyaşı üretirken yeterli derecede kanaldan süzülemeyen(direne olamayan)akıntıyı belirtmektedir ve bunlar nazolakrimal kanal tıkanıklıkları,mikropunktum, gözyaşı kesesi ve kanalının iltihaplanması gibi doğuştan ya da sonradan meydana gelebilen durumlardır.


-Lakrimasyon ise gözün normalden fazla gözyaşı üretmesinden kaynaklanmaktadır. Bunun nedenleri arasında:
*Göz kapaklarındaki anormalikller(entropıum, diştişiyazis vb.)
*Kornea hastalıları
*Konjunktiva hastalıkları
*Refleks lakrimasyonu(allerji, rüzgar, ışık)
*Travma gibi durumlar oluşturmaktadır.

Kedi Gözlerinde Sulanma Neden Olur? 

İnsanlardaki burun akıntısı gibi, kedi göz akıntısı gibi birçok farklı durumun ortak bir belirtisidir. Ve tüylü dostlarımız rahatsızlık ve zor semptomlar yaşadıklarında, endişelenmeniz oldukça doğaldır. Peki kedi gözü neden akar? Dostunuzun neyi var?

Kedi Göz Akıntısına Sebep Olan Alerjiler

Alerjiler oldukça yaygındır, kedilerde göz sulanması ve tahriş olmaya sebep olmaktadır. Kedinizin gözlerinin birkaç gün üst üste sulandığını, kedi göz akıntısı ve hapşırdığını fark edebilirsiniz. Kediler de tıpkı insanlar gibi çevresel alerjilere karşı oldukça hassastır. Evinizin içerisinde bulundurduğunuz toz, akarlar, temizlik maddeleri, polen veya diğer ürünler alerji olmasını tetikleyebilir.

Kedinizin gözleri sulanıyorsa, kaşınıyorsa veya cilt sorunları geliştiriyorsa bir veteriner ziyaretini düşünmenin zamanı gelmiş olabilir. Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınız için alerji çözümleri konusunda size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

Korneada Çizik veya Gözde Yabancı Cisim

Kedinin tek gözü sulanıyor, gözlerini kapatıyor, gözlerini kırpıyor, gözlerini kısıyor veya tekrar tekrar gözünü tırmalıyor gibi davranışlarda bulunuyorsa, korneada (gözün şeffaf kısmı) bir çizik veya onu tahriş eden yabancı bir cisim olabilir. Bu da kedi göz akıntısına sebep olabilir. Korneada bir çizik veya içinde yabancı bir şey varsa, mümkün olan en kısa sürede kedinizi bir veterinere götürmek önemlidir. Kedinizin gözüne ne girdiğine bağlı olarak, özellikle yabancı cismi çıkarmaya çalışırken gözlerini incitiyorsa, daha ciddi hasara neden olabilir. 

Bu durumlarda, bir veteriner kesinlikle gereklidir. 

Konjonktivit (pembe göz)

Kedinizin gözlerine dikkatli bir şekilde bakmalısınız. Kedi göz akıntısı, sulanma ve gözlerini kısma ile birlikte kırmızı ve iltihaplı görünüyorlarsa, kediniz konjonktivit veya pembe göz hastalığı olabilir. Pek çok farklı neden vardır, lakin genellikle gözün kızarmasına ve iltihaplanmasına sebep olan birkaç yaygın enfeksiyon vardır. Kedilerde konjonktivitin en yaygın nedenleri Chlamydia felis'tir ve kedi herpes virüsüdür. Konjonktivit tedavisi ve teşhisi kolay olabilir. Bununla birlikte kediniz tedavi edilmezse eğer tıpkı insanlarda pembe göz gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. 

Kedinizin pembe göz hastalığı olabileceğini düşünüyorsanız, onu bir veterinere götürmek iyi bir fikirdir. Bir veteriner, onları doğru bir şekilde teşhis edebilecek ve hızlı, güvenli bir şekilde iyileşmeleri için ihtiyaç duydukları tedaviyi uygulayacaktır. 

Kedi Göz Akıntısına Sebep Olan Enfeksiyon

Kedinizde bakteriyel göz enfeksiyonları ciddi olabilir, bu yüzden onları hızlı bir şekilde belirlemek önemlidir. Enfekte olmuş ise şayet, kedi göz akıntısı, yapışkan yeşil veya sarı akıntıya neden olur ayrıca beraberinde kedinizde uyuşukluk veya iştahsızlık gibi davranışsal belirtiler eşlik edebilir. 

Kedinizin göz enfeksiyonu durumunda, veterineriniz muhtemelen korneada bir çizik olmadığından emin olmak için gözü detaylı inceleyecek ve ardından temizlemenize yardımcı olması için size antibiyotik damlaları yazacaktır. Bazı kedi göz akıntısı enfeksiyonunda ise, veterineriniz antibiyotik de reçete edebilir. Son olarak, en önemli şey kedinizin göz enfeksiyonunu ciddiye almak olacaktır. Bazı durumlarda tedavi edilmeyen bir enfeksiyon kalıcı görme kaybına yol açabilmektedir. Mümkün olan en kısa sürede veterinerinizden randevu almanız çok daha doğru olacaktır. 

Glokom

Kedi glokomu, dostunuzda ciddi ağrıya ve göz küresinin şişmesine sebep olabilir. Kedinizin gözü dışarı fırlayabilir ya da gözle görülür şekilde şişmiş, tahriş olmuş görünebilir. Kediniz diğer davranışsal rahatsızlıklarda ve ağrısı olduğu belirtileri gösterebilir. 

Kedilerdeki glokom semptomları, acil olarak veteriner müdahalesinin gerekli olduğunu gösterir. Bu acı verici hastalık kedinizde görünüşte birdenbire ortaya çıkabilir ve hızla ilerleyebilir. Çoğu durumda ise, semptomlar ortaya çıkana kadar kedinizin görme yeteneği geri döndürülemez şekilde zarar görmüştür. 

Kedinizin, kedi glokomundan kaynaklı hastalığı olabileceğini düşünüyorsanız, semptomların kötüleşmesini veya hasarın kalıcı hale gelmesini önlemek için onu olabildiğince hızlı bir şekilde veterinere götürmeniz önemlidir. 

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu veya Soğuk Algınlığı

Şayet yeni bir kedi sahiplendiyseniz ve yavru kedi göz çapaklanması, sulu gözler, hapşırma, burun akıntısı, kedi göz akıntısı gibi semptomlar gösteriyorsa, soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi tanıdık hastalıklar arasındadır. Tıpkı biz insanlardaki nezle gibi.

Çoğu kedi nezlesi, veteriner bakımına gerek kalmadan yaklaşık bir hafta içinde iyileşmektedir. Şayet, kedinizin semptomları ilerlerse veya birkaç gün içinde düzelmezse, veterineriniz hekiminize danışmalısınız.

Unutmamalısınız ki, bazı durumlarda soğuk algınlığını alerjiden ayırt etmek zordur.

Gözyaşı Kanalının Problemleri

Kedinizde oluşan göz yaşı kanallar vasıtasıyla direne olmaktadır. Kedinizin gözü, normal miktarda göz yaşı üretirken kanalda oluşan problemler nedeniyle gözyaşı dışarı akar ve bu yüzden kedinizin gözünü hep sulu görmüş olursunuz.
Bu problemlerin sebebi ise: Kanal tıkanıkları, gözyaşı kesesi ve kanalının iltihaplanması, mikropunktum gibi doğuştan ya da sonradan meydana gelen problemlerden kaynaklanmaktadır.

Kedinizin Gözü Aktığında veya Sulandığında Ne Yapmalısınız?

Kedi göz akıntısı fark ederseniz, yapılacak doğru davranış, sahip olabileceği diğer belirtilere bağlıdır. Örneğin, birkaç gün boyunca biraz sululuk fark ederseniz ve kendi kendine düzelirse, muhtemelen herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. 

Bununla beraberinde, kedinizin göz çevresinde tahriş, şaşılık, kızarıklık veya şişlik gibi başka semptomlar fark ederseniz bu durum pembe göz, alerji, göz enfeksiyonu ve hatta glokom gibi daha ciddi hastalığın işareti olabilir. Kedinizde başka semptomlar, sürekli sulu kedi göz akıntısı semptomları veya gözle görülür rahatsızlık, ağrı fark ettiğiniz takdirde, veterinere gitme zamanının geldiğinin bir işaretidir.

Göz Enfeksiyonunda Hangi Tedaviler Uygulanmaktadır;

Kedi göz akıntısı için uygulanacak tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir. 

*Gözyaşı

*Merhem

*Kedinizin gözlerini kaşımasını veya ovuşturmasını engelleyen bir koni

*Antibiyotikler

*Göz yıkama

*Alerjenleri ortamdan uzaklaştırmak

Kedinizin Gözlerini Sağlıklı Tutmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kedinizin gözlerini sağlıklı tutmanın en iyi yollarından biri, onları tahriş olmamaları veya hastalanmamaları için korumaktır. Düzenli olarak veteriner ziyaretleri, güncel aşılar, düzenli olarak gözlerini takip etmek, semptomlara dikkat etmek ve alerjenlerden kaçınmak, kedinizin gözlerini sağlıklı tutmanın yöntemleridir. Ayrıca bunların yanı sıra kedi göz akıntısı ve gözündeki çapaklanmayı temizlemek için kedi bakım ve sağlık ürünleri kullanarak dostunuzun gözlerini çok daha sağlıklı yapabilirsiniz.

Kedi Göz Akıntısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kedi göz akıntısı ne anlama gelir?

-Kedilerin gözleri birkaç farklı nedenden dolayı akabilir ya da sulanabilir. Bu durum kedinizin gözüne bir miktar tozla karşılaştıkları ve gözlerinin doğal olarak parçacıkları temizlediği anlamına gelebilmektedir. Kedi göz akıntısının sebebi alerji veya soğuk algınlığı da olabilir. Ya da başka nedenler eşlik ediyorsa glokom veya pembe göz gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kedinizde sulu gözü nasıl tedavi edebilirsiniz?

-Kedilerde sulu ve kedi göz akıntısı tedavi şekli, semptomlara neyin neden olduğuna bağlıdır. Çoğu durumda ise tedaviye gerek kalmayacaktır. Veterineriniz, sulu gözlerin kendi kendine düzelip düzelmediğini görmek için beklemenizi önermektedir. Sulu gözlere başka semptomlar olduğu durumlarda, veterineriniz göz damlası gibi ilaçlar reçete edebilir.

Kedinizi göz sulanması için veterinere götürmeli misiniz?

-Dostunuzun gözünün sulu olduğunu veya kedi göz akıntısı yeni fark ettiyseniz, takip etmeye başlayabilirsiniz. Şayet birkaç gün sonra kedinizin göz akıntısı düzeliyor gibi ise endişelenmenize gerek yoktur. Sulu gözlerin günlerce devam ettiğini ya da bunlara başka semptomlarında eklendiğini fark ederseniz, bir veteriner hekiminize göstermeniz gerekmektedir.

Kedilerin göz çapakları nasıl temizlenir?

-Dostunuz sağlıklıysa gözleri parlak ve göz çevresi temiz olacaktır. Kediler genel olarak tüm vakitlerini temizleyerek geçirseler de kimi zaman gözlerinde çapak oluşabilir. Kedi gözü çapaklanması için, kaynatılmış ve soğumayı bekleyen, steril bir su ile bir pamuk yardımı ile kedinizin gözünü temizleyebilirsiniz. İlave olarak kedi göz temizleme solüsyonları kullanmanız kedinizin göz sağlığı açısından daha kaliteli olacaktır.

DOSTUNUZUN SAĞLIĞI İÇİN EN DOĞRU TEDAVİYİ VE BİLGİYİ VETERİNER HEKİMİNİZ BELİRLEYECEKTİR.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.