Salam, çoğunlukla sığır veya domuz etinden yapılan popüler tütsülenmiş et ürünüdür. Biraz salam yerken veya onu ekmeğiniz için dilimlerken, kediniz salam yiyebilir mi? diye merak ediyor olabilirsiniz. Kesin bir cevabı yoktur lakin kedilere ara sıra bir ödül olarak küçük miktarlarda salam vermek tercih edilebilir.
Salam, kediler için beslenme açısından çok sağlıklı değildir, ancak herhangi bir kedi sahibi, kedilerin insan yemeğinin tadını ne kadar sevdiğini çok iyi bilir. Lakin salamın bazı tehlikeleri olabilir. Öyleyse, kedi dostunuzla biraz salam paylaşıp paylaşamayacağınıza daha yakından iletelim.
Salam işlenmiş bir gıda olmasına rağmen, vücuttaki kas ve diğer dokuların büyümesini, onarımı için gerekli olan büyük bir protein kaynağı olarak bilinmektedir. Salam fermente bir et olduğu için bağırsak ve sindirim sağlığı için faydaları olabilecek bazı probiyotikler içerebilmektedir.
Salam ayrıca enerji, metabolizma, beyin fonksiyonu ve DNA sentezi için önemli olan birkaç B vitamini de dahil olmak üzere diğer önemli mineral ve vitaminleri içerisinde barındırır.
Salamın Kediniz İçin Faydaları Nelerdir?
Kediler etoburdur, sağlıklı kalmak için et yemeleri gerekmektedir ve besinlerinin çoğunu etten almaktadırlar. Salam ise bir et ürünüdür. İçerisinde protein, vitamin ve mineral içeriği yüksek gıdadır.
Kediniz için az miktarda salam lezzetli bir ikram olabilir. Lakin işlenmiş ve yüksek tuz içeriğine sahip olması nedeniyle biz insanlar için, olduğu kadar besin değerine sahip olmayabilir ve tüylü dostunuza sunabileceğiniz daha sağlıklı kaliteli kedi mamaları olmaktadır.
Ayrıca salam pişmediği takdirde kediniz için farklı sağlık riskleri de taşıyabilmektedir. Kimi zaman bir birkaç dilim güvenlidir, ama fazlası asla değildir.
Kediniz Ne Sıklıkta Salam Yiyebilir?
Salam, kedinizin yemeğinde düzenli bir gıda olmamalıdır. Arada bir ikram olarak bir veya iki parça salam verebilirsiniz, ancak birkaç haftada bir defadan fazla olmaması gerekir.
Kediniz İçin Salam Yeme Riskleri Nelerdir?
Salam işlenmiş bir ettir, bu sebeple faydalarına rağmen bazı dezavantajları da bulunmaktadır. İşlenmiş etlerde, kilo alımına sebep olan doymuş yağlarda yüksektir. Kediler buna biz insanlardan daha duyarlıdır ve çok fazla salam obeziteye neden olabilir ve diyabet geliştirme riskini arttırabilmektedir.
Ayrıca salam yüksek tuz içeriğine sahiptir ve kediniz çok fazla tuzu tolere edemez, bu sebeple fazla salam dehidrasyona sebep olabilmektedir. Sert salam ya da kurutulmuş bir salamı kedinizin çiğnemesi zor olabilir.
Salamla ilgili bir diğer tehlike ise pişmediği için bakteri bulaşmasıdır. Nadir de olsa Salmonella gibi bakteriler fermente et ürünlerinin içerisinde bulunmaktadır. Salmonella zehirlenmesi ise kedinizde kusmaya, ishale ve ateşe sebep olabilir. Bu nedenle hamile kedilere ya da bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş yavru kedilere asla salam vermemeniz gerekir.
Kedinizin Salam Yediğini Gösteren Belirtiler
Kediniz salam yerken bakteriyel bir enfeksiyon kaparsa eğer, karın ağrısı, kusma, ishal ve susuzluk gibi daha ciddi belirtiler fark etmeniz mümkündür. Hamile bir kediniz varsa eğer, enfeksiyonlara karşı daha hassastır ve kimi zaman septisemi gelişebilir, düşük yapabilir. Yavru kediler ise zayıf bir bağışıklık sistemine sahip oldukları için, daha çok çabuk hastalanmaktadır. Kediniz rahatsızsa ve salam yediğini düşünüyorsanız, hemen bir veterinerden destek almalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Kediniz ne kadar salam yiyebilir?
-Bir kedi birkaç haftada bir ya da iki dilimden fazla salam yememelidir. Çünkü, salamın daha fazlası kilo alımına ve çok fazla tuz tüketimine yol açabilmektedir.
Kediniz salam yerse ne olur?
-Kediniz birkaç dilim salam yerse iyi olacaktır. Şayet pişirilmediğinden kusma, ishal, karın ağrısı ve ateşe sebep olabilecek bakteri bulaşma riski de oldukça yüksektir.
Kediniz hangi şarküteri etini yiyebilir?
-Kediniz, zehirli olduğu için sarımsak gibi ek baharat veya tatlandırıcılar içermedikleri sürece herhangi bir şarküteri eti yiyebilmektedir. Şarküteri etleri ise kediniz için, çok nadir küçük miktarlarda uygun görülmektedir.