Kedi ve Köpek Kenesi Nedir?
Kedi kenesi, örümcek şekline benzeyen, yumurta gibi, kan emen sürüngenlerdir. Sekiz bacağı bulunan kedi keneleri, boyutları 1mm ve 1 cm arasında değişiklik göstermektedir.
Köpek kenesi, beslenmediklerinde bir elma çekirdeği büyüklüğünde olabilirler. Türlerine bağlı olarak renkleri değişiklik göstermektedir. Cilde yapışıp köpeğinizin kanını emdikten sonra, küçük tırnağınız kadar büyük olabilme eğilimindedir. Tüm keneler aynı görünmezler ve yaşam döngüleri boyunca farklı görünmektedirler.
Keneler Neden Tehlikeli Olabilir?
Keneler birçok hastalığı bulaştırabilir, en önemlisi Lyme Hastalığıdır. Bu hastalıklardan bazıları köpekler ve kediler için nadiren ölümcül olabilir, çoğu zaman devam edebilen diğerlerinin yanı sıra hoş olmayan grip benzeri semptomlara neden olur.
Lyme Hastalığı Nedir?
Lyme Hastalığı, keneler tarafından yaygın olan ciddi bir bakteriyel enfeksiyon türüdür. Kedinizde, hareketler görünüyor ve iştah kaybı yaşanıyorsa Lyme hastalığı belirtisidir. Bunlarla beraber, eklemleri ağrıyabilmektedir. Patili dostunuzun Lyme hastalığından şüpheleniyorsanız eğer hemen veteriner hekiminize danışmalısınız.
Köpek Kenesi Nasıl Çıkarılır?
Bir köpeğiniz varsa, her gün birkaç dakikanızı onun tüylerini taramaya ayırın ve ellerinizi üzerinde gezdirin.
Köpek kenesi çıkarma yöntemleri bazı durumlarda işe yarar, örneğin köpek kenesi göz yakınında veya kulakta olduğunda, cımbızın kolayca kullanılabileceği bir yerde olması gerekmektedir. Cımbız olmaması durumunda ise pamuk yünü sıvı sabun, oje çıkarıcı veya diğer benzer sıvılara batırılabilir.
Islatılmış pamuk yünü köpek kenesi etrafında birkaç dakika tutulur ve daha sonra genellikle pamuğun içine düşer. Cımbız yönteminin kullanılamadığı durumlar dışında ise kimyasal bir yöntem önerilmez. Buradaki amaç, enfeksiyon oluşmadan önce köpek kenesini mümkün olan en kısa sürede çıkarmak olduğundan, bu sebeple köpek kenesinin ayrılmasını beklememek için bu yöntem önerilmez.
İkinci olarak, kimyasalların kullanılması köpek kenesinin tahriş olmasına veya yaralanmasına sebep olur ve bu da kenenin enfektif sıvıları konakçıya kusmasıyla sonuçlanmaktadır ve potansiyel olarak kaçınmaya çalıştığınız enfeksiyona sebep olur.
Köpeklerde veya Kedilerde Keneler Nasıl Bulunur?
Her daim yürüyüşten sonra köpeğinizde veya kedinizde kene olup olmadığını kontrol edin ve dışarı çıkarsa düzenli olarak takip etmelisiniz. Köpek kenesi dostunuzun vücudunun herhangi bir yerinde olabilir. Lakin en yaygın olarak göz ve kulakların yakınında, boyunda, arka bacakların içinde ve anüs çevresinde kuyruğun altında bulunmaktadır. Yakın zamanda yapışmış kedi kenesi, deriye tam olarak tutunacak zamanları olmadığı sürece, genellikle tüyleri pire tarağı ile taranarak çıkarılabilmektedir. Bunların yanı sıra kene temizleme maşası ile dostlarınızı temizleyebilirsiniz.
Kene Önleyici Ürünler
Veteriner hekimler tarafından önerilen topikal kontrol ürünleri çoğunlukla keneleri önlemede veya hızla düşmelerine neden olmada oldukça etkilidir. Tescilli spreyler, pire tasmaları ve tozlar da etkili olabilmektedir. Aktif bileşenlerin çalışması zaman alması nedeni ile, kene önleme kullanıldığında keneler yine de yapışabilir ve beslenebilir, ancak kene 24 saat içinde ölüp düşmektedir.
Bir Kediden Kene Nasıl Çıkarılır?
Patili dostunuza baktığınızda bir şeylerin yolunda gitmediğini fark ediyorsanız bir sorun olduğunu anlamalısınız. Birincisi, kediniz her zamankinden daha fazla tırmalıyor ise, İkincisi, kırmızı ve şişmiş görünen deri tabanına yapışmış bir görüntü görüyorsanız kedi kenesi var demektir.
Kedi kenesi sinsidir ve kedinizin kabarık tüyleri sayesinde kolay erişim noktası görevi görür. Bir kedi kenesi herhangi bir yeri seçmeden yapışır. Lakin kedi kenesi genellikle ayak parmaklarının arası, kulak çevresi, koltuk altı, kuyruk çevresi ve evcil hayvanınızın tasmasının altı gibi sıcak, karanlık yerlere yönelme eğilimindedirler.
Peki kedi kenesi nasıl çıkarılır?
Dostunuzun vücuduna en yakın olan kedi kenesinin başını tutun. Sert ve sabit bir hareketle çekin. Sallamayın, sıkmayın veya bükmeyin. Kedi kenesini çıkardıktan sonra hemen alkole batırılmış kağıt havluya koyun. Alkol keneyi anında öldürür. Böylece kediniz keneden arınmıştır ve artık güvendedir.
İnsanlara Köpeklerden Kene Geçebilir mi?
İnsanlar da tıpkı evcil dostunuz gibi keneler tarafından ısırılmaktadır. Lakin çoğunlukla bitki örtüsünden dolayı yürüyüşlerinde keneler bulaşmaktadır. Köpeklerden kene kapılması pek mümkün bir durum değildir. İnsanlarda kene felci görülmesi çok nadirdir, lakin küçük çocuklar daha çok etkilenmektedir.
Peki kene felci nedir?
Kene Felci: Felç keneleri çoğunlukla Avustralya’nın doğu kıyısında yer almaktadır. Kedi ve köpeklerde kene felcine neden olan toksin ürettikleri için, dostunuzu etkileyebilecek en tehlikeli parazit türlerinden birisidir.
Kedi ve Köpeğinizi Keneden Koruma Yolları Nelerdir?
Birçoğumuzun aktivitesi olan, açık havada yürüyüş yapmak, koşmak ve ormanda yürümek insanı rahatlatır. Çoğu zamanda kedi kenesine dikkat etmek anlamına da gelir. Böcek kovucu sürmeyi ve patili dostunuzu düzenli olarak kontrol etmeyi hatırlasanız bile, evcil hayvanlarınızın da bu sinsi kedi kenesine karşı savunmasız olduğunu unutmak kolaydır.
Kedi kenesi, uzun otlar, çalılar, nemli, ağaçlık ve gölgeli saklanma yerlerini tercih ederler. Hayatta kalabilmek için insan ve hayvanların kanıyla beslenirler.
Evcil hayvanlarınızı kenelerden korumak için herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur, şayet tehlikeyi en aza indirmenin yolları vardır. Daha uzun tüylü veya kürklü evcil hayvanların kene kapma olasılığının özellikle yüksek olabileceği bir gerçektir. Daha uzun tüylü patili dostunuz var ise, kedi kenesi tutunacak daha fazla yüzey alanı ve saklanacak daha fazla yer sağlayacaktır.
Kedilerin köpeklere göre daha savunmasız olduğunu unutmamalısınız, ancak kene olarak köpeklerden daha az bulundururlar çünkü onlar düzenli bakıcılardır. Şayet yine de, özellikle dışarıda oynamayı seviyorsa, sizin patili dostunuzu her gün bir kez daha gözden geçirmelisiniz.
Patili Dostunuzu Günlük Olarak Kontrol Etmelisiniz
Baştan başlayarak, parmaklarınızı kedinin tüm vücudu üzerinde bir tarak gibi gezdirin. Keneler karanlık, nemli yerleri tercih eder, bu nedenle hem kediler hem de köpekler için kuyruklarının altını ve anüs çevresini, karnını, yüzünü, kulaklarını, kasıklarını, "koltuk altlarını" ve ayak parmak aralarını kontrol ettiğinizden emin olun. Evcil hayvanınız özellikle kıvranıyorsa, sabit tutmanıza yardımcı olacak bir ortağa ihtiyacınız olabilir. İnce uçlu cımbızla yapışmış keneleri çıkarmak gerekir.
Bahçenizi Kenelerden Korumalısınız
Kedinizi ve köpeğinizi kenelerden korumak için tek yöntem onları kontrol etmek değildir. Daha fazlasını yapmalısınız. Bir bahçeye sahipseniz eğer, yabani ve uzun otları budanmış hale getirmelisiniz. Bahçenize bir kene tuzağı gibi küçük ekipman koyabilirsiniz. Böcek ilaçları riskli kimyasallar olması nedeni ile, doğal yöntemler ile kontrol altına almanız çok daha doğru olacaktır.
Unutmamalısınız ki; Evcil hayvanınızı köpek kenesi ve kedi kenesinden korumak için hangi ürünü kullanırsanız kullanın, hangi amaç ile üretildiğini, dostunuzun ırkı ve boyutu doğrultusunda kullanmanız çok daha doğru olacaktır. İnsanlara yönelik hiçbir ilacı evcil dostlarınız için kullanmamalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular:
Siyah renk dostunuzda kene nasıl bulunmaktadır?
-Dostunuzun rengi ne olursa olsun, keneyi bulabilmek için parmaklarınızı, evcil hayvanınızın tüylerinin arasından geçirmeniz ve deri yüzeyini hissetmeniz gerekir. Çene ve yanak altı, ayak parmakları arası, patiler gibi ulaşılması zor olan yerlere özellikle dikkat etmelisiniz. İlkbahar dönemlerinde dostunuzun tüylerini daha kısa tuttuğunuz takdirde, kedi kenesi ve köpek kenesini daha kolay bulabilirsiniz.
Keneler köpeklerde ne kadar büyüklüğe ulaşabilir?
-Köpek kenesi beslenmeden önce küçüktür. Köpeğinizin kanını emdikten sonra ise 1 cmden fazla büyümektedirler.
Kene için veterinere götürmeli misiniz?
-Patili dostlarınızın sağlığı için, kene türü farklı olabilmesinden dolayı veteriner hekime götürmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Dostunuzdan kene çıkarıldıktan sonra kimi zaman farklı belirtiler gösterebileceğinden kaynaklı bu aşamada siz hayvansever sahiplerine takibi düşmektedir.