Kedi Ve Köpek Mamalarının içindeki Besin Maddeleri ( Part 2 )
08 Ağustos 2022

Kedi Ve Köpek Mamalarının içindeki Besin Maddeleri ( Part 2 )

Vitamin E

Bilindiği gibi vitamin E bir çok vücut fonksiyonunda görevi olan bir biyolojik antioksidandır. Köpek yemlerinde özellikle genç olanların yemelerinde yağ miktarı oldukça yüksek düzeylere çıkabilmektedir. Yemler fazla miktarda doymamış yağlardan oluştuğunda ya da yemlerin uzun süre bekletilmesi sonucu hem yemde hem de bu yemi yiyen köpeklerin vücutlarında önemli oranda vitamin E kaybı meydana gelir. Bu nedenle doymamış yağları yüksek oranda kapsayan köpek yiyecekleri acılaşmayı önlemek için soğukta saklanmalıdır. E vitamini eksikliği riskine karşı köpek yemleri her kilogramda 40 mg vitamin E kapsamalıdır.

Vitamin K

Vitamin K bakteriyel flora tarafından sindirim kanalında yeterince sentezlendiği için normalde diette belirli miktarda bulunmasına gerek duyulmaz. Fakat çeşitli nedenlerle kan kaybına uğrayan köpekler de ve bazı paraziter inovazyonlarda K vitamini gereksinmesi artar. Vitamin K toksikasyonu ise yine köpeklerde pek görülen bir durum değildir.

 

Tiyamin

Tiyamin vücutta karbonhidrat metabolizmasında önemli görevlere sahiptir. Eksikliğinde kan ve dokularda laktik asit ve pirüvik asit birikimi olur. Diette patates ekmek gibi ekstra bir karbonhidrat bulunması tiyamin gereksinimini arttırır. Enerji ihtiyacını karşılamak üzere karbonhidratların yerini yağ aldıkça bu vitamine olan gereksinim azalır. Ayrıca köpek sahiplerinin yiyecekleri fazla pişirerek hayvanlarına vermeleri de bir miktar tiyaminin yıkımlanmasına neden olur. Çoğu su balıklarının çiğ yenesiyle tiyaminaz enzimi etkisiz hale gelir.

Niyasin

Dayanıklı bir vitamin olduğu ve doğal gıdaların çoğunda bol miktarda bulunduğu için ekskikliğine pek rastlanmaz. Bunun yanısıra pahalı bir katkı maddesi olmadığı için hazır köpek yemlerine bol miktarda katılmaktadır. Ancak çok az hayvansal kökenli katkı içeren ve çoğunluğunun kabuğu alınmış tahıl ürünlerinin oluşturduğu dietlerle uzun süre beslenen köpeklerde niyasin noksanlığı oluşabilir.

Riboflavin

Köpeklerde pek rastlanmamasına karşın akut riboflavin eksikliği nedeniyle köpeklerde hipotermi solunum depresyonu iştahsızlık ataksi gibi ölümle sonuçlanabilen semptomlar görüldüğünü bildiren raporlar vardır. Kronik riboflabin noksanlığı ise kızartılı, Kabuklu ve kuru lezyonlarla karakterize dermatits meydana gelir. Riboflavin durumunu saptamak için eritrosit glutasyon reduktaz denemesi tercih edilir.

Pridoksin

Doğal gıdalar ile beslenen köpeklerde genellikle pek görülmez.

Klinik eksiklik semptomları yavru köpeklerde ani ölüm, iştahsızlık, Büyümede yavaşlama, mikrositik hipokromik anemi şeklinde oluşabilir. Ayrıca konvulsiyonlar görülebilir.

Vitamin B12

Bilindiği gibi B12 vitamini alyuvar yapımında önemli görevler üstlenmektedir. Bu vitamin aneminin önlenmesinde ve tedavisinde gerekli olduğu gibi, genç köpeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir .

Folik Asit

Folik asit eksikliğinde köpeklerde glossitis, löykopeni vehipokromik anemi görülebilir. Hayvanlar canlı ağırlıkkabıyla sonuçlanacak şekilde iştahsızlık gösterebilirler.

Kolin

Kolin eksikliğinde genç köpeklerde yağlı karaciğer dejenerasyonu ve timüs atrofisi meydana geldiği bildirilmektedir. Bunların yanısıra karaciğer fosfolipid sentezinde ve karaciğerinde genel fonksiyonlarında da bozukluklar ortaya çıkmaktadır.

 

 

Pantotenik asit

Pantotenik asit noksanlığında kan, karaciğer, kas ve diğer dokulardaki pantotenik asit miktarı düşer. Ayrıca hayvanlarda büyüme hızında yavaşlama, kandaki kolesterol, Kolesterol esterleri ve total lipid düzeyinde (diette yeter miktarda lipid olmasına karşın) Bir azalma görülür. İştahsızlık oluşabilir.

Vitamin C

Köpeklerin beslenmesinde normal diete vitamin C Katkısı yapılması gerekmemektedir. Kedi ve köpeklerde C vitamini takviyesinin çeşitli viral hastalıkların şiddetini azalttığı ve korunmayı arttırdığı şeklindeki iddalar henüz kanıtlanmamıştır.

Mineral Maddeler

Dengeli olarak hazırlanmış özel ticari yemlerle beslenen köpeklerde genellikle mineral gerksinimleri bakımından pek bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Ancak genellikle evlerde yemek artıkları ile tek yönlü beslenme ya da bilinçsizce yapılan mineral takviyeleri sonucunda köpeklerde mineral yetersizliği veya fazlalığı ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Kalsiyum Ve Fosfor

Köpeklerde kemik gelişiminin uygun bir şekilde gerçekleşmesi için kalsiyum ve fosfor düzeyleri ile magnezyum, Vitamin D, Kolin, demir ve mangan gibi ilgili elementlerin yeterli ve dengeli bir şekilde alınması gerekmektedir. Tablo 5 de de görüldüğü gibi köpeklerin Ca ve P gereksinmeleri oldukça değişiklik göstermektedir.

Magnezyum

Bu element köpeklerin iskelet gelişimine önemli katkılarda bulunur ve eksikliğinde bir çok bozukluk oluşur. Hafif magnezyum eksikliğinin uzun süre devam ettiği durumlarda karpal eklemlerde gevşeklik görülür. Sert ve kaygan zeminde barındırılan yavru köpeklerde görülen benzer bozuklukta karpal eklemler yere yakın bir şekilde durur ve ayaklar karpal eklemlerden itibaren yere yatkın bir şekilde basar. Düz beton zeminden ileri gelen bu bozukluk betonun kumla kaplanmasıyla düzeltilebilir fakat magnezyum eksikliğinden ileri geliyorsa bu mineral bakımından desteklemek gerekecektir.

Demir

Demir eksikliğinde köpeklerde de diğer hayvanlarda olduğu gibi anemi meydana gelebilir. Normal, Sağlıklı köpeklerde diete ayrıca demir ilave edilmesine gerek yoktur. Bunun yanısıra paraziter broblemi olan ya da herhangi bir nedenle kanama geçiren köpeklerde demir takviyei gerekebilir.

Tuz

Tuz köpek dietlerinde çok değişik miktarlarda bulunur ve çok şeşitli şekillerde bozukluklara yol açabilir. Bazı içme suları köpeklerin tüm tuz gereksinimlerini karşılayabilir. Taze etin ise tuz kapsamı çok azdır.

İyot

İyot bakımından noksan toprakların bulunduğu bölgelerde insanlar ve hayvanlarda tiroksin hormonu eksikliği ile ilgili problemler ortaya çıkmaktadır. Bu eksikliği dengelemek üzere tiroid bezi normalin üzerinde bir büyüklüğe ulaşır.İyot gereksinmesi iyotlu tuzların kullanımı ile giderilebilir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.