Kedi ve köpeklerin beslenilmesinde kullanılan gıdalar tercihleri hakkında çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak, özellikle de kedilerde, hala anlaşılamamış oldukça fazla konu bulunmaktadır, insanların hoşlandığı lezzet ve kokuların çoğundan köpek ve kediler hoşlanmayabilmektedir. Hatta gıda koku ve lezzet tercihleri bakımından köpek ve kediler arasında da önemli farklılıklar vardır.
Köpeklerin çoktan aza doğru sırasıyla sığır, domuz, kuzu, tavuk ve tavşan etini tercih ettikleri bildirilirken kedilerde daha genel bir tablo çizilmekte ve balığı diğer etlere tercih ettikleri belirtilmektedir. Ayrıca balık dışında, vahşi kedilerin tavşan etini diğerlerine tercih ettikleri, evcil kedilerin de tavşan eti kullanılan konserve mamaları daha iştahla yedikleri ileri sürülmektedir. Ancak balık etini hiç yemiyen kedilerde bulunduğu göz önünde bulundurulursa, kedilerin yiyecek tercihleri bakımından oldukça bireysel davranışları olduğu görülecektir. Karaciğer dışında hiç bir şey yemeyen ya da hiç karaciğer yemeyen kedilere rastlanabileceği gibi ev yemek artıklarını çoğunu yiyebilen kedilerede rastlanabilmektedir. Köpekler ise insanların tükettiği çoğu yiyeceği tüketebildiklerinden son yıllarda omnivor hayvanlar olarak isimlendirilmektedir. Köpek ve kediler çok sıcak ve çok soğuk yemeklerden hoşlanmazken vücut ısısındaki gıdaları daha severek yemektedirler.
Köpekler kedilere göre daha fazla oranda tahıl ve tahıl ürünleri yiyebilirken kedi mamalarının kuru maddesinde %40’dan fazla karbonhidrat bulunmaması gerektiği belirtilmektedir. Yine köpekler tatlı lezzetten hoşlanırken ve ödül amacıyla şeker kullanılabilirken, kediler tatlıdan hoşlanmamakta, hatta hafif asidik gıdaları tercih etmektedirler, insanlara tatlı lezzet veren sakkarin ise köpeklerde acı tat bırakmaktadır. Kedi ve köpeklerin beslenilmesinde kullanılan gıdalar incelemelerine bakalım.
Et ve et yan ürünleri :
Köpek ve kedilerin beslenmesi çeşitli hayvanlara ait etler ve organlar kullanılmaktadır. Her ne kadar yağ dokusu alınmış olsa da etler, hangi hayvandan ve hayvanın neresinden alındığına bağlı olarak yaklaşık % 15-30 oranları arasında yağ içermektedir. Etlerin yağ miktarını hayvanlara göre çoktan aza doğru koyun, sığır ve tavuk şeklinde sıralayabiliriz. Etlerin protein kalitesi içerdikleri yağ, damar, bağdoku, kas zarları ve tendon miktarına göre değişmektedir. Bu kısımların oranı arttıkça protein oranı ve kalitesi azalmaktadır. Sakatatların protein kalitesinde bağ doku oranı oldukça önem taşımkatdır. Örneğin akciğer ve meme dokusu bağ doku bakımından oldukça zengindirler. Et yan ürünlerinden et unu, et-kemik unu, karaciğer unu, bütün tavuk unu, balık unu gibi ürünler köpek ve kedi mamalarının üretilmesinde kullanılmaktadır. Bunların da besin maddeleri kalitesi ve miktarı ham maddelerinin özelliğine ve işlenme tekniklerine göre değişmektedir.
Süt ve süt yan ürünleri :
Süt ve süt yan ürünleri köpek ve kediler tarafından iştahla yenilebilmektedir. Buna karşın inek sütünün yüksek oranda laktoz içerdiği ve erişkin köpek ve kedilerde laktoz enzimi eksikliği nedeniyle bu karbonhidratın sindirilemiyerek sindirim sistemi bozukluklarına yol açtığı unutulmamalıdır. Bu nedenle erişkin köpek ve kedilere fazla miktarda süt verilmesi tavsiye edilmemektedir. Yavrular için ise inek sütünün annelerininkine göre daha düşük oranda protein ve yağ fakat daha yüksek oranda laktoz içerdiği unutulmamalıdır. Fakat bazı özel dietlerde laktozu alınmış süt tozu kalitesi yüksek protein kaynağı olarak kullanılmaktadır. Uzun süre süt ile ve özellikle de yağsız süt ile beslemede yağda eriyen vitaminler ve demir noksanlığı oluşabileceği unutulmamalıdır.