KEDİLER KUCAĞA NASIL ALIŞTIRILIR ?
Muhteşem tüylere sahip olan kedinize sarılmak, onu kucaklayarak sevmek istiyorsunuz değil mi? Ancak kendiniz bundan hoşlanmıyor ve sizden kaçınıyorsa canınızın sıkılması gayet normal. Kedinizin kendiliğinden sık sık kucağınıza gelmesini, kendisine sarılmasına izin vermesini istiyorsanız sizlere birkaç önerimiz var. Kedinizi nasıl kucağa alıştırırsınız sorusunu sizler için araştırdık. Biraz sabır ve özveriyle kedinizi kucağa alıştırmanız mümkün.
Önce sebeplerini öğrenerek onları anlamaya çalışalım.
Kediler kucakta olmayı neden sevmez?
Kediler güven duygusuyla beslenen hayvanlardır. Yükseklere tırmanan, atlayan bir hayvan da olsa kendi 4 ayağının değeceğini bilmek ona güven verir.
Siz onu kucağınıza aldığınızda ona tırnak kesmeyi, veterinere götürülmeyi hatırlatıyor olabilirsiniz. Bu travmaları atlatması için önce ona güven vermelisiniz. Siz ona güven vermeden onu kucağınıza almaya çalıştığınızda, ne kadar bu durumdan hoşlanmasa da tırnaklarını üzerinize geçirmesi kaçınılmaz. Bunu korktuğu için yapıyor aslında size zarar vermek için değil.
Her kedi farklıdır öncelikle bunu bilmenizi isteriz, bazı kediler kucak kedisi olarak tanımlanabilirken British Shorthair gibi kediler kucaklanmaktan pek haz etmez. Ancak biraz sabır, sevgi ve uygulamayla kedinizi kucaklaşmaya ikna edebilirsiniz. Bu kısımda pes etmemeli, ona güven vermeye dikkat göstermelisiniz. Kedinizi kucağa alıştırma kısmında önceliği size yani sahibine vereceğini unutmayın.
Kediniz kucağınızda oturmuyor mu?
Rahatına düşkün kediler kendi alanlarını yaratmayı severler. Bunun için ilk tavsiyemiz üzerinize yumuşak kıyafetler giyerek alıştırmalara başlamanız olacak. Kediler kaç yaşına gelirse gelsin içgüdüsel olarak yumuşak dokularda annelerinde buldukları sıcaklığı hissedeceklerdir. Unutmayın doğduklarında anneleri onları yumuşacık tüyleri içerisinde sarıp sarmalıyordu. Kıyafetinizin yumuşak oluşu ile beraber yumuşak bir battaniyeyi de aracı olarak kullanabilirsiniz. Kediler özellikle kış aylarında vücut ısılarını dengelemek için sıcak yerler ararlar. Sıcak bir battaniye ile ilk teması yakalayabilirsiniz.
Kedinizle konuşmayı denediniz mi?
Bildiğiniz gibi kediler mutlu olduklarında gırlamaya başlarlar. Seslere karşı aşırı duyarlılıkları vardır. Bu yüzden kedinize dokunurken onunla kısık ses tonuyla mırıldar gibi konuşabilirsiniz. Ona söyleyeceğiniz sevgi sözcüklerini anlayacaktır.
Bir ahenkle küçük şarkılar mırıldayabilirsiniz. Sesinizden alacağı güven de kedinizle aranızdaki bağı güçlendirecektir.
Kedinizin vücudunu tanıyor musunuz?
Kediniz eğer sevilmekten hoşlanmıyorsa onu nasıl sevdiğinizi bir inceleyin. Sevmediği ve hassas olduğu noktalar olabilir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlanmaz. Dokunulmasından en keyif aldıkları yer çene altıdır. Siz doğru bölgeyi sevmeyi bulduğunuzdan emin olun ve alışma süresini atlatana kadar sevmediği hareketlerden uzak durun. Ani ve hızlı hareketler yapmayın.
Kediniz sizi kokluyor mu?
Kedilerin burnu çok hassastır. Garip bir şekilde bazen kötü kokulara karşı ilgi de duyabilirler. Bunu keşfetmek için neleri kokladığını gözlemleyin. Sizin üzerinizdeki bir koku onu rahatsız ediyor olabilir.
Mesela kediler sigara kokusundan hoşlanmazlar. Bildiğiniz gibi temiz çarşaflara ve kıyafetlere bayılırlar. Sürekli onların üzerinde yatmaktan keyif alırlar. İlk denemenize başlarken mis gibi bir şampuan kokusu, yumuşatıcı kokan bir yumuşak kazaklayken denemenizi tavsiye ederiz.
Yavru kediler yetişkin kedilere kıyasla daha hareketli olacakları için kucakta oturmayı pek sevmeyebilirler. Yetişkin kediler ise yaşları ilerledikçe daha sakin ve kucak bağımlısı olurlar. Kedinizi kucağa alıştırma da size düşen ve yapmanız gerekenleri sizler için sıraladık.
- Dikkatini dağıtmaktan kaçının
- Güven verin
- İzin verdikçe onu okşamaya devam edin
- Kedi ödül maması kedinizi kucağınıza gelmeye teşvik edin
- En sevdiği oyuncağı yanınıza alın
- Huzurlu bir ortam sunun
- Kediniz henüz küçükken eğitime başlayın
- Kedinize nazik dokunuşlarla dokunun
- Çok fazla zorlamayın
- Onunla oynamayı unutmayın
- Kedinize zaman tanıyın
- En sevdiği eşyayı kucağınıza koyarak onu da yanınıza çağırın.