Kediler Ne Kadar Sürede Büyür? Kedi Gelişimi
12 Şubat 2023

Kediler Ne Kadar Sürede Büyür? Kedi Gelişimi

Kediler tüm yaşamları boyunca farklı aşamalardan geçmektedirler. Siz kedi sahipleri, minik dostunuzun gelişim aşamalarını bilmelisiniz. Çünkü kedinin gelişme aşamaları oldukça önemlidir, bu noktada nasıl davranılacağını bilmeniz olumlu yönde olacaktır. Bunlarla beraberinde kedinize nasıl bakacağınızı bilmenize yardımcı olacaktır.

Kedilerin Büyüme Evreleri Nasıldır?

Yavruluk Dönemi (0-6 ay)

Bir kedinin doğduğu ilk aşamaya yavruluk dönemi denilmektedir ve doğumdan 6 aylık olan süreye kadar bu böyle devam etmektedir. Yavru kediler ilk 4 hafta anne sütü ile beslenmesi gerekmektedir. Bundan sonra dönemde ise kademeli olarak, kuru yavru kedi maması ya da ıslak gıdalar ile sütten kesilmeye başlayabilirler.

Yavru kediniz bu aşamada sürekli olarak gelişecek ve büyüyecektir. Geliştikçe yaramazlıkları artacak ve sürekli olarak aktif olacaklardır. Yaşamlarının ilk 3 aylarında ise birçok özelliği takip edecek ve anneleri ile yakın temasta halinde olacaklardır. Yavru kedinizi bu dönemde sosyalleştirmeyi göz ardı etmemelisiniz.

Genç ya da Ergenlik Dönemi (7 ay - 2 yaş)

Kediniz bu evrede, bir insanın yaklaşık olarak 11 ile 27 yaşına, ergenlik çağının ilk gençlik yaşına denk gelen ilk 7 ayını ve 2 yılını geçirir. 7 aylık olan bir kedi aktif bir yetişkindir. Çoğunlukla Siyam gibi erken gelişen kısa tüylü ırklarda bu olgunluğun olabilmesi mümkündür. Bu yaştaki kediler genel olarak oyunculardır ve enerjileri oldukça fazladır.

Kediniz bu dönemde hormonol davranışlarında farklılık göstermeye başlayacaktır. Fazla enerjilerinden dolayı evden kaçmak isteyeceklerdir. Bu aşamalarda kedinizi takip etmelisiniz. Onunla vakit geçirerek seveceği kedi oyuncakları almalısınız.

Yetişkinlik Dönemi (3-6 yaş)

Yetişkinlik döneminde 3 ile 6 yaşında olan kediler, 30 ile 40 yaşındaki bir insan yaşına eşdeğerdir. Bu yaşta olan kediniz gelişmiş özelliklere ve olgunluğa sahip olacaktır.

Bu yaşta olan kedilerin aşıları tam değilse veya hiç aşılandırma yapılmadıysa bulaşıcı hastalık kapma riski oldukça fazladır. Bu sebeple, kedinizin sağlığı ve güçlü kalabilmesi için, veteriner kontrolüne götürmelisiniz.

Kedinizin bu dönemde enerjileri de yüksektir, bu sebeple günlük oyun ihmal edilmemelidir.

Yaşlılık Dönemi (7-10 ve sonrası)

Yaşlılık dönemi kedilerin en sakin olduğu dönemlerden birisidir. Bu dönemde kediniz yavaş yavaş oyunculuğunu azaltacaktır. Enerjileri düşecek ve dinlenmek isteyeceklerdir. Kediler çoğunlukla yaşlılık dönemlerini sahiplerini izleyerek ya da daha çok uyuyarak geçirirler. Kediniz bu dönemde fazla kilo almaya elverişli olacaktır. Bu nedenle kedinizin günlük tüketmesi gereken yaşlı kedi mamasının miktarını dengeli olarak ayarlamalısınız. Kediniz yaşlandıkça bazı hastalıkları da beraberinde getirecektir. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

*Böbrek hastalığı

*Diyabet

Kedinizin böbreklerini korumak için her zaman taze suyu olmasına özen göstermelisiniz. Kronik böbrek rahatsızlıkları 7 yaşından sonra daha çok sık görülmektedir. Erkenden veteriner muayenesi yapılmaz ise bu kedinizde ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

Kediler Ne zaman Yetişkin Olur?

Bir kedi 12 aylık döneme ulaştığında artık yetişkin olduğu söylenmektedir. Sürekli olarak gelişen patili dostlarımız bu dönemde de büyümeye devam ederler.

Bir kedi kaç yaşına kadar büyümektedir?

-Bir kedi kaç yaşına kadar büyür sorusunun cevabı ise; Çoğunlukla 18 aylık olana kadar tam boylarına ulaşırlar ve gelişmeye, büyümeye devam ederler. Gelişim süreçleri kedilerde farklılık göstermektedir. Bu durum yeteri kadar besin değeri almamasından da kaynaklı veya genetik bir durumda olabilir.

Kedinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için kaliteli kedi mamaları tercih etmelisiniz. Unutmamalısınız ki, dostunuz için daha çok bilgiye sahip olmak istiyorsanız eğer, sizlere en doğru cevabı veteriner hekimiz yanıtlamış olacaktır. Kaliteli bir yaşamın evresi, sağlık ve düzenli beslenmeden geçmektedir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.