Kediler Neden Isırır? Kedinizin Isırmasını Önleme Yöntemleri
27 Ocak 2023

Kediler Neden Isırır? Kedinizin Isırmasını Önleme Yöntemleri

Doğaları gereği avlanma içgüdüsü olan patili dostlarımız kimi zaman siz sahiplerini ısırabilir. Her ne kadar bu durum masum ve sevgi dolu görünse de kimi zaman yaralanmanıza elverişlidir.

Yavru kediler de tıpkı bebekler gibi dişlerinin yeni çıkması nedeni ile kaşınmaktadır. Bu yüzden etrafındaki eşyaları ısırarak anlamaya çalışması oldukça normal bir davranıştır. Lakin dostunuzun vücudunuzun herhangi bir bölgesini ve elinizi ısırmasına müsaade etmemelisiniz. Çünkü yavruluk döneminde bu süreç alışkanlık haline geldiği takdirde yetişkinliğin de devam edecektir.

Kimi kediler sahipleri ile arasındaki olan sevgiyi göstermek için ısırmaktadırlar. Yavru kedilerin parmaklar dikkatini çektiği için hemen elinizde oynamak isteyecek ve parmaklarınızı ısırmaya çalışacaktır. Lakin kedinizin kulakları arkasına yatmış ve tüyleri kabarmışsa, kuyruğu dik ise bu sinirli olduğu anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda sizi ısırma eylemi gerçekleştireceği zaman kedinizi kendi halinde bırakmalısınız. Oldukça zeki canlılar olan kediler bir o kadar da inatçılardır. Dostunuzu eğitmeye çalışmak sabırlarınızı zorlamaya neden olarak aranızda olumsuz bir etki bırakacaktır. Kedinize ısırarak oynamanın yanlış bir davranış olduğunu ona bağırmadan göstermelisiniz.

Isırmaya yönelik oyunlar oynamak yerine kedinizi tanımaya çalışarak seveceği oyunlar oynamalısınız. Dostunuzu tanıdığınızda ne istediğini bilecek ve aranızdaki sevgi artacaktır. Kimi zaman aranızdaki bağı güçlü tutabilmek için dostunuzu kedi yaş mamaları ile mutlu edebilirsiniz.

Yavru Kedilerde Isırma Sorunu ve Çözümü

En oyuncu olduğu dönemlerde olan yavru kediler, ısırmayı oldukça severler. Bu ısırıkları sizlerin canını acıtmadan oyun amaçlı yaparlar. Kimi zaman işte içgüdüleri yeni oturmaya başladığı için canınızı acıttığının farkına varmazlar.

Kedinize bağırmanız bir çözüm önerisi değildir. Köpekler gibi komutlara pek tepki vermezler. Kendilerini savunma iç güdüsü ile ona bağırdığınız takdirde sizlere saldırması oldukça normaldir.

Çözüm İçin Yapmanız Gerekenler;

*Cezalandırmayın ve bağırmayın. Kedinize bağırmak aranızdaki bağı azaltacak ve bu durumun daha kötü olmasını sağlayacaktır. Dostunuz sizi ısırmaya başladığında elinizi ısırmasına izin vermeyerek ondan uzaklaşabilirsiniz.

*El hareketleriniz ile kedinizi uyarmalısınız. Kedinize bu durumun yanlış olduğunu göstermek için işaret parmağınız ile uyarıcı bir ses tonu ile el hareketini göstererek uzaklaşmalısınız. Sert ve aşırı tepki verdiğiniz takdirde kediniz size küsecektir.

*Minik dostunuzun rahat bir şekilde ısırabileceği kedi oyuncakları almalısınız. Isırma ihtiyacını en iyi gidermenin yöntemlerinden birisi budur. Hem siz hem kediniz mutlu olacaktır.

Yetişkin Kedilerde Isırma Sorunu

Kedinizle birlikte oyun oynuyorsanız ve sizi ısırmaya başladıysa size vermek istediği mesaj oyundan sıkıldığını artık durmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Bir diğer sebebi ise tıpkı insanlar gibi hisleri olan bu canlar size sevgisini göstermek için ısırabilir.

Peki ne yapmalısınız?

Yetişkin bir kedi ısırıyorsa ince bir ses tonu ile onu uyarmalısınız. Yavru kedilere nazaran yetişkin kediler yaptığının yanlış olduğunu ve canınızın yandığını çok daha rahat anlayacaktır.

Unutmamalısınız ki bir canlıya bağırmak, canını yakmak veya şiddet göstermek bu davranışlarının önüne geçmez. Aksine dostunuz ile aranızdaki sevginin azalmasına neden olacaktır.

Kedi Isırıkları Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Aşıları tam olmayan ve yapılmayan kediler birçok bakteriyi taşımaktadırlar. Bunlardan en önemlileri ise kuduz hastalığıdır. Kuduz hastalığı, salya ve ağız ile taşınması nedeni ile, ısırıldıktan sonra o bölgenin mikrop kaparak hastalanmanıza neden olmaktadır.

Isırılan bölge tahriş olup bakteri taşıyabileceği için ciddi hastalıkları beraberinde getirmektedir. Kimi zaman aşıları yapılmış kedi ısırıkları da ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Bu nedenle kedinizin günlük enerji ihtiyacını gidermeli ve ısırma davranışında bulunmasına müsaade etmemelisiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.