Tıpkı biz insanlar gibi kedilerde sağlık problemleri yaşayabilirler. Kedi sahiplerinin sık sık başına gelen durumlardan birisi de kedilerinin yemek yedikten sonra kusmasıdır. Kedilerin kusmasına yol açan birçok neden olabilir. Sizler için bu nedenleri sıraladık.
Tüy yumağı: Kediler dilleri ile kendini temizlerken takılan tüyleri geri çıkaramazlar. Günlerinin çoğunluğunu kendilerini yalayıp temizleyerek geçirirler. Bazı tüyler sindirilmeden midede yumak halinde kalır, bazıları bağırsaklarla vücuttan atılır. Dostunuzun tüylerini vücudundan atabilmeleri için kedi maltı kullanabilirsiniz. Böyle kusmalarda endişe etmemelisiniz. Lakin bu durum çok sık oluyorsa, veteriner hekiminize başvurmanız dostunuz açısından daha sağlıklı olacaktır.
İlaçlar: Parazitleri engellemek için oral yol ile alınan bazı ilaçlar kusmaya ve reflüye sebep olmaktadır. Veterinerler bu ilaçların kolay yutulabilmesine ve aromasına oldukça özen göstermektedir.
Parazitler: Yavru kedilerde oldukça yaygın olan parazitler, her yaşta olan kedilerde olması oldukça mümkündür. Bazı zamanlar kedilerin kusmuğunda bir solucan görebilmeniz oldukça mümkündür. Bu durumun çözümü parazitlerden kesin kurtulmaktır. Kedilerinize düzenli bir şekilde parazit uygulaması yapılması kusmasına engel olacaktır.
Hızlı Yemek: Bazı kedilerin çok hızlı yemek yeme alışkanlıkları vardır. Bunun beraberinde mideleri fazla genişlediği için beyine gönderilen sinyaller sonucunda kusmaya neden olmaktadır. Gerçek kusma olmayabilir. Çünkü vücuduna aldığı gıdalar yemek borusuna birikerek regürjitasyon durumuna sebep olabilir. Bunun nedeni yemek borusunda oluşan yiyeceği veya sıvıyı kusarlar. Şayet dostunuz yavaş yeme konusunda zorluk çekiyorsa veteriner hekiminiz ile konuyu paylaşmanız daha sağlıklı olacaktır.
Gastroenterit: Diyet yapan bir kediniz varsa, ilaçların yan etkisi gibi ya da zehirli besinler ile oluşan sindirim sistemi rahatsızlıklarından birisi de gastroenteritlerdir. Sindirim sistemindeki olan yangının sebebidir bu durum. Gastroenterit sebebi sonucunda kusma gerçekleşmektedir. Bazı dönemlerde kolay atlatılırken bazı zamanlarda ciddi sorunlara neden olabilmektedir. İlaç tedavisi hastalık için faydalı olacaktır.
Merak: Kediler oldukça meraklı canlılardır. Halı, poşet, yabancı maddeleri sindirip ardından kusabilirler. Kedinizin sindirim sisteminin temizlenebilmesi için kusması gerekmektedir. Yabancı maddelere karşı olan merak her daim iyi sonuç vermeyebilir.
Bağırsak hastalıkları ve gıda alerjisi:
Alerjik reaksiyon oluşturabilecek bazı gıdalar tüketildiklerinde kusmaya sebep olabilmektedir. Alerji oluşturan sebebin nedenini bulmak zor olabilir. Kusma ile beraberinde bağırsaklarda oluşan hastalıklar ishale neden olabilir.
Depresyon:
Oldukça hassas ve narin olan kediler sahipleri tarafından sevildiğini görmek isteyeceklerdir. Şayet sevginizi kedinize hissettiremiyor ve gösteremiyorsanız kaygı ve stres olacaktır. Kusmasının başlı başına olan sebebi ise budur.
Kanser: Sindirim sisteminde yaygın olarak görülen kanserler, kedinizin kusmasına sebep olabilir. Vücudundaki olan diğer kanser türleri, halsizlik, mide bulantısı ve kusma gibi bazı hastalıklara neden olmaktadır.
Kedilerde Kusma Çeşitleri Nelerdir?
Akut kusma; İlk belirtileri salya akıtmayla başlayan ve daha sonrasında hareket ettikçe mide bulantısına dönen kusma şeklidir. Buna sebep olan ise kedinizin yuttuğu tüy topakları ve mide kurdudur. Kedinizin tüy topaklarını kusmasına yardımcı olması için mide maltı vermeniz rahatlamasına neden olacaktır.
Aralıklı kusma; Yediği bir yiyeceğe karşı alerjik reaksiyon veya ülser, tümör gibi metabolik hastalıklardan kaynaklanan ciddi sağlık problemlerin sonucu olabilir. Şayet kediniz aralıklı kusmaya birkaç gün boyunca devam ediyorsa uzman veterinerlere muayene ettirmeniz gerekmektedir.
Kan Kusma; Kedinizin kan kusması ciddi sağlık problemleri yaşadığının bir kanıtıdır. Mide ya da bağırsak ülseri, yabancı maddeler veya enfeksiyon sonucunda kediniz kan kusabilir. Bu durumlarda hemen bir veterinere başvurmanız kedinizin sağlığı açısından önemlidir.
Kusma Tedavisi
- *Kedinizin kusmasından sonra ki 4 ile 24 saat arasında mama vermeyi kesin.
- *Az miktarda olacak şekilde sık sık su vermeniz midesini rahatlamasına yardımcı olacaktır.
- *Yemek vermeye başlanacağı zaman ise küçük porsiyonlar şeklinde sevdiği ve yağı az olan yiyeceklerden verebilirsiniz.
- *Kedinizin kusması geçtikten sonra durumunu gözlemlemeli, eğer aksi bir durum var ise en doğru tedavi yöntemi için veteriner hekimine başvurmalıdır.
- *Kusmayı engelleyen ilaçlar sayesinde kedinizin karnında olan hastalıkların giderilmesine yardımcı olur ve dostunuzun tekrardan iştahla yemesine yardımcı olur.
- *Kediniz kustuğunda vücudunda sıvı kaybına neden olur. Veteriner hekiminiz şayet gerekli görüyorsa kedinize serum takviyesi yapılır.
Kediler Neden Kusar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Bir kedinin sürekli kusması normal mi?
-Kediniz ayda veya her gün olarak sürekli kusması normal bir durum değildir. Lakin tüy yumağı kusuyorsa bu durum çokta önemli değildir. Bir diğer sebep ise önemli sağlık problemleri olabilir ya da yabancı madde tüketilip tüketmediğidir. Kediniz kusmaya başladığı takdirde birkaç saat yemeğini ve suyunu vermemelisiniz.
Kedi kusarsa ne yapılmalıdır?
-Farklı bir mama geçişi yaptığınızda kediniz kusuyorsa, yeni mamayı kullanmayı hemen bırakmalısınız. Daha önceden tükettiği mamaya bu süre zarfında devam etmelisiniz. Kusmadan sonra kediniz çok sıvı kaybedecektir. Sıvı kaybını önlemek için kedinizin yaşam alanlarına birden fazla su koymalısınız.
Kedi kusmasında ne zaman endişe etmelisiniz?
-Kediniz iştah kaybı, öğürme gibi davranışlarda bulunuyorsa ve kustuğunda kan varsa hemen veteriner hekiminize danışmalısınız. Şayet 2 ila 3 gün boyunca defalarca bir kusma yoğunluğu yaşıyorsa bu durum dostunuzun sağlığı için oldukça risklidir.
Kedi kustuktan sonra, ne kadar sürede mama verebilirsiniz?
-Kediniz kustuktan sonra normal beslenme öğününden %20’si kadar vermelisiniz. Geçen zamanlarda ise mama miktarını yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Eğer kediniz tekrardan kusarsa veteriner hekiminize danışmanız dostunuzun sağlığı açısından önemli bir durumdur.