Kediler dünyanın en hijyenik en titiz canlılarından biridir. Taze ve temiz olmayan suyu içmediklerini fark etmiş olabilirsiniz. Yeterli su içmemek tüm canlılarda olduğu gibi kedinizde de sağlık problemlerinin baş göstermesine neden olabilir.
Yetersiz su içmek kedinizin böbrek hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarla boğuşmasına yol açabilir.
Ortada bir sebep yokken kediniz su içmeyi bıraktıysa, kediniz içtiği suyun tadı beğenmiyor olabilir. Bazı kediler musluktan su içmeyi tercih etse de bazı kediler arıtılmış su içmek isteyebilir. Suyun kalitesi ve tazeliği kediler için oldukça önemlidir. Veteriner hekimlere göre su konusunda en iyi seçim arıtılmış su vermektir. Kedinize günlük taze su vermekle birlikte sağlığı açısından kedi vitaminleri ve ek besinleri de vermeyi unutmayınız.
Kediler Nasıl Su İçer?
Zarif, keyfine düşkün canlılardan biri olan kedilerin su içme şekli birçok kediseverin merakını çekmiştir. Kibar ve kusursuz bir şekilde su içmeleriyle tanınan kedilerin neden böyle su içtiklerini hiç merak ettiniz mi? Dillerini kullanarak su içen kedilerin gizemi yapılan araştırmalar sonucu bozuldu. Kediler dilleriyle su alırken suyun yüzeyini kesintiye uğratmadan aldıkları görülmüştür.
Köpekler de dilleriyle su içmelerine rağmen etrafı batırmayı başarırlar ancak kediler su içerken daha temizlerdir.
Kedilerin su içmesiyle ilgili yapılan araştırmalar neticesinde, suyun kedinin diline yapıştığını gösteriyor. Dilini bir sütun gibi kullanan kediler bu sayede suyun etrafa sıçramasını engelleyerek yeterli sıvıyı alabiliyorlar.
Kediler Ne Kadar Su İçer?
Günlük hayatta kedilerin içmeleri gereken belli bir sıvı miktarı vardır. Uzmanlar bu konuda miktar belirtirken kedilerin kilosuna göre hesap yapılması gerektiğini söylüyor. Kedinizin kilo başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerekirken, bu sıvının sadece su içerek tüketilmesi de gerekmiyor. Ortalama 3 kg bir kedinin günlük 150-200 ml sıvı tüketmesi yeterlidir.
Kediniz bedeni için gerekli olan sıvıyı sadece sudan almaz, beslenmenize ekleyeceğiniz yaş mama, kedi vitaminleri ve ek besinlerden ihtiyacı olan sıvının bir kısmını karşılayabilir.
Yavru Kediler Neden Su İçmez?
Yavru kediler dünyaya geldikleri andan itibaren anne sütüyle beslenmeye başlarlar. Anne sütü içerisindeki vitaminler yavru kedi için yeterli ve besleyicidir. Bu sebeple anne sütü içen veya muadil mama içtikleri sürece su içmeye ihtiyaç duymazlar. Yavru kedinin su içip içmemesi panik yapılacak bir durum değildir. Yavru kedinizi yaş mamayla besliyorsanız su ihtiyacının birçoğunu buradan karşılayacaktır.
Anne sütünü bırakıp kedi mamasına geçtikten sonra kediniz hala su tüketmeyi reddediyorsa veteriner hekime danışarak nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu süreçte kedi vitaminleri ve ek besinler vermeye başlayabilirsiniz.
Kedilere Nasıl Su İçirilir?
Kediniz su içmeyi reddediyorsa farklı yöntemler deneyerek su içmeye teşvik edebilirsiniz. Beslenme ve su konusunda oldukça seçici olan kediler taze olmayan kirli suları içmek istemezler. Bu sebeple gün içinde sularını değiştirerek temiz su vermeli, mümkün oldukça mama kabından uzak bir mesafeye bırakmalısınız. Kediniz yeterli sıvı alımını gerçekleştirmiyorsa konserve mama veya yaş mama verebilirsiniz. Yaş mama kedinizin sıvı ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayacaktır.
Kedinizi kuru mama ile besliyorsanız alternatif bir fikir olarak kuru mama içerisine su ekleyebilirsiniz, çoğu kedi bu yöntemi oldukça lezzetli bulmaktadır.
Yavru Kediler Ne Kadar Su İçer?
Yavru kedilerin su tüketimi, büyüklüklerine ve yaşlarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Çoğunlukla yavru kedilerin günlük su tüketimi, yetişkin kedilere nazaran daha fazla olmaktadır. Yavru kedilerin vücut ağırlığına doğru orantılı olarak günde ortalama 1.5 ile 3 mililitre suya gereksinim duyabilirler. Bu ölçü, yavrunun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve metabolizmasının daha düzgün çalışması için son derece önemlidir.
Fakat yavru kedilerin su tüketimi, mama türü ve beslenme şekline göre değişkenlik gösterebilir. Kuru mamalar, yüksek oranda su içeriği içermediği için yavru kediler daha çok su ihtiyacı duyabilir. Bu sebeple, yavru kedilerin her öğün daha taze ve temiz içme suyuna erişimi olması önerilir. Bununla birlikte, özellikle sıcak hava dönemlerinde ya da fiziksel aktiviteler sonrasında yavru kedilerin su ihtiyacı daha fazla olabilmektedir.
Kedilere Nasıl Su İçirilir?
Kedilere su içirmek, sağlıklı bir yaşam geçirebilmesi için hayati önem taşır. Kedinizin su ihtiyacını gidermek ve ona su içirmek için aşağıdaki yöntemleri tercih edebilirsiniz:
*Kediniz için her zaman taze ve temiz içme suyu sağladığınıza dikkat edin. Su kabını düzenli olarak temizleyin ve suyunu sürekli tazelemeye özen gösterin.
*Evin farklı bölgelerine birden fazla su kabı yerleştirdiğiniz takdirde patili dostunuzun suya daha kolay erişim sağlamasını gerçekleştirebilirsiniz.
*Bazı kedi ırkları akışkan suyu daha çok sevebilmektedirler. Bu yüzden, akvaryum pompası ya da dairesel bir su akıntısı sağlayan özel su kapları gibi su kaynakları tercih ederek kedilerin ilgisini çekebilmeniz mümkündür.
*Şayet kediniz kuru mamaları daha çok tercih ediyorsa, mama kabına bir miktar su ilave ederek su tüketimini arttırmanız önerilir.
*Kedinizin su içme istediği olmadığı zamanlarda, ‘’veteriner hekiminiz onayı doğrultusunda’’ içme suyuna kedi lezzetlendiricileri eklemeniz bir sorun teşkil etmez.
Kediler Ne Zaman Su İçer?
Kediler, susama hissine ve su içme gereksinime göre çoğunlukla kendileri belirli zamanlarda su içmeyi tercih ederler. Lakin, bazı faktörler, kedilerin su içme davranışını etkileyebilir. Bu faktörler arasında;
*Kediler, daha aktif oldukları zamanlarda, özellikle oyun ya da egzersiz sonrasında daha çok su içme isteği hissederler.
*Sıcak hava dönemlerinde, kediler suya daha çok ihtiyaç duyabilirler ve bu yüzden daha sık su içmek isterler.
*Kedinizin beslenme alışkanlıkları günlük içmesi gereken su tüketimini etkileyebilir. Özellikle kuru mama ile beslenen patili dostlarınız, sıvı alımını mama ile karşılamasından dolayı daha az su içmeyi tercih ederler.
*Bazı sağlık problemleri ya da hastalıklar, kedilerin su gereksinimini artırabilir ya da minimuma indirebilir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalıkları ya da diyabet gibi hastalıklar, su tüketimini etkileyen en önemli faktörler arasında yerini alır.
*Kedinizin su kabının olduğu alan, onun su içme alışkanlıklarını etkileyen faktörler arasındadır. Su kabının güvenli ve daha rahat bir yerde olduğundan emin olmalısınız.
Kedilerin, su içme davranışı bireysel davranışlarına, özelliklerine ve çevresel etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kedinizin sağlıklı ve mutlu yaşam geçirmesi için ona her zaman taze su sağlamaya özen gösterin.