Kediler aynı köpekler gibi yemek borusu ve mide anatomileri kaynaklı olarak istediklerinde veya hastalık durumlarında rahatlıkla kusabilen canlılardır. Bu özelliklerinden dolayı da en ufak bir rahatsızlık, stres, aşırı veya hızlı yeme gibi birçok spesifik olmayan durumlarda kusabilirler. Bilmemiz gereken temel nokta kedi dostunuzun kusmasının bir hastalık değil bir hastalığın semptomu olduğudur.
Kedi dostlarımızda kusma durumlarında takip etmeniz ve veteriner hekiminize muayene esnasında aktarmanız gereken bilgiler şunlardır;
- Kusmanın sıklığı,
- Kusmanın şiddeti,
- İştah durumu ve eğer varsa
- Kusmayla birlikte seyreden diğer olası semptomlar.
Sizler tarafından veteriner hekiminize aktarılan bu önemli ve hayati bilgilerle birlikte hekiminiz dostunuza daha kolay tanı koyabilir ve tedavi sürecine erkenden başlayabilir. Birçok kedinin kustuğu içeriği incelediğimizde sıklıkla su gibi temiz ve köpüklü bir sıvı şeklinde gözlemleriz. Bahsettiğimiz şekilde kedilerin su kusması, genellikle mide asidi ve mide içerisinde yer alan diğer sıvılar kaynaklı oluşur. Bazen özellikle de yavru kedilerde aşırı ve hızlı su içme kaynaklı olarak da su şeklinde kusmalar görülebilmektedir. Her ne kadar kedi dostunuzun kusması üzerinde durulması gereken ve tehlikeli olabilecek birçok hastalığın bir semptomu olarak karşımıza çıksa da çoğu kedi dostumuzda ise genellikle hayati tehlike yaratmamaktadır. Bu ince ayrımı kesinlikle sizlerin gözlemlediğiniz ve aktardığınız bilgilerin ışığında veteriner hekiminizle birlikte yapmanız gerekmektedir.
Kusmaların birçoğu sindirim sistemi ve zayıflamış bağışıklık sistemi kaynaklı olarak gözlenmektedir. Özellikle dostunuzda gözlenen veya gözlenebilecek kusmaya karşı daha semptom görülmeden veya semptomlar şiddetlenmeden önlemler almanız oldukça önemlidir. Bu amaçla ilk olarak dostunuzun sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini korumanız ve güçlendirmeniz gerekmektedir. Özellikle dostunuzun sevebileceği ve tükettiğinde kendisini rahatsız etmeyen kaliteli kedi mamaları kullanmanız çok önemlidir. Kaliteli kedi mamalarının yanında bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini destekleyip güçlendirmek için de kediler için özel üretilen kedi vitaminleri ve ek besinleri kullanmalısınız. Bu alacağınız basit ve temel önlemler sayesinde dostunuz birçok hastalığa karşı çok daha güçlü ve güvende olacaktır.
Kediler Neden Kusar?
Kedi dostlarımız da kusma oldukça sık karşılaştığımız bir semptomdur. Kedilerde gözlemlediğimiz kusmanın medikal ve davranışsal olmak üzere birçok farklı nedeni olabilir. Özellikle kediler de ortam şartlarının değişikliği, kişisel alanına saygı duyulmaması ve kronik stres oluşturan birçok durum kaynaklı olarak davranışsal kusmalar sıkça gözlenir. Davranışsal kaynaklı kusmaların tanısının konması çok daha zordur ve ilerleyen aşamalarda bu kronik stres kaynaklı olarak dostunuzda ciddi gastrit, mide ülserleri, ok iki parmak bağırsağı ülserleri ve diğer organlara ait hastalıklar ortaya çıkabilir. Davranışsal kusmalara önlem amacıyla dostunuzu dikkatli takip etmeli ve onu strese neden olabilecek durumlardan uzak tutmalısınız. Kedi dostlarımızda kusmalar büyük çoğunluğu medikal nedenler kaynaklı olarak gözlenir. Kedilerde kusmalara neden olabilecek ve sık karşılaştığımız medikal nedenleri şöyle sıralayabiliriz; parazitler, yediklerinin sindirilememesi, mama değişikliği, alerjik reaksiyonlar, tüy yumakları, beslenme programının değiştirilmesi, hızlı ve fazla miktarda yemek vs. Bu saydığımız kusma nedenleri nispeten daha az tehlikeli olan ve alacağınız basit önlemlerle önüne geçebileceklerinizdir. Bunların dışında dostunuz için çok daha tehlikeli olabilecek kusma nedenlerini ise şu şekilde sıralayabilir; metabolik hastalıklar (diyabet, böbrek yetmezlikleri, hipertiroidizm vs.), gastrit, mide ülserleri, pankreatit, kanserler, sindirim sistemi enfeksiyonları vs.
Kediler Neden Şeffaf Sıvı Kusar? Kediler Neden Beyaz Su Kusar?
Kedi dostlarımızın şeffaf sıvı kusması oldukça sık karşılaştığımız bir durumdur. Bahsettiğimiz şeffaf sıvının içeriğini çoğunlukla mide asidi ve sindirim sistemi organlarında üretilen sıvılar oluşturur. Kedilerde gözlenen şeffaf sıvı kusmanın en önemli nedeni midede gözlenen gastritler ve mide ülserleridir. Bunların dışında tüy yumakları, yabancı cisimler ve metabolik birçok hastalık kaynaklı olarak da kedilerde şeffaf sıvı şeklinde kusmalar gözlenir.
Kedim Kusuyor Ne Zaman Veteriner Hekime Başvurmalıyım?
Kedi dostlarımızda kusmaların sıklıkla görüldüğünü ve hatta birçok dostumuz için ise alışılmış bir rutin şeklinde olabildiğini bilmemiz oldukça önemlidir. Bu noktada en dikkat etmemiz gereken şey kusmanın neden olduğudur. Kusmaların, basit durumlardan çok kompleks hastalıklara kadar varabilen faktörler kaynaklı olarak gerçekleşebileceğini paylaştık. Öncelikli olarak sizlerin gözlemleri ve veteriner hekiminizin desteğiyle dostunuzda gözlenen kusmanın kaynağı bulunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu önlemler için birçok durumda kedi vitaminleri ve ek besinlerini kullanmak yeterli olurken, bazı hastalarımızda ise çok daha uzun süren ve ağır tedavi süreçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Aşağıdaki durumların bir veya birkaçını gözlemlediğinizde en kısa zamanda veteriner hekiminize başvurmanız erken tanı ve dostunuzun sağlığı açısından oldukça önemlidir.
* Kediniz haftada bir defadan fazla kusuyorsa
* Kusma durumu birkaç haftadır devam ediyorsa (herhangi bir yan semptom göstermese de)
* Kusmanın dışında başka semptomlar da gösteriyorsa (ishal, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, aşırı su içme vs.)
* Kusmaya çalışıp kusamıyorsa veya kusarken çok zorlanıyorsa
* Yemek yedikten veya su içtikten hemen sonra kusuyorsa