Kediler, doğaları gereği meraklı varlıklardır. Ayrıca yeni tatlar denemeyi, keşfetmeyi severler. Peki kediler neden toprak yer? Bu durum sadece meraklı olmalarından kaynaklı değildir. Aynı zamanda vücutlarında mineral eksikliğinin sebebi, psikolojik kökenli strese bağlı olabilir.
Kediler Neden Toprak Yalar?
Öncelikle kediler için yalanma davranışı ne ifade eder ondan bahsedelim;
Kediler için yalanma doğal bir davranıştır. Kediler temizlik ihtiyaçlarını, sosyal ilişkilerini yalanarak geliştirirler. Bu kediler arasında bir sevgi, iletişim örneğidir. Kedilerin, stres atmak için yalandığını söylemek de yanlış olmaz, kediler gergin oldukları durumlarda kendilerini yalayarak sakinleştirirler.
Ayrıca yalanma eylemi kedilerin vücut ısısını dengede tutmayı da sağlar, bu nedenle kediler doğum yaptıktan sonra yavrularını hemen yalamaya başlarlar. Peki kediler neden toprak yer? veya neden toprak yalar? diye merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızı öneririz.
Mide Problemleri
Mide problemi yaşayan kedilerde toprak yeme isteğinde artış olduğu gözlemlenebilir. Doğrudan etkisi var diyemeyiz fakat, kediler, o an ruh halleri ile böyle bir eğilim gösterebilirler. Kediniz, mide rahatsızlığını baskılamak için bu davranışı sergiliyor olabilir.
Sindirim Sorunları
Sindirim sorunu olan kedilerde, toprak yemek bağırsak hareketlerini arttırır. Bu sebeple sindirim sorunu yaşayan kedilerin, toprak yemeye yatkın olması mümkün olabilir.
Stres ve Sıkıntı
Kediler stres altında hissettikleri zamanlarda farklı davranış eğilimlerinde bulunabilirler. Daha hırçın, agresif tutumlar sergileyebilirler. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarında farklı durumlar görebilirsiniz.
Merak
Kediler meraklı varlıklardır. Çoğu zaman bu dürtülerine karşı koyamazlar ve şaşkınlık içinde izleyeceğiniz anlarına şahitlik edebilirsiniz. Merak duygusundan kaynaklı bu davranışı sergiliyor olabilirler.
Mineral İhtiyacı
Toprak, içeriğinde bazı mineraller barındırır. Kedinizin bazı mineralleri eksik olabilir. Kediniz, eksik olan mineral ihtiyacını karşılayabilmek için böyle bir davranış eğilimi gösterebilir.
Toprak içeriğinde, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum, fosfor, kükürt ve silisyum gibi mineralleri barındırır. Toprakta bu minerallerin olması, kedinizin toprak yemesinin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Mineral eksikliğinden kaynaklı sorunları çözmek için, veterineriner hekiminize danışarak, kedi vitaminleri ve ek besinleri ürünlerini inceleyebilir, bu eksiklerini takviye edebilirsiniz.
Kedilerin toprak yeme isteğinin hangi vitamin eksikliğinden kaynaklandığını öğrenmek için, veteriner hekimden destek alabilirsiniz. Veteriner hekimin yapmış olduğu kan ve görüntüleme tetkikleri ile sebebini öğrenebilir, beslenme programını düzenleyebilirsiniz.
Kediler Toprak Yer mi?
Kedilerde, toprak yeme alışkanlığı az miktarda bulunur. Hatta gıda ürünü olmayan başka nesneleri yeme eğiliminde de bulunabilirler.
Bu durum bir davranış bozukluğu olan pika sendromunun habercisi olabilir. Bu davranış, farklı sebeplere bağlı olarak gün yüzüne çıkabilir. Uzun süre pika sendromuna maruz kalan kedilerde, potansiyel sağlık sorunlarının oluşması kaçınılmazdır.
Yavru Kediler Neden Toprak Yer?
Aslında yavru kedilerin, toprak yeme sebepleri yukarıda belirttiğimiz durumlarla aynı nedenlerden kaynaklıdır. Bunlara ek olarak şunları söyleyebiliriz;
Yavru kedilerin, daha meraklı olması, gıda dışı maddeleri yemeye isteklerini artırabilir. Sürekli hale gelmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle profesyonel destek almanız önemlidir.
Yavru kediler, mama yerken doymuyor olabilir, bu sebeple aç kaldığı için başka maddeler yemeye çalışabilir. Yavru kedilerin mama kaplarını dolu tutarak, açlıktan kaynaklı olan bu eğiliminin önüne geçebilirsiniz.
Yavru kedilerin toprak yemesi, yetişkin kedilere göre daha risklidir. Bu nedenle daha dikkatli olmanızı öneririz.
Kedilerde Pika Sendromu Nedir?
Pika sendromu, sıklıkla insanlarda görülen bir davranış bozukluğu rahatsızlığıdır. Nadiren hayvanlarda pika sendromu görülebilir. Besin yetersizliğinden, psikolojik rahatsızlıklar veya stresten ortaya çıkabilir.
Pika sendromu tanısında, belirleyici etken, gıda değeri olmayan nesneleri yeme, çiğneme eğiliminin olması olarak kabul edilir. Kedinizde pika sendromu olup olmadığını öğrenmek için veteriner hekiminizin görüşünü almanız sağlıklı olur.
Kedilerde pika sendromu, yenmemesi gereken nesneleri, örneğin toprak, kum, kâğıt, saç, kumaş, plastik vb. yeme eğilimiyle kendini gösterir. Bu tür nesnelerin yenmesi ilerleyen dönemde ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Erken tanı ve tedavi bu nedenle önemlidir.
Peki siz böyle bir durum ile karşılaşınca ne gibi önlemler almalısınız, öncelikle bu davranış bozukluğunun altında yatan sebebi tespit etmek çok önemli, sebebi bilindiği zaman, mevcut olan sorunu ortadan kaldırabilir ve bu durumu çözebilirsiniz.
Kedilerde Pika Sendromu Belirtileri
Pika sendromu, vücut sisteminde yolunda gitmeyen bir duruma tepki olarak karşımıza çıkan bir davranış bozukluğudur.
Kedilerde, pika sendromunun en belirgin tanısı davranış bozukluğunun olmasıdır. Bu duruma ek olarak aşağıdaki belirtileri de gözlemleyebilirsiniz;
*Bulantı
*Kusma
*İshal
*İştahsızlık
*Sıvısız kalma
*Kabızlık
*Ağız kokusu
*Kilo kaybı
Kedilerde Pika Sendromu Sonuçları
Kedilerde pika sendromunun, gıda olmayan maddelerin yenmesi olduğunu yazımızda paylaşmıştık. Şimdi, kedinizin bu duruma uzun süre maruz kaldığında oluşabilecek sıkıntılardan bahsetmek istiyoruz.
Tüy, İp Yutma
Bazı kediler, tüylerini yeme eğiliminde olabilirler. Kedilerde, tüy yeme, tüy yumağı oluşumuna neden olabilir ve buna bağlı olarak sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Biliyorsunuz ki kediler tüylerini yalarken de bir miktar tüy yutabiliyor, yutmuş oldukları tüyleri, kusarak veya dışkı yardımı ile atılımını sağlıyorlar. Çok fazla tüy yutan kedilerde bu durum bazen tüy yumağı oluşumuna neden olabilir, çıkış olmadığı için cerrahi müdahale gerektirebilir.
Kusma
Gıda olmayan nesnelerin tüketilmesi, midede sindirilemeyeceği için bulantı, kusma olarak kendini gösterebilir. Kedilerin, kusma sayısındaki artış sıvı eksikliğine sebep olabilir.
Kedinizin sıvı elektrolit dengesini bozarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Beslenme Alışkanlıklarında Değişiklik
Gıda olmayan nesnelerin tüketilmesi, var olan beslenme alışkanlığının değişimine neden olabilir. Kediniz mama yemek istemeyebilir.
Kedinizde, iştahsızlık ve kilo kaybına sebep olabilir.
Mide Rahatsızlıkları
Gıda olmayan nesnelerin tüketilmesi, midede sindirilemeyeceği için, kedinizde mide ağrısı, bulantı, hazımsızlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sindirim Sistemi Sorunları
Gıda olmayan nesnelerin tüketilmesi, kedinizde, bağırsak tıkanıklığı(ileus), kanlı dışkı, ishal, kabızlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Hatta bazı vakalarda cerrahi müdahale ihtiyacı doğabilir.
Toprak içeriğinde toksik maddeler barındırabilir. Bazı vakalarda, toksik maddelere maruz kalma oranına göre, ölümle sonuçlanan durumlarda olabilir. Bu nedenle kedinizde böyle bir davranış eğilimi fark ederseniz zaman kaybetmeden veteriner hekime götürmeli ve en kısa sürede tedavisine başlamalısınız.
Davranışsal Sorunlar
Kedinizde, davranışsal bozukluklara da neden olabilir. Kediniz, gergin, agresif tutumlar sergileyebilir.
Kedilerde Pika Sendromu Neden Olur?
Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Pika sendromuna sebep olan etkenlerin bazılarını şöyle sıralayabiliriz;
*Psikolojik etkenler
*Sütten erken ayrılma
*Eve yeni kedi gelmesi
*Yeni eve taşınma
*Yetersiz ilgi
*Yetersiz beslenme
*Demir eksikliği
*Anemi
*Şeker hastalığı
*Tiamin (b1 vitamini) eksikliği
*Sinirsel hastalıklar
Kedilerde Toprak Yeme İsteği Nasıl Geçer?
Toprak yeme isteğine neden olan etkeni tespit ederek, ortamdan uzaklaştırırsanız, kedilerin toprak yeme isteğinin önüne geçebilirsiniz.
Anemiden (kansızlık) kaynaklı, toprak yemeye eğilimi varsa, demir depoları normal düzeye ulaştırdığınızda, bu alışkanlıktan vazgeçecektir.
Kedinizin toprak yeme isteği vitamin eksikliğinden kaynaklı ise, gerekli vitamin takviyeleri ve ek gıdalarla bu durum ortadan kalkacaktır.
Bu davranış eğiliminin sebebi merak ise, evde saksı diplerine portakal, mandalina kabuğu koyarak kedinizin saksılardaki toprağı, yemesine engel olabilirsiniz.
Psikolojik kökenli bir eğilim ise, kedinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Kedinize yeni oyuncaklar alarak ilgi seviyesini artırabilir bu davranış eğiliminden uzak tutabilirsiniz.
Bakım ve temizlikten kaynaklı bir sıkıntı ise, bakımını daha sık aralıklarla yaparak, kum temizliğine dikkat ederek stres kaynaklarını azaltabilirsiniz.
Tiaminin (B1 vitamini), doğrudan pika sendromu ile bağlantısı vardır denilemez. Hayvanların metabolizmasında önemli rolü olan bir vitamindir. Dengesiz diyetle beslenme sonucu eksikliği görülür. Bu eksikliğin bir sonucu olarak davranış bozukluğuna yönelim artabilir. Eksik olan vitamin takviyesi ile sorunu çözebilirsiniz.
Şeker hastalığının, pika sendromu ile doğrudan bağlantısı yoktur. Yani şeker hastası olan kedi, pika sendromu olacak demek doğru olmaz. Şeker hastalığı, kontrol altında tutulmaz ise bazı iç organlara zarar verebilir. Böbreklerde mineral emilimini azaltabilir ve bunun sonucunda vücutta mineral eksikliğine neden olabilir. Bu durum pika sendromuna zemin hazırlayabilir.
Beslenme yetersizliğinden kaynaklı bir durum ise, kaliteli kedi mamaları kullanmalısınız. Mama tercih ederken, içerik kontrolü yapabilirsiniz.
Kedilerde Pika Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Veteriner polikliniğine başvurarak gerekli kan ve görüntüleme tahlilleri sonucu, veteriner hekiminiz tarafından tanı konur. Veteriner hekim önerisi ile şu protokolleri uygulayabilirsiniz:
Diyetten kaynaklı bir durum söz konusu ise, veterinerinizin önerileri doğrultusunda, eksik olan vitamin ve minerallere yönelik diyet programı uygulayabilirsiniz.
Psikolojik kökenli bir durum söz konusu ise, kedinizde stres ve kaygıya sebep olan, dış etkenleri ortadan kaldırabilirsiniz. Kedinizin ilgisini çekecek farklı aktiviteler planlayabilirsiniz.
Gerekli durumlarda veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.
Tüm canlıların sistemi bir denge içindedir. Bir taraftaki denge bozulursa, tüm sistem hata vermeye başlar, bu hatalar, sistemde doğrudan veya dolaylı olarak bazı sonuçlara sebebiyet verebilir. Pika sendromu da bu dengenin bozulduğuna dair bir işarettir. Sistemde, hataya neden olan sebep bulunup onarıldığında, bu durumu düzeltmiş olursunuz.
Bu nedenle dostlarınızın;
*Davranışlarını gözlemlemelisiniz
*Beslenmesine özen göstermelisiniz
*Kaliteli içerikte hazırlanan mamalar ile beslemelisiniz
*Onlara vakit ayırmalısınız
*Düzenli aralıklarla kan ve görüntüleme tetkikleri için veteriner kliniğine götürmelisiniz. Bu şekilde, önleminizi almış ve olumsuz durumlarla karşılaşma ihtimalinizi azaltmış olursunuz.