Ağız kokusu biz insanlarında başına gelen nahoş durumlardan birisi. Çoğu zaman ise bazı hastalıkların ön belirtisi olarak görülebilir. Çoğu kişi ağzı kokusunun yediğimiz ve tükettiğimiz içeceklerden kaynaklı olduğunu düşünmektedir. Bu yaklaşım koku veren gıdalar tükettiğimizde geçerli olabilir, yalnız aynı zamanda ağız ve diş hastalıklarının belirtisi de olabilir.
Kedinizin son zamanlarda ağzının koktuğunu fark etmiş olabilirsiniz ve aklınıza ilk gelecek düşünce mamayı değiştirmek olabilir. Mamayı değiştirmeden önce kedinizi bir süre gözlemleyin.
Kedinizin nefesi çürümüş balık ya da daha kötü bir koku gibi kokuyorsa bu ilk belirtidir. Özellikle de yemek yemede sıkıntı çıkarıyor, eski iştahını kaybetmişse muhtemelen ağzı yüzünden rahatsız olarak yemek yiyemiyor olabilir.
Mamasını yemeye çalışırken tek taraflı çiğnemeye çalışıyor, mamayı çiğnemeden yutmaya ya da sadece yalayarak karnını doyurmaya çalışıyorsa, bu kedinizin ağzı ve dişleriyle ilgili bir problem yaşadığının belirtisidir.
Kediniz ağzına ve başına dokunmanıza izin vermiyor, kafasını sallıyor ise bu ağrısının olduğunu gösterir. Bu durumda ilk kontrolü kendiniz evde yaparak ağız ve diş hastalığı yaşayıp yaşamadığını anlayabilirsiniz.
Kedinizin ağzını açıp dişlerinin kırmızı ve dişlerinin sarı olduğunu gördüyseniz bu kedinizin Diş eti iltihabı (gingivit) geçirdiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Diş eti iltihapları kedilerde genelde ağız kokusuna sebep olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinizi veterinere götürerek, gerekli tedavinin yapılmasını sağlamalısınız . Aksi taktirde düzgün beslenemediği için zayıflamasına ve diş kayıplarının yaşanmasıyla sonuçlanabilir.