Kedilerde Aşı Takvimi
20 Temmuz 2022

Kedilerde Aşı Takvimi

Kedilerde aşılama programı, patili dostunuzun sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için önemli bir uygulamadır. Kedinizi, dışarıdan bulaşabilecek hastalıklara karşı koruma sağlar. Kedilerde aşı, bağışıklık kazandırarak, hastalıkların vücuduna yayılmasını önleyebilir. Zamanla kedinizin bağışıklığı düşmeye başlar, bu yüzden kedilerde aşı takvimi oldukça önemlidir. Kedilerde aşı takvimi oluşturmanın yanı sıra, kedi bakım ve sağlık ürünleri   patili dostunuzun hayat kalitesini arttırmak için gereklidir. Daha çok bilgiye ulaşabilmeniz için kedilerde aşı takvimini siz pati severlere sunacağız.

KARMA AŞI (FVRCP): Bu aşının asıl amacı, üç temel hastalığı korumaktır.

-Feline Viral Rhinotracheitis (FVR): Üst solunum yollarını etkileyen bu hastalık genel olarak kedi nezlesi olarak adlandırılır.

-Calicivirus (C): Kedilerin üst solunumlarında enfeksiyona yol açar.

-Panleukopenia (P): Yetişkin kedilerde bulaşıcı bir virüs olan bu hastalık oldukça ciddidir.

KUDUZ AŞISI: Bu aşı türü, patili dostunuzu kuduz hastalığına yakalanmasını engellerken aynı zamanda kedinizin ve toplumun sağlığını korur.

DİĞER AŞILAR:

FELİNE LEUKEMIA VİRÜS (FeLV): Kedinizin bağışıklığını düşürerek, ciddi sağlık problemlerine neden olur.

Yavru Kedilerde Aşı Takvimi

Yeni doğmuş bir kedi, hastalıklara karşı korumasızdır. Bunun nedeni ise bağışıklık sistemleri yeteri kadar gelişmemiştir. Yavru kedilerde aşılama, genellikle küçük yaştan itibaren başlanmalıdır. Doğdukları andan itibaren annelerinden beslenen kediler, belirli bir oranda bağışıklık kazansa da ne yazık ki çok uzun devam etmez. Bu yüzden, yavru dostunuzun etkili bir şekilde antikor edinebilmesi için aşılama yaptırmanız önemlidir. Sonuç olarak, kedilerde aşılama güçlendirici formüle sahiptir. Yavru kedilerde aşı takvimi ise;

*8 Hafta: FVRCP aşısı (İlk karma aşı)

*10-12 Hafta: FVRCP aşısı (İkinci karma aşı) ve FeLV aşısı (Lösemi)

*15-21 Hafta: FVRCP aşısı (Üçüncü karma aşı), Kuduz aşısı ve FeLV aşısı (Lösemi)

Belirli zaman aralıklarında kedilerde aşı takvimi gerçekleştirmeniz önemlidir. Aksi bir durumda kedinizin tüm aşıları tekrardan yapılması gerekebilir.

Yetişkin Kedilerde Aşı Takvimi

Yetişkin ve yaşlı patili dostlarınızın yaşları ilerledikçe, bağışıklık sistemlerini korumaları için düzenli olarak aşılama ihtiyaçları yer alır. Kedilerde aşı takvimi ise genel olarak;

*FVRCP (Karma Aşı): Yıllık ya da her üç yılda bir yapılması gerekir.

*Kuduz Aşısı: Yıllık veya her üç yılda bir uygulanmalıdır.

FeLv Aşıları: Yavru kediler ilk aşılarından bir yıl sonra ya da herhangi bir risk durumu varsa her iki yılda bir yaptırmalıdır. Lakin, patili dostunuzun genel yaşamına ve risk faktörüne bağlı olarak veteriner hekim tarafından belirlenmektedir.

Kedilerde aşı takvimi düzenli olarak oluşturulmalıdır. Aksi takdirde ciddi hastalıklara neden olabilir. Kedilerde aşı takvimi, patili dostunuzun sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşması için önemlidir. Hastalıklara karşı dirençli olması için, kedilerde aşı takvimi her pati sever tarafından uygulanmalıdır.

Kedilere İki Aşı Aynı Anda Yapılır mı?

Patili dostlarınıza iki aşı uygulaması aynı anda yapılması mümkündür, Veteriner hekiminiz, kedinizin yaşını, genel sağlığını ve geçmiş aşılarını göz önünde bulundurarak birden fazla aşı yapabilir. Bu aşılama, dostunuzun bağışıklığını etkili bir şekilde güçlendirir.

Fakat, iki aşı sonrasında, iştahsızlık, enjeksiyon yerinde şişlik ve hafif ateş gibi yan etkiler meydana gelebilir. Bu semptomlar kısa süre içerisinde geçebilir. Aşı üreticileri, aynı anda yapılabilecek aşıları klinik ortamlarda test etmişlerdir. Lakin patili dostunuzun sağlığı için daha detaylı bilgilere, veteriner hekiminize danışarak ulaşabilirsiniz.

NOT: Patili dostunuzun aşıları tamamlandıktan sonra, ‘’antikor titresi ölçümü’’ yapılmalıdır.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.