İnsanlarda ve hayvanlarda böbrekler; kanımızda yer alan toksinleri süzme, tansiyonumuzu düzenleme, kandaki elektrolit dengesini koruma, vücuttaki su oranını dengeleme ve kırmızı kan üretimini arttıran hormonları üretmek gibi birçok göreve sahiptir. Eğer dostunuzda bir böbrek yetmezliği durumu gözleniyorsa böbrekleri görevini eskisi gibi tam kapasiteyle yapamaz ve böbreklerinin rol aldığı birçok mekanizmalar da bozulmalar ve düzensizlikler görülmeye başlar. Dostlarımızda böbrek yetmezliği bir veya birçok faktör kaynaklı olarak gözlenebilir. Bu nedenler arasında böbrek enfeksiyonları, tümörler, toksinler, genetik yatkınlık, protein birikimi, üriner sistem taşları veya yaşla gözlenen bozulmalar gösterilebilir.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği Nasıl Anlaşılır ve Belirtileri Nelerdir?
Dostlarımızda gözlenen böbrek yetmezliği durumlarında kanlarında normalde belirli bir miktarın üzerinde olmaması gereken toksinler böbrekleri tarafından süzülüp uzaklaştırılamaz. Bu uzaklaştırılamayan toksik maddeler ise başta böbrekler olmak üzere birçok organ ve mekanizma üzerinde olumsuz etkilere neden olur ve hastalıklar oluşturmaya başlar. Özellikle bizlerin en sık karşılaştığı bulgular bol su içme ve bol idrara çıkmadır. Bunun temel nedeni olarak böbreklerin tam olarak çalışamayıp vücuttaki su dengesini koruyamaması ve kandaki toksinleri atamamasıdır. Bu semptomların yanında idrarını tutamama ve kum kabının dışarısına idrar yapma gibi basit bir gözlemle tespit edilebilecek bulgularda böbrek yetmezliklerinde gözlenebilir.
Daha ilerlemiş böbrek yetmezliklerinde birçok farklı ve dikkat edilmesi gereken semptomları dostlarımızda görürüz. Bunlar arasında en sık karşılaştıklarımız şunlardır; kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, kambur duruş ve ağrı bulguları, kusma, ishal, kanlı veya koyu idrar rengi, ağız içerisinde özellikle diş etlerinde ve dilde yaralar, kötü ağız kokusu, derinin elastikiyetini kaybetmesi ve tüylerde matlıktır. Bu semptomların bir veya birkaçı olduğu durumlarda dostunuzda böbrek yetmezliği olabileceği göz önünde bulundurularak hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Kedilerde böbrek yetmezliğine ait bulgular iki adet böbrek olması ve yetmezlik olsa bile böbreklerin belirli bir seviyeye kadar durumu tolere etmesi kaynaklı olarak genellikle daha geç aşamada ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bizler ufak dostlarımızın rutinlerini ve genel davranışlarını daha dikkatli bir şekilde takip etmeliyiz. Bu gözlemlerin yanında dostlarımıza kaliteli mama ve kaliteli kedi bakım ve sağlık ürünleri kullanarak özellikle gıdai ve dışarıdan kullanılan ürünler kaynaklı oluşabilecek yetmezlikleri en aza indirmeye çalışmalıyız.
Kedilerde Böbrek Yetmezliğinin Son Evre Belirtileri Nelerdir?
Dostlarımızda gözlenen böbrek yetmezliği hekimler tarafından farklı evrelerde değerlendirilir. Bunların arasında dostlarımız için en kötü ve geri dönüşü neredeyse imkansız olanı son evre böbrek yetmezliğidir. Böbrek yetmezliğinin son evresinde dostumuzun böbrekleri neredeyse rutinde yaptığı hiçbir faaliyeti tam anlamıyla gerçekleştiremez ve bu durum birçok organ mekanizmasında problemlere neden olur. Özellikle son evre böbrek yetmezliği olan dostlarımızda en sık gözlenen bulgular şiddetli kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, şiddetli ağız kokusu, ağız içinde yara oluşumu, sık sık kusma, bol su içip bol idrara çıkmak gibi bulgulardır. Daha ileri aşamada gözlenen bu bulguların birinin veya birkaçının gözlendiği durumlarda hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Kediler Akut Böbrek Yetmezliği
Dostlarımızda gözlenen akut böbrek yetmezliği birkaç gün içinde hızlı bir şekilde gerçekleşen böbrek yetmezliğidir. Tüm yaşlardaki ve ırklardaki dostlarımızda gözlenebilir. En sık zehirlenmeler kaynaklı olarak gözlenir. Bu zehirler ise antifrizler, zehirli bitkiler, temizlik maddeleri, yanlış dozda ve dostlarımıza uygun olmayan ilaçlar gibi dostlarımızın tüketimine uygun olmayan ve onlar için toksin niteliğinde olabilecek maddelerdir. Bunun yanında travmalar, üriner sistem enfeksiyonları, ishaller, üriner sistem taşları, kalp yetmezlikleri de dostlarımızda akut böbrek yetmezliğine neden olabilecek etkenler arasında yer almaktadır. Dostlarımızda gözlenen akut böbrek yetmezliği genellikle tedavi edilebilir hastalıklardır fakat tedavi edilmediği veya tedavide geç kalındığı durumlarda geri dönüşü çok zor olan kronik böbrek yetmezliğine de dönüşebilirler.
Kedilerde Kronik Böbrek Yetmezliği
Dostlarımızda gözlenen kronik böbrek yetmezliği akut böbrek yetmezliğinden farklı olarak daha uzun bir oluşum sürecine ihtiyaç duyar. Bu süreç aylar hatta yıllar bile alabilmektedir. Kronik böbrek yetmezliği genellikle ilerleyici bir karaktere sahiptir. Müdahale edilmediği durumlarda zaman geçtikçe dostumuzun böbreklerinde yetmezlik hızlı ve sürekli olarak daha kötüye doğru gidişat gösterir. Bu yüzden böbrek yetmezliklerinin en kötü hali olarak kabul edilir.
Dostumuzun böbrekleri görevini yapamamaya başladıkça normalde kandan süzülmesi gereken toksinler atılamaz ve bu toksinler birçok organa ve sisteme zarar vermeye başlar. Dostunuz vücudundan bu toksinleri atamadığı ve vücudundaki sıvı dengesini sağlayamadığı için daha fazla su içecek ve dolayısıyla daha fazla idrara çıkacaktır. Bunun yanında kilo kaybı, dehidrasyon, ishal, kusma, kötü ağız kokusu ve ciddi depresyon bulguları da gösterebilir. Bu bulgularla birlikte belirgin bir kambur duruş ve ağrı bulgusu da gösterecektir. Kronik böbrek yetmezliği yıllar içerisinde yayılarak oluşabileceği için bulgular fark edilmeyebilmektedir. Bulguları fark ettiğinizde ise dostunuz çoktan kronik böbrek yetmezliği hastalığıyla mücadele ediyor olabilir.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği Tedavi Edilebilir mi?
Dostlarımızda gözlenen akut böbrek yetmezlikleri zamanında gerçekleştirilen doğru müdahaleler sayesinde tedavi edilebilmektedir. Sonrasında alınacak önlemler ile de tekrar görülme ihtimali azaltılıp böbreklerin en az hasarla iyileşmesi sağlanabilmektedir. Fakat kronik böbrek yetmezliği oluşmuş dostlarımız da maalesef akut böbrek yetmezliğinde olduğu gibi bir başarı oranı söz konusu değildir. Kronik böbrek yetmezliği oluşmuş olan dostlarımızda tedavide ki temel amaç mümkün olduğu kadar erken teşhis konup böbreklerde ki hasarın ilerleyişini azaltmak ve yapılacak tedavi ve alınacak önlemlerle birlikte dostumuzun yaşam ömrünü ve kalitesini arttırmaya çalışmaktır.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği Ölümcül müdür?
Dostlarımızda gözlenen akut ve kronik her iki böbrek yetmezliği de zamanında ve doğru şekilde müdahale edilmediği durumlarda kötü sonuçlanabilmektedir. Akut böbrek yetmezliklerinde tedavi sürecinde daha yüksek başarı oranı gözlenebilmekteyken kronik böbrek yetmezliği olan dostlarımızda maalesef tedavilerin başarı oranları çok daha düşüktür ve birçok durumda tedavide ki amaç kötüye gidiş hızını azaltıp dostumuzun daha uzun ve konforlu bir yaşam sürmesini sağlamaktır.
Kedilerde Böbrek Yetmezliği İlaçları Nelerdir?
Kedilerde gözlenen böbrek yetmezlikleri birçok farklı nedenden dolayı gelişebilmektedir. Bunlar arasında en sık olanları böbrek enfeksiyonları, tümörler, toksinler, genetik yatkınlık, protein birikimi, üriner sistem taşları ve yaşla gözlenen bozulmalardır. Veteriner hekiminiz dostunuza böbrek yetmezliği tanısı koyduktan sonra tedavi sürecini hem neden hem de dostunuzda gözlenen semptomlara bağlı olarak oluşturacaktır.
Bu süreçte hekiminiz tarafından dostunuzda sizin gözlemledikleriniz ve hekiminizin gözlediği fizyolojik bulgular, kan bulguları ve ileri görüntüleme (Röntgen, ultrason, MRI, tomografi vb.) bulguları değerlendirilerek kullanılacak ilaçlar ve hastalığın ilerleyişi hakkında karar verilecektir. Kullanılacak reçeteli ilaçlarla birlikte veteriner hekiminiz dostunuzun böbrek sağlığını koruyan ve iyileşme sürecine katkı sağlayacak mamalarla birlikte mevcut rahatsızlığına yönelik kedi bakım ve sağlık ürünlerini de sizlere tavsiye edebilmektedir. Tedavi sürecinde hekiminiz tarafından tavsiye edilen ve reçete edilen ürünlerin düzenli kullanımı dostunuz için oldukça hayati öneme sahiptir.
Yaşlı Kedilerde Böbrek Yetmezliği
Birçok hastalıkta olduğu gibi yaşlı dostlarımızda böbrek yetmezlikleri diğer yaş gruplarına göre daha sık gözlenmektedir. Bunun nedeni olarak yıllar boyunca böbreklerin çalışıp faaliyet göstermesi, birçok enfeksiyon hastalıkları, kistler, tümörler, kalitesiz mama kullanımı, yıllar boyunca yememesi gereken ev besinlerinin veya onlara yönelik üretilmemiş gıda ürünlerinin tüketilmiş olması gibi birçok faktör sayılabilir. Yaşlı dostlarımızda gözlenen böbrek yetmezlikleri daha sık gözlenmesinin yanında oldukça da ağır seyretmekte ve böbrek yetmezliği için bahsettiğimiz bir veya birkaç bulgu gözlendiğinde hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Bununla birlikte dostlarınıza yılda bir veya yılda iki kez gerçekleştireceğiniz checkup uygulamalarıyla böbrek yetmezliklerini daha erken aşamada yakalayabilir ve dostunuzun daha sağlıklı bir ömür geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Böbrek Yetmezliklerine Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?
Dostlarımızda böbrek yetmezliği bahsettiğimiz gibi birçok faktör kaynaklı olarak gerçekleşebilmektedir. Korunmadaki asıl amaç bu nedenleri ortadan kaldırmak veya en aza indirmektir. Alınacak en temel önlemlerden biri hastalığın erken aşamada tespitidir. Bunu sağlamak amacıyla özellikle dostunuzun yeme içme ve idrar dışkı düzenini takip etmeniz oldukça önem arz etmektedir. Dostunuza kaliteli mama vermeli, kaliteli kedi bakım ve sağlık ürünlerini kullanmalısınız. Dostunuzun fiziksel aktivitesini ve kilo durumunu düzenli olarak takip etmeli ve fazla kilo almasının önüne geçmelisiniz.
Ağız ve diş sağlığına önem vermeli, sık sık dişlerini ve diş etlerini kontrol etmelisiniz. Veteriner hekiminizin tavsiyeleriyle birlikte düzenli olarak kedi bakım ve sağlık ürünlerini kilosuna uygun dozlarda kullanmalısınız. Dostunuzun mental sağlığına önem vermeli ve onunla yeterli zaman geçirip ruh halindeki değişiklikleri takip etmelisiniz. Tüm bu önlemlerin yanında dostunuzun yılda bir veya iki kez düzenli checkuplarını yaptırmalısınız. Bu checkuplar sayesinde dostunuzda gözlenecek böbrek yetmezliklerinin erken aşamada tanısı konabilir. Bu erken tanıyla birlikte gerçekleştirilecek erken tedavi ve önlemler ile dostunuz daha mutlu ve daha uzun bir ömür geçirmesini sağlayabilirsiniz. Dostlarınızla birlikte sağlıklı günler dileriz.