Dostlarınızda gözlenen egzamalar tüketilen gıdaların veya deriye temas eden alerjenlerin neden olduğu deride gözlenen alerjik reaksiyonlardır. Hepinizin bildiği gibi sizlerle birlikte hayatlarını sürdüren kedi dostlarınız doğadaki alışkanlıklarından ciddi anlamda uzaklaşmışlardır. Bunların arasında en önemlileri ise beslenme ve davranışlarındaki değişikliklerdir.
Özellikle birlikte yaşadığınız dostlarınız bazı durumlarda onların tüketimine uygun olmayan ev yemeklerini veya paketli ürünleri tüketmektedir. Bu durum ise evcil dostlarınızda gözlemlediğiniz egzamaların temelini oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra polenler, ev tozu akarları ve temizlikte kullanılan kimyasallar gibi dış faktörler kaynaklı egzamaları da dostlarınızda sıklıkla görebilirsiniz.
Kedilerde Egzama Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde gözlenen egzama, nedenine ve dostunuzun deri sağlık durumuna göre birçok farklı belirtiyi ayrı ayrı veya bir arada gösterebilmektedir. Bu yüzden dostunuzun belirteceğimiz belirtilerden en az düzeyde etkilenmesi ve en konforlu şekilde rahatsızlığı atlatması için düzenli olarak deri sağlığını destekleyecek kedi bakım ve sağlık ürünleri kullanması gerekmektedir.
Küçük dostlarınızda egzamalarda en sık gözlen semptomlar olarak şunları sıralayabiliriz;
Kaşıntının artması ve kendine zarar verecek düzeye gelmesi, etkilenen bölgelerde belirgin tüy dökülmesi, lezyon gözlenen bölgelerde kabuk oluşumu, etkilenen bölgelerde kızarıklık, şişkinlik ve ağrının gözlenmesi. Bu belirttiğimiz semptomlar dostlarınızda ayrı ayrı veya bir arada gözlenebilmekte ve bu semptomların bir tanesi bile görülürse egzamadan şüphelenilip veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Egzamanın müdahale edilmeyip ilerlediği durumlarda dostunuz yaşadığı ağrı kaynaklı olarak gıda alımını da azaltacak ve bağışıklık sistemi zayıflayacaktır. Bağışıklık sisteminde gözlenen bu zayıflama da birçok hastalığa davetiye çıkaracaktır.
Kedilerde Egzama Neden Olur?
Küçük dostlarınızda gözlenen egzamalar birçok farklı faktör kaynaklı olarak görülebilmektedir. Egzamanın en önemli nedenlerinden biri olarak ‘’gıda alerjileri’’ sayılabilmektedir. Bu alerjik reaksiyonlar sıklıkla kalitesiz mama kullanan veya onların tüketimine uygun olmayan ev yemekleri ve paketli gıdalar (salam, sosis vb.) tüketen dostlarınızda gözlenmektedir.
Bu gıda ürünleri kısa süreli kullanımda veya uzun süreli kullanım sonucunda dostlarınızda egzamalara neden olabilmektedir. Bu yüzden gıda kaynaklı olarak gözlenen egzamalarda hangi üründen kaynaklı olarak alerjilerin gözlendiğini tespit etmek oldukça zordur. Gıda kaynaklı egzamalar dışında, çevresel olarak gözlenen alerjenlerin neden olduğu egzamalarda oldukça sık gözlenir. Bunların arasında en sık karşılaştıklarımız; polenler, toz, ev tozu akarları, küfler, yün, naylon ve bazı plastikler gibi hepinizin evlerinde sıklıkla bulunan alerjenlerdir.
Çevresel etkenlere karşı gözlenen egzamalarda nedeni bulmak oldukça zordur çünkü sizler üzerinde hiçbir etkisi olmayan materyaller dostlarınız için alerji kaynağı olabilmektedir. Bu nedenlerin dışında parazitler veya mikroorganizmalar kaynaklı egzamalar da dostlarınızda azımsanmayacak miktarda gözlenmektedir.
Paraziter gözlenen egzamalar oldukça ağrılı ve kendine şiddetli şekilde zarar vermeye kadar ilerleyebilen kaşıntıyla seyredebilir. Parazit kaynaklı gözlenen egzamalarla mücadelenin en iyi yolu ise dostlarınızın düzenli olarak paraziter uygulamalarının yapılmasını sağlamaktır.
Kedilerde Egzama ve Mantar Farkı
Dostlarınızda gözlenen egzamalar ve mantar enfeksiyonları farklı etiyolojilere sahiplerdir. Egzamalar önceden de bahsettiğimiz birçok faktör kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Fakat mantar enfeksiyonlarının en önemli nedeni ise ‘’Microsporum’’ soyundan gelen mantarlardır. Bunun yanı sıra egzama nedenli gözlenen deri bütünlüğünün bozulması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda fırsatçı olarak mantar enfeksiyonları da egzamaları takip edebilmektedir. Bu iki deri hastalığının ayrımı maalesef düşünüldüğü kadar kolay değildir.
Dostunuzun genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterse de iki hastalıkta da deri üzerinde benzer lezyonlar gözlenebilir. Her ne kadar anamnez, lezyon yapısı ve konumu göz önünde bulundurularak şüphelenilebilse de doğrudan gözle bu hastalık mantar veya bu hastalık egzama demek doğru değildir. Bu hastalıkların ayırıcı tanısı için veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Hekiminiz hem tedaviyi belirlemek hem de koruyucu önlemleri almak için ayırıcı tanı amaçlı laboratuvar testlerine ve analizlere başvurup elde ettiği verileri değerlendirerek tanıyı koyacaktır. Belirlenen tanıya dayanarak ise uygun ilaç ve kedi bakım ve sağlık ürünlerini önererek dostunuzun en hızlı ve konforlu şekilde sağlığına dönmesini sağlayacaktır.
Kedilerde Egzama Tedavisi
Küçük dostlarınızda gözlenen egzamalar oldukça inatçı ve ağrılı seyredebilirler. Egzamaların tedavi sürecinde her zaman ilk adım veteriner hekiminiz kontrolünde kediniz de gözlenebilecek AKUT deri enfeksiyonlarını baskılamaktır. Bu amaçla hekiminiz yangı gidericileri, antifungalleri, antibiyotikleri ve deriye doğrudan uygulanan ya da ağız yoluyla verilen kedi bakım ve sağlık ürünlerini sizlere önerebilir. Bu gözlenen enfeksiyonlar genellikle kendini kaşıma ve ısırma sonucu zarar gören deri bariyerini rahatlıkla aşan bakteriler ve mantarlar kaynaklı görülür.
Dostunuzun derisinde oluşan enfeksiyonun baskılanması ve tedavisi ile birlikte ise ikinci ve neredeyse en önemli tedavi aşaması başlar. Bu aşamada amaç dostunuzda gözlenen egzamanın neden kaynaklı olduğunun tespit edilmesidir. Daha önceden bahsettiğimiz gibi egzamalar gıdai, dış etkenler (toz, polen, ev tozu akarları, kimyasallar vb.), paraziter, davranışsal gibi birçok faktör kaynaklı oluşabilir. Tedavi sürecinde egzamaya neden olan etken veya etkenler bulunup ona yönelik önlemler alındığı takdirde tedavide daha yüksek başarı sağlanacaktır.
Küçük dostlarınızda görülen egzama olgularında hekiminiz sizlere önerdiği ilaçların yanında antiallerjen ve deri sağlığını destekleyen mamaları ve dostunuzun deri sağlığını destekleyecek kedi bakım ve sağlık ürünlerini de önerebilir. Hekiminiz tarafından önerilen ürünlerin düzenli ve doğru şekilde kullanılmasıyla birlikte zarar gören deri yapısı daha hızlı bir şekilde iyileşir ve dostunuz bu ağrılı dönemi çok daha konforlu bir şekilde atlatır.
Kedilerde Egzama Ne Kadar Sürede Geçer?
Dostlarınızda gözlenen egzamanın tedavi süreci birçok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu süre egzamanın şiddetine, egzamaya neden olan etkene, dostunuzun bağışıklık sistemine ve deri sağlığına bağlı olarak birkaç gün sürebileceği gibi aylar da sürebilir. Bu konuda en iyi yanıtı tedavi prosedürünüzü takip eden veteriner hekiminizden alabilirsiniz.
Kedilerde Egzamada Kullanılabilecek Ürünler Nelerdir?
Kedilerde gözlenen egzamaların tedavisinde hem oluşabilecek ikincil enfeksiyonları önlemek hem de bozulan deri yapısının en kısa zamanda toparlanması oldukça önemlidir. Bu amaçla veteriner hekiminiz sizlere birçok reçeteli ilaç ve bunların yanında kedi bakım ve sağlık ürünlerini tavsiye edebilir.
Özellikle derinin mikroorganizmalardan arındırılması ve deri yenilenmesinin daha iyi sağlanabilmesi için bazı antiseptikler, iyileşmeyi hızlandırıcı kremler ve spreyler kullanılabilir. Bunlara ek olarak dostunuzun tedavi sürecinde, hekiminizin kontrolünde onlar için üretilmiş deri sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyen vitaminleri ve mineralleri barındıran ürünlerin kullanılması da iyileşme sürecini hızlandırıp, dostunuzun tedavi sürecinde ki konforunu arttıracaktır.
Kedilerde Egzama Bulaşıcı mıdır?
Bahsettiğimiz gibi dostlarınızda gözlenen egzamaların en önemli iki nedeni gıda ve çevresel etkenlerdir. Bu iki durum kaynaklı gözlenen egzamalarda kediden kediye bulaşma durumu çok olası değildir. Fakat egzamaya neden olan durum parazitler veya mikroorganizmalar gibi canlılar arasında taşınan etkenler kaynaklıysa bu durumda kediler arasında bulaşmanın yanı sıra sizlere bile bulaşmalar görülebilir.
Bu yüzden her ne olursa olsun kesin tanı ve teşhis konana kadar her egzamanın bulaşıcı olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve buna yönelik önlemler alınmalıdır. Özellikle birden fazla kedinin birlikte yaşadığı evlerde bulaşıcı bir egzama durumu olmasa bile kedilerin bir arada barındırıldıklarında birbirlerinin yaralarını yalayarak veya ısırarak zarar vermeleri söz konusu olabilmektedir. Bu risk göz önünde bulundurularak tedavi sürecinde dostlarınızın birbirleriyle olan temaslarını kısıtlamamamız gerekebilmektedir.
Kedilerde Gözlenen Egzamadan Nasıl Korunabiliriz?
Kedilerde gözlenen egzamaya karşı korunmanın ilk aşaması dostunuzun tükettiği gıdaların kontrolüdür. Dostlarınıza kaliteli ve onların fizyolojik durumlarına uygun mamalar vermeniz gerekmektedir. Bununla birlikte onlar için üretilen doğru ve kaliteli kedi bakım ve sağlık ürünlerini de kullanmanız egzama görülme oranını azaltacaktır. Bahsettiğimiz mamalar ve diğer ürünlerle ilgili detaylı bilgiyi veteriner hekiminiz aracılığıyla edinebilir ve onlar için en doğru olan ürünleri seçebilirsiniz.
Gıda kontrolünün yanında çevresel faktörlerinde elimine edilmesi oldukça önemlidir. Dostunuzun yaşadığı ortam düzenli olarak havalandırılmalı ve temizliklerine özen gösterilmelidir. Kullandığı mama kapları ve oyuncaklar, dostunuzun kullanımı için üretilmiş ve allerjen olabilecek materyallere sahip olmamalıdır. Bunların yanında dostunuzun paraziter uygulamaları ve sağlık kontrollerinin de düzenli olarak yapılması dostunuzda egzamaların görülme ihtimalini azaltacaktır.