Kedilerde Gebelik ve Doğum
05 Ağustos 2022

Kedilerde Gebelik ve Doğum

Kedilerde Gebelik dişi kedilerde 58-68(ortalama 63) gündür.Ortalama yavru sayısı dörttür.Veteriner hekiminizin gebeliğin kesin teşhisini koyması için kedinin gebe kalışından itibaren 16-21 gün gecmesi gerekir.Teşhis için ultrason kullanılabilir.Kedide karın bölgesindeki hacim artışı birinci ayın sonundan önce belli olmaz.Bu arada kedinin iştahı dikkat çekici şekilde artar.Kediyi bu dönemde normalin altında beslemeyiniz.Bazı kedilerde meme bezlerinde büyüme ve pembe renk oluşumu hamileliğin erken dönemlerinde,22 günlükten itibaren görülebilir.

Kedilerde gebelik zamanı doğum sancıları ne zaman başlar?

Birçok kedi, doğuma 12-24 saat kala doğum için hazırlanır.Bazıları yuva hazırlamaya 3-5 gün önceden bile başlayabilir.Doğum yapacak kedinize ıssız bir köşede bir sepet hazırlamak çok önemlidir.Çünkü kediler meraklı bakışlardan uzak durmayı severler.Doğumdan sonraki günlerde yine sepetini loş bir yere bırakın.Kedinize gebeliği sırasında yüksek kaliteli mama verdiyseniz,doğum sırasında fazla sorun yaşamamalısınız.

Kedinin normal vücut sıcaklığı 38.5 C olduğu halde,doğum yaklaşırken bu gece 1 dereceye düşer. Kedilerde gebelik zamanı doğum sancıları başladıktan sonra,ilk yavrunun gelmesi 4 saati bulabilir.Yavrular doğarken önce baş kısmı da gelebilir,kuyruk kısmıda.Her yavrunun doğumu arasında ortalama 30-60 dakika gecebilirken,bu süre 2 saate kadar da uzayabilir.Bu andan itibaren kedi sepetinden ayrılmaz.Bu durum yavrularını doğuruncaya ve onları ilk kez emzirinceye kadar sürer.Kedi yana yatarak doğurur.Her yavrunun ve plasentanın çıkarılışı iki üç kontraksiyonda hemen olur.İki doğum arasında yavrunun döl yatağındaki pozisyonuna göre , 10 dakikadan 1 saate kadar giden bir süre vardır.Her yavrunun doğumunda anne onun her türlü ihtiyacıyla ilgilenir.Göbek kordonunu çiğner ve koparır.Plasentayı yer.Plesanta içinde bulunan bazı hormonlar sütün artmasına yardım eder. Daha sonra anne yavruyu yalayarak kurutur.Bütün bu işlemler sırasında kediye müdahale etmeyin.Bir köşede göz ucuyla kedinizi rahatsız etmeden onu izleyin.Sepete ancak sizi çagırdığı zaman yaklaşın.Anne yavrularıyla ilgili tüm işlemler bittiği zaman,onları size göstermek isteyecekve çagıracaktır.Eğer anormal derecede miyavladığını görürseniz ve yavru suları akmışsa veya kontraksiyonlar yetersizse,kısaca anormal bazı noktalar görürseniz,beklemeden onu veteriner hekime götürün.

Eger doğan kedilerin babası aynı evdeyse çok dikkatli olun.Kedi ileri derecedeki iç güdüsüyle,dişinin yavruları emzirme döneminden önce kızışmayacagını göstermeyecegini anlar.Bu da onun canını sıkar.Bunun için dişi kedinin bir an önce kızışması için, yeni doğan yavruları öldürmeye karar verebilir.Anne kedi bunu bilir.Onun için kendi soyundan gelen tüm erkeklerin sepete yaklaşmalarına engel olur.Fakat yine de doğal gereksinimlerini karşılamak için bazen sepetin yanından ayrılabilir.Bu durumda sepetin ve annenin bulunduğu odanın kapısının kapalı olmasına dikkat edin.

Anne kedi yalnız yavrularını beslemekle kalmaz,onlara kendi bidiği her şeyi öğretir. Bu süreçte anne kedi yavrularını sütten kesene kadar yüksek proteinli mamalarla beslenmelidir. Bu ihtiyacını da yavru kedi maması ürünlerinden karşılayabilir.

Kedi yavruları kör ve sağır doğarlar.Yavruların 8. günden itibaren gözleri açılmayabaşlar ve 12. gündeyse gürültülere karşı reaksiyon gösterirler.15. günden itibaren tam anlamıyla görür ve duyarlar.

ÇİFTLEŞTİRMEK VEYA KISIRLAŞTIRMAK

Sorumluluğunu bilen bir hayvan sahibi olarak,rolünüzün önemli bir kısmı da hayvanınızın çiftleştirmek veya çiftleştirmemek ya da kısırlaştırmak için vereceğiniz karar olacaktır.Eski alışkanlıklarla söylenen ve dişi hayvanın kısırlaştırılmadan önce en azından bir kez yavru yapması lazım geldiği fikri gerçeğe uygun değildir.Kısırlaştırma,gei dönülmesi mümkün olmayan cerrahi bir müdahaledir.Hayvanınızı çiftleştirmek istemediğinizden emin olmalısınız.
Kısırlaştırma,dişilerde yumurtalık ve uterusun (ovariyohysterectomi) erkeklerde testislerin (orsidektomi) alınmasıdır.Sadece istenmeyen hamilelikleri ortadan kaldırmaz,aynı zamanda hayvanınızın sağlığı için de önemlidir:

1- Kanser ve diğer ölümcül hastalıkları önler.Meme kanseri hayvanlarda insanlardan iki kat daha sık görülür.Dişiyi ilk adetten önce kısırlaştırmak,bu hastalığa,yakalanma olasılığını hemen hemen yok eder. 1 ve 2.adet arasında kısırlaştırmak dahi meme kanseri riskini azaltır.Kısırlaştırmak aynı zamanda pyometra (rahim iltihabı) denilen ölümcül hastalığı da engeller.Uterus ve yumurtalık kanseri olasılıkları da kısırlaştırmayla ortadan kalkar.
Erkek hayvanı kısırlaştırmak, testis kanserini ortadan kaldırır ve perianal tümör ihtimali azalır.Kısır erkek köpeklerde prostat hastalıkları da azalır.Kısırlaştırılmış erkek kediler,FIV ve FLV’ye yakalanma olsılıkları azalır.Çünkü sokaklarda dişi peşinde koşmayacaklar ve başka kedilerle kavga etmeyecektir.

2-Kısır hayvanlar daha iyi aile peti olmaktadırlar.Erkekler daha az agresif olurlar.Evden kaçma eğilimleri azalır.İdrarları daha az kokar ve sağa sola pipi işareti bırakmazlar.Dişi regl olmadığı için kanama olmaz,çevredeki erkek hayvanlar onu rahatsız etmezler ve siz istenmeyen bir sürü yavru ve onlar için yuva bulma probleminden kurtulmuş olursunuz.Dişi kediler de can sıkıcı sesler çıkarmayacaktır.

Kısırlaştırma operasyonu genç yaşta yapıldığında daha az risk taşır.Operasyon genel anestezi altında yapılır.Operasyondan 8-10 gün sonra dikişler alınır.Operasyon sonrasında hayvanınız kısa sürede normal yaşantısına başlayabilir.Operasyondan hemen sonra aşırı egzersizler,atlama,zıpalama vb.şeyler yapılmaması,dikkatli olunması gerekir.Operasyondan sonra kilo almaması için uygun diyetle beslenmelidir.

KÜRTAJ VE KEDİLER

Araştırmalara göre,dişi kedilere hamileliklerinin 5.haftasına kadar kürtaj yapılabiliyor.Ama dişi kedinin hamileliğinin kaçıncı gününde olduğunu bilmek sadece bir tahmin olmaktadır.O sebeple kürtaj sanıldığı kadar basit ve kolay bir operasyon değildir.Dişi kedinizin sağlığını riske atıyor olabilirsiniz.Kürtaj ciddi bir operasyon ve anestezi uygulanarak yapılabiliyor.Anestezinin taşıdığı risklerin yanında kürtajın da riskleri eklendiğinde böylesi bir karara varmak cesaret istemektedir. Kısacası önermiyoruz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.