Kedilerde Göz İltihabı
02 Ağustos 2022

Kedilerde Göz İltihabı

Avcı ve etobur olan kediler muhteşem gözlere sahiptir. Ayrıca birçok canlıya nazaran özel göz yapıları vardır, bizlerin dairesel olan gözbebekleri kedilerde dikey elips şeklindedir. Kedilerin üç göz kapağı bulunur, üst ve alt göz kapağının arasında kalan içten dışa perdeye benzeyen 3. göz kapağı koruma sağlayan bir organdır.

Yeni doğmuş kedi yavrularının gözleri kapalıdır ve 10-15 gün gibi bir süreden sonra açılır. Gözleri nemli ve ıslak olmalıdır ancak bu ıslaklık akıntıya dönüşmüşse mutlaka veterinere başvurulmalıdır. Kedilerde göz iltihabı, göz kapakları arasından akan akıntı şeffaf renkten sarıya ya da kanlı bir yeşile dönmüşse bu ciddi bir göz rahatsızlığına yakalandığının belirtisidir. Göz kapakları arasında biriken irin gözün kapanmasına neden olmuşsa, tedavi edilmediği sürece göz kaybına neden olabileceğini bilinmelidir.

Özellikle yavru kedilerin birkaç aylık dönemlerinde görülen göz iltihabının nedeni enfeksiyon kapmasından kaynaklanmaktadır ya da göze yabancı bir cismin girmesi ve viral hastalıklar kaynaklı da olabilir. Veteriner hekim tarafından gözetim altına alındığında çabuk iyileşen bu rahatsızlıklar, tedbir alınmaması dahilinde kedinin gözünü kaybetmesine neden olabilir.

Kedilerde göz iltihabı tedavisi damlalarla giderilirken, kendinizi veterinere getireceğiniz süreçte birbirine yapışan göz kapaklarını açarak içeride biriken iltihabı dışarı çıkarmalısınız. Kedinizin göz temizliğini ihmal etmeyerek iltihaplanma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Kediler için özel üretilen göz losyonlarını pamuk yardımıyla gözlerini temizleyebilirsiniz.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Nedenleri

Kedilerde göz iltihabı birçok farklı etiyoloji kaynaklı olarak gözlenebilmektedir. Bunlar arasında en sık kedilerde göz iltihabı neden olanları ise, evlerimizde temizlik amaçlı kullandığımız kimyasallar ve temizleyicilerdir. Her ne kadar bu kimyasallar sizler için ortama hoş koku yayıp güzel bir hava katsa da, içeriğinde bulunan kimyasal ürünler zemine bizden daha yakın bir şekilde hayatlarını sürdüren dostlarınız için eziyet haline gelebilmektedir.

Sürekli bu tarz ürünlerin etkisi altında kaldıklarında göz ve göz çevresinde yer alan yapılarda irritasyon gözlenir ve bu da göz enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Bunun dışında ırk yatkınlıkları, travmalar, vücut savunma sisteminin zayıflaması, mikroorganizmalar ve yabancı cisimler gibi birçok kaynakta kedilerde göz iltihabı neden olarak sayılabilir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Belirtileri

Kedilerde bahsettiğimiz gibi birçok faktör kaynaklı olarak sık sık göz enfeksiyonları gözlenebilmektedir. Kedilerde göz iltihabı en çok gözlenen bulgu, normalden fazla gözyaşı akıntısıdır. Normal sağlıklı bir kedide bile ırklara göre değişen miktarlarda göz akıntısı gözlenir. Fakat kedilerde göz iltihabı durumlarında bu akıntı ciddi oranda artış gösterir ve daha ileri kedilerde göz iltihabı durumlarında kötü kokulu ve yoğun bir hale gelebilir.

Bunun dışında ufak dostunuz gözlerini tam açmak istemez ve sık sık göz kapaklarını kısık veya tam kapalı tutmak ister. Ayrıca göz çevresini saran mukoza gülguni pembe olması gerekirken kırmızı ve ödemli bir hal alır. Bu bulguların bir veya birkaçını gördüğünüzde kedilerde göz iltihabı şüphelenip en kısa zamanda hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Yeni Doğan Kedilerde Göz İltihabı

Dünyaya yeni gelmiş yavru kedilerde göz, ağız ve kulak bakımı sıklıkla anneleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Fakat annenin bakmaması veya annesinin yanında bulunmadığı durumlarda yeni doğanlar dışarıdan bakım desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu noktada yardımınıza kedi bakım ve sağlık ürünleri gelmektedir. İnsanlarda olduğu gibi yeni doğanlarda da onlar için hazırlanan göz bakım ve temizleme solüsyonları düzenli olarak kullanılarak, olası kedilerde göz iltihabı önüne geçilmeye çalışılmalıdır.

Özellikle yeni doğan ve yavrularda ufak bir enfeksiyonun bile körlükle sonuçlanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Öncesinde kedilerde göz iltihabı konusunda bahsettiğimiz bulgular gözleniyor ise hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Yavru Kedilerde Göz İltihabı Nasıl Geçer?

Yavru kediler yapıları gereği oldukça oyuncu ve meraklı canlılardır. Bu meraklı davranışları bazen kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle uçucu ve güzel kokulu kimyasallar, ev tozları ve bazen şiddetli hale dönebilen oyunlar kaynaklı yavru kedilerde göz iltihabı sıklıkla gözlenebilmektedir. Peki yavru kedilerde göz iltihabı nasıl geçer? Yavru kedilerde göz enfeksiyonu bu konuda yapabileceğiniz en önemli önlemler göz enfeksiyonlarına neden olabilecek faktörleri en aza indirmek ve ufak dostunuzun göz sağlığı için onlara yönelik üretilen kedi bakım ve sağlık ürünleri  malzemelerini düzenli olarak kullanıp, olası kedilerde göz iltihabı görülme ihtimalini en aza indirmeye çalışmaktır. Özellikle yeni doğan kedilerde göz iltihabı ve yavrularda ufak bir enfeksiyonun bile körlükle sonuçlanabileceğini göz önünde bulundurulmalı ve şüpheli bir durumda hızlıca veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Kedilerde Göz Enfeksiyonları İçin Damla Kullanımı

Kedilerde göz iltihabı, sizlerde olduğu gibi göz enfeksiyonlarında düzenli olarak damla kullanmak zorundadırlar. Fakat kedilerin yapısı gereği birçoğu bu damlalardan korkmakta ve uygulama esnasında ciddi anlamda strese girmektedirler. Bu stres durumu ise rutin olarak göz temizliği yapılan ve temizlik amaçlı kullanılan damlaları kullanan uygulamaya alışmış kedilerde daha az görülmektedir.

Kedilerde göz iltihabı tedavisi durumlarında veteriner hekimler enfeksiyonun nedenine göre birçok farklı damla ve kremleri reçete edebilirler. Fakat unutulmamalıdır ki bu tarz damla ve kremler en iyi etkiyi uygulama yapılan bölge temiz haldeyken gerçekleştirirler. Kedilerde göz iltihabı tedavi sürecinde kullanılacak ilaçlardan önce göz ve göz çevresinin temizliği için uygun bakım ürünleriyle gerçekleştirip daha sonrasında ilaç uygulamaları hekiminizin tavsiye ettiği şekilde yapılmalıdır.

Kedilerde Göz İltihabı Nasıl Geçer?

Dostunuzda veteriner hekiminiz tarafından tanısı konulmuş bir kedilerde göz iltihabı tablosu varsa tedaviye giden süreçte en az hekiminiz kadar sizin de çabanız önem arz etmektedir. Kedilerde göz iltihabı tedavi sürecinde her hastalıkta olduğu gibi öncelikli olarak hastalığın kaynağı belirlenmeli ve baskılanmalıdır. Örneğin, dostunuzu ev temizliğinde kullanılan kimyasallar kaynaklı olarak bir göz enfeksiyonu geçirdiği belirlendiyse, hızlı bir şekilde o ürünlerin kullanımı bırakılmalı veya kullanımı zorunlu ise de ortam iyice havalandırılmadan dostumuzun bölgeye girişi engellenmelidir.

Neden kaynaklı olarak alınacak önlemler dışında, dostunuzun hayatı boyunca rutinde ilk yapılması gereken aynı kendinizde olduğu gibi göz bakımının günde en az 2 kez onlara uygun olarak hazırlanmış kedi bakım ve sağlığı ürünleriyle gerçekleştirilmesidir. Özellikle aktif kedilerde göz iltihabı durumlarında bu göz temizliği ve bakımının gün içinde daha sık yapılması oldukça yararlı olacaktır. Kedilerde göz iltihabı, hekiminiz tarafından verilen reçeteli ilaçların kullanımından önce de bu göz bakım ürünlerinin kullanılması ilaçların daha hızlı ve daha iyi etki etmesini sağlayacak ve dostunuzu sağlığına daha hızlı kavuşturacaktır.

Kedilerde Göz İltihabı Kaç Günde Geçer?

Birçoğunuzun aklında olan soru işaretlerinden biri de budur. Kedilerde göz iltihabı var ise ilaç kullanıyorum ama kaç gün kullanmalıyım veya bu enfeksiyon ne kadar sürede geçer? Maalesef buna yönelik net bir cevap bulunmamaktadır. Kedilerde göz iltihabı nedenine, mevcut enfeksiyonun şiddetine, ırk yatkınlığına ve çevresel faktörler gibi birçok kaynağa bağlı olarak farklı zamanlarda iyileşebilmektedir.

Kedilerde göz iltihabı, basit bir enfeksiyon durumunda 5 gün ilaç ve bakım yeterli olabiliyorken daha komplike olgularda aylarca bile ilaç kullanımı gerekebilmektedir. Bu konuda ki en iyi ve doğru yanıtı muayeneyi gerçekleştiren veteriner hekiminiz sizlere verecektir.

Kedilerde Göz İltihapları Körlüğe Neden Olur mu?

Özellikle yeni doğan ve yavru kediler hem savunma sistemlerinin zayıf olması hem de bölgedeki organ yapılarının yeteri kadar gelişmemesi kaynaklı olarak kedilerde göz iltihabı karşı daha hassaslardır. Kediler neden kör olur? Erişkin bir kedinin hafif bir şekilde atlatabileceği kedi gözünde iltihap, yavru bir kedide hem gözün kendisine hem de çevrede yer alan yardımcı organlarına daha fazla zarar verip gözlerde geri dönüşü olmayan körlüğe neden olabilmektedir. Bu yüzden özellikle yeni doğan veya yavru bir kediniz varsa enfeksiyon oluşma ihtimalini en aza indirmek için rutin göz bakımına ekstra olarak önem göstermeniz gerekmektedir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.