Sahiplenmiş olduğunuz kedinizin sağlığı ve mutluluğu sizler için daima birinci plandadır. Evde bir kediyle yaşamak eğlenceli olduğu kadar beraberinde bazı sorumlulukları da getirmektedir. Bunlardan biri de kedinizin aşılarının düzenli olarak yapılması ve sağlık kontrollerinin aksatılmamasıdır.
Kedilerde Karma Aşı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kedinizin yavruluk döneminden itibaren aşı takviminin belirlenmesi ve takvime uygun olarak aşılarının yapılması sağlığını birebir etkilemektedir. Aşıların düzenli olarak takip edilmesi ve uygulanması sadece kedinizin değil sizin ve ailenizin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
Kedilerin aşı uygulamalarında parazit aşıları öncelik taşırken, devamında karma aşı uygulaması yapılmaktadır. Kedinizin aşıları öncelikle yaşı ve genel sağlık durumuna göre uygulanır, temel aşıların aksatılmadan yapılması kedinizi zararlı dış etmenlerden koruyacaktır.
Kediler için temel aşılar içerisinde yer alan karma aşı dozları parazit aşılarının tamamlanmasından sonra yapılır.
Kedilerde Karma Aşı Gerekli Mi?
3 ana aşı uygulamasından biri olan karma, kedinizi birçok hastalıktan korumak adına yapılmaktadır. Birçok açıdan değerlendirilebilen karma aşı, kedinizi grip, nezle, enfeksiyonlar ve gençlik hastalığından koruyarak dirençli hale gelmesini sağlar. Ölümcül hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle hayati önem taşıyan karma aşısı kedinizin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürmesine yol açar.
Kediniz veterinere gittiğinde strese girecek ve huysuzlanacaktır. Bu durumu en aza indirmek için dostunuza kedi ödül maması verebilirsiniz.
KEDİLERDE KARMA AŞININ FAYDALARI
- *Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarını önler
- *Viral solunum yolu hastalıklarından korunma sağlar
- *Ölümcül hastalıklara karşı korunma sağlar
- *Kanlı ishal hastalığını engelleme özelliği bulunur
- *Gençlik hastalığına yakalanma riskinin minimum seviyeye düşürür
Evcil minik dostunuzun aşılarını zamanında ve eksiksiz olarak yaptırmanız, ona fayda sağlayacağı gibi toplum sağlığı açısından da büyük öneme sahiptir.
Yavru kedilerin genel sağlık kontrollerinin ardından 2 aylık olduklarında aşı takvimleri oluşturulur. Yavru ve yetişkin kedilerin aşı takvimlerinde değişiklikler mevcuttur ancak 16 haftalık olana kadar yavru kediler aşı uygulamalarına tabidir.
Kedilerde Karma Aşı Ne Zaman Yapılmaktadır ve Süresi Ne Kadardır?
Yavru kedilerde karma aşısı 8 – 10 haftalıkken yapılırken tekrar dozunun 10 – 12 haftalık sürelerle yapılması gerekmektedir.
Karma aşı içerisinde yer alan farklı tip inaktif virüsler kedilerde bir gün boyunca görülen yan etkilere sebebiyet verebilir.
Kedilerde Karma Aşı Kaç Doz Yapılır?
2 aylık olan yavru kedilere ilk olarak iç ve dış parazit aşıları uygulandıktan sonra birinci doz karma aşısı yapılır, ikinci doz 21 gün sonrasında uygulanmaktadır.
Karma Aşısının Yan Etkileri ve Belirtileri Nelerdir?
- *Ateş
- *Kusma
- *Yorgunluk
- *Halsizlik
- *İştahsızlık
- *İshal
Aşı sonrasında kedinizde ateş ve halsizliğin görülmesi son derece doğaldır. Ancak kusma veya ishal gibi tehlikeli belirtilerin görülmesi ve tekrar etmesi durumunda veteriner hekiminizle iletişime geçmelisiniz.
Oldukça nadir görülen kusma ve ishal gibi tehlikeli belirtiler aşıdan sonraki 2. Günde devam ediyor ise mutlaka veteriner hekiminize götürerek kedinizi muayene ettirmelisiniz.
Kedinizin ölümcül hastalıklara karşı korunması ve dirençli olması adına temel aşıların keyfi değil gereklilik olduğunu unutmamalısınız. İnsan hayatında çoğu hastalığa karşı korunmada öneme sahip olan aşıların kedilerin hayatını ve sağlığını korumak amacıyla uygulanması gerektiğini aklınızdan çıkarmayınız.