Dişi kediler yaklaşık 6 ila 8 aylık yaşa ulaştıktan sonra cinsel olgunluğa ulaşırlar ve kızgınlık göstermeye başlarlar. Kediler mevsime bağlı poliöstrik hayvanlardır. Bu nedenle, kızgınlık gösterme zamanları ve siklusları ırklarına, beslenmesine, ortam sıcaklığına, çevre şartlarına (sıcaklık, gün uzunluğu, nem vs.), çevresinde erkek kedi olup olmamasına ve gebe olup olmamasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Birçok diğer canlıdan farklı olarak ise kedilerde yumurtlama provokedir. Yani kedilerde yumurtanın yumurtalıktan ayrılması erkek kediyle çiftleşme sonrasında gerçekleşir. Çiftleşme olmadığı durumlarda ise yumurtlama olmayacak ve kedinizin kızgınlık belirtileri belirli bir süre daha devam edecektir. Bu süreç kısır olmayan kedilerde neredeyse tüm hayatları boyunca devam edebilmektedir. Özellikle dişi kedilerde gözlenen kızgınlık süreci onlar için oldukça yorucu olabilmektedir bu yüzden dostunuza kaliteli kedi maması ürünleri ile onlar için üretilmiş kedi vitaminleri ek besinleri de sunarak bu yorucu süreci en iyi şekilde yönetmesini sağlayabilirsiniz.
Erkek kedilerde kızgınlık dönemi birçoğumuzun bildiği gibi sadece belirli bir zaman aralığında gerçekleşmez. Cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra erkek kediler sıklıkla kendi bölgelerini işaretlemek ve dişilere kendini göstermek amacıyla koku bırakmaya başlar ve bazı çiftleşme hareketleri gösterirler genellikle bu durum kızgınlık olarak isimlendirilir. Fakat bu davranış kedinizin cinsel olgunluğa ulaştığını ve kendi bölgesini belirlediğini gösterir. Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri genellikle kedi kızgınlık sesi, farklı bölgelere koku bırakma, hırçın davranış ve çiftleşme isteği olarak karşımıza çıkar.
Dişi Kedilerde Kızgınlık Süresi Ne Kadardır?
Dişi kedilerde östrus dönemi hepimizin dışarıdan da gözlemleyebildiğimiz ve kızgınlık olarak isimlendirdiğimiz dişi kedinin erkeği kabul ettiği dönemdir. Bu süreç birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterse de kedilerin kızgınlık süreleri ortalama 7 gün kadar sürer. Eğer kızgınlık döneminde çiftleşme olursa yumurtlama gerçekleşeceği için kızgınlık belirtileri çok daha kısa sürede ortadan kalkacaktır. Bu kızgınlık (östrus) sürecinin dışında kedilerde proöstrus, diestrus ve anestrus süreçleri de gözlenir. Bu süreçlerin her birinde kediler diğer bir doğuma veya östrusa kadar olan süreçte cinsel açıdan hazırlanırlar. Tüm östrus siklusuna baktığımızda ise kediniz bahsettiğimiz tüm bu süreci 30 ila 75 gün aralıklarla düzenli olarak yaşamaktadır. Bu da uygun şartlar mevcutsa yılda ortalama 13 kızgınlık dönemi geçirdiği anlamına gelmektedir.
Kedilerde Kızgınlık Ne Zaman Geçer?
Dişi kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır bizlere en sık sorulardan biridir. Dişi kediler 6 ila 8 aylık yaşa ulaştıktan sonra birçok faktöre bağlı olarak düzenli veya düzensiz şekilde neredeyse tüm hayatları boyunca kızgınlık göstermeye başlarlar. Bu süreçte dişi kedilerde kızgınlık belirtisi birçok kedi için benzer özellikler gösterir. Sık sık miyavlama, iştahın azalması, sizlere daha fazla ilgi göstermesi, sırt ve bel bölümü sevildiğinde kuyruğunu havaya kaldırması en sık gözlenen belirtilerdir. Kedilerde kızgınlık ve yumurtlama süreci çiftleşmeye bağlıdır. Bu yüzden kediniz çiftleşirse hamile kalsa veya kalmasa da kısa süre içerisinde kızgınlık belirtileri ortadan kalkacaktır veya çiftleşmediği durumda ise ortalama 7 gün içerisinde kızgınlık belirtileri bir diğer kızgınlık sürecine kadar ortadan kalkacaktır. Erkek kedilerde ise maalesef böyle bir durum söz konusu değildir. Erkek kediler de belirli bir kızgınlık süreci gözlenmez ve her zaman dişi kedilerle çiftleşmeye hazırlardır.
Kızgınlık Dönemine Giren Dişi Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Birçoğumuz apartman ve benzeri toplu yaşam alanlarında yaşamaktayız. Bazı durumlarda kedilerde kızgınlık süreci başladığında hem bizler hem de komşular açısından rahatsızlık ortaya çıkarabilecek seviyede bu süreci yaşayabilmektedir. Özellikle kedinizin sık sık ve sesli şekilde miyavlaması ve sürekli ilgi istemesi bu sürecin yönetimini daha da zorlaştırmaktadır. Öncelikle kızgınlığa giren birçok dişi kedi fazlaca ilgi beklemektedir. Bu dönemlerinde kedinizle mümkün oldukça fazla zaman geçirmelisiniz. Onlar için üretilen kedi oyuncakları veya onlarla yapabileceğiniz aktivitelerle birlikte ilginizi göstermeli ve yorulmalarını sağlamalısınız. Eğer kedinizin kızgınlık döneminde aşırı stresli olduğunu ve bir takım rahatsızlık bulguları gösterdiğini fark ediyorsanız da hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Gece Miyavlayan Kedi Nasıl Susturulur?
Kediler yapıları ve fizyolojileri gereği genellikle gündüzleri dinlenirler ve geceleri daha aktif olurlar. Öncelikle kedinizin gece neden daha fazla miyavladığını çözümlemeniz gerekir. Kediniz kızgınlıkta olduğu için, ilgi istediği için, bir şeyden rahatsız olduğu için veya korktuğu için gece daha fazla miyavlayabilir. Bu noktada amacımız her zaman kediniz için minimum stres yaratacak ve onun kendini rahat hissedeceği stressiz ortamı kurmak olmalıdır. Eğer kediniz kızgınlıkta olduğu için geceleri miyavlıyorsa yapabileceğiniz tek şey onunla daha fazla ilgilenip ona ilgi göstermek olacaktır. Bu sayede yaşamış olduğu kızgınlık sürecini daha konforlu ve rahat atlatacaktır. Kedinizin geceleri daha konforlu olabilmesi ve kızgınlık sürecinin yaratmış olduğu rahatsızlıklardan minimum etkilenebilmesi için şunları gerçekleştirebilirsiniz;
*Her zaman sevdiği ve kaliteli kedi maması ve suyunu taze şekilde sunmalısınız.
*Uyuması veya zaman geçirmesi için seveceği sessiz ve konforlu bir dinlenme alanı sunmalısınız.
*Özellikle gündüzleri ve uyku saatinden önce oyunlar oynayıp yorulmasını sağlayabilirsiniz.
*Kedinizi kısırlaştırarak bu zorlu süreci yaşamasının önüne geçip daha konforlu ve sağlıklı bir hayat yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Geçmesi İçin Ne Yapmalı?
Kedilerin kızgınlık süreçleri cinsel olgunluğa ulaştıkları 6 ila 8 aylık yaştan sonra neredeyse tüm hayatları boyunca devam eder. Kedilerin birçoğu kızgınlık sürecini ciddi stres altında geçirmektedir. Bahsettiğimiz bu kızgınlık süreci birçok faktörden etkilense de ortalama olarak 7 gün kadar sürer ve 30 ila 75 gün aralıklarında tekrardan başlar. Dişi kedilerde gözlenen kızgınlık süreci hem kediniz hem de sizin için zorlayıcı olabilmektedir. Fakat bu süreç olması gerekenden önce ancak erkek kediyle çiftleşme sonrasında sona ermektedir. Kedilerde kızgınlığı geçirmek için kullanılabilen bazı ilaçlar olsa da bu ilaçlar kısa vadede kızgınlığı baskılayabilir fakat ilerleyen yaşlarda birçok sağlık problemine de zemin hazırlayabilmektedir. Kedi dostunuz için kızgınlık sürecinin yönetmenin en iyi ve sağlıklı yolu dostunuzun kızgınlık bulguları ortadan kalktıktan sonra veteriner hekiminize danışıp kısırlaştırmanızdır. Bu yaptıracağınız uygulamayla birlikte hem kedinizde gözlenebilecek birçok ölümcül hastalığın oluşma oranını azaltacaksınız hem de daha huzurlu ve konforlu şekilde yaşamını sürdürmesini sağlayabileceksiniz.
Kedi Sakinleştirmek İçin Ne Yapılır?
Birçok yazımızda da bahsettiğimiz gibi kediler çevreden çokça etkilenebilen duygusal yoğunlukları yüksek hayvanlardır. Eğer kediniz stresli, gergin ve normal dışı davranışlara sahipse öncelikle bunun nedenini bulmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda ilgisiz kalmak, eve yeni birinin gelmesi, mamanın değişmesi, kumun değişmesi, kum kabının yerinin değişmesi ve kızgınlık gibi birçok faktör kaynaklı olarak kedilerde normal dışı davranışlar gözlenebilmektedir. Kedinizde davranış değişikliğine yol açan nedenler bulunduktan sonra ilk olarak ona yönelik önlem alınmalıdır. Genel açıdan baktığımızda ise kedi dostlarımızın daha sosyal ve psikolojik açıdan daha sağlıklı olması için şunları rutin olarak yapmamız oldukça önemlidir.
*Kedinizle onlar için üretilen oyuncaklarla veya seveceği aktivitelerle bol bol zaman geçirmelisiniz.
*Her zaman kediler için üretilen ve seveceği kaliteli kedi mamalarını ve suyunu taze şekilde sunmalısınız.
*Kum kaplarının sayısı yeterli olmalı ve sık sık temizlemelisiniz.
*Fizyolojik açıdan daha güçlü olması için kedi vitaminleri ve ek besinleriürünlerini kullanmalısınız.
Kedimi Kısırlaştırmak İstiyorum, Sizce Kısırlaştırmak Doğru mu?
Veteriner hekimler olarak en sık duyduğumuz sorulardan ve en sık soru yöneltilen başlıklardan biri de kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma operasyonu doğru yönetildiği ve gerekli önlemler alındığı sürece güvenle gerçekleştirilebilecek operasyonlardan biridir. Kısırlaştırma operasyonu için ise en uygun dönem her ne kadar kedinizin fiziksel yapısına ve sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterse de fiziksel gelişimini tamamlamaya yaklaştığı 9 ile 14 ay arasındaki dönemdir. Erkek veya dişi kedi fark etmeksizin kısırlaştırma işleminin ilk yararı kedinizin yaşamış olduğu yorucu ve stres dolu kızgınlık dönemini ortadan kaldırmasıdır. Bununla birlikte erkek kedilerde testosteron hormonuna bağlı gözlenen hem bölge işaretleme (davranış bozukluğu haline gelmediği durumlarda) hem de agresyon davranışları minimize edilir hatta birçok hasta da ortadan tamamen kalkar. Dişi kedilerde ise ilerleyen yaşlarda gözlenecek rahim iltihaplar ve rahim tümörleri, yumurtalık kistleri ve yumurtalık tümörleriyle birlikte meme tümörleri gibi hayati olabilecek hastalıkların görülme yüzdesi çok ciddi oran da azaltılır. Tüm bu yararlar göz önünde bulundurulduğunda kedi dostunuz için en sağlıklısı kısırlaştırma olacaktır. Kısırlaştırma operasyonu için daha detaylı bilgiyi ise veteriner hekimlerinize başvurarak edinebilirsiniz.
Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Kedilerde kızgınlık dönemi yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi ortalama olarak 7 gün sürmektedir.
Kedilerde Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?
* Sevimli dostlarınızın bulunduğu ortamları daha sakin hale getirebilirsiniz.
* Sevimli dostunuzun sakinleşmesinde etkili olan spreylerden yardım alabilirsiniz.
* Kedilerde kızgınlık dönemine kalıcı çözüm sunan kısırlaştırma gibi işlemleri düşünebilirsiniz.
* Sevimli dostunuza bu dönemde daha çok ilgi göstererek, enerjisini atabileceği farklı aktiviteler planlayabilirsiniz.
Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?
Aslında tüm bu adımları yazımızda belirttik. Fakat, sizler için kısa olarak tekrar belirtmek istiyoruz. Kedinize oyun ve şefkat ile yaklaşarak dikkatini dağıtabilirsiniz. Veteriner hekiminizin önermiş olduğu doğal sakinleştirici ürünler yardımı ile süreci olumlu yönde destekleyebilirsiniz.
Kedi Sakinleştirmek İçin Ne Yapılır?
Kedilerde kızgınlık döneminde rutini bozmamak önemlidir. Alışkın olduğu rutinler üzerinden giderek sevimli dostunuzun sakin kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Sevimli dostunuzun stresini azaltmaya yardımcı doğal ürünlerden faydalanabilirsiniz.
Kısır Kedilerde Kızgınlık Görülür mü?
Kısırlaştırma işlemi tam anlamıyla gerçekleştirilmiş kedilerde kızgınlık belirtisi görülmez. Bazı nadir durumlarda operasyon esnasında yumurtalıkların tam anlamıyla uzaklaştırılamaması veya operasyon esnasında yumurtalık hücrelerinin karın boşluğuna düşmesi kaynaklı olarak yumurtalık parçası kalabilmektedir. Bu durumda ise kedinizde kızgınlık bulgusu gözlenebilir. Eğer kedinizi kısırlaştırdıysanız ve kızgınlık bulguları gözlüyorsanız veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Kedi Kızgınlık Döneminde Aşı Yapılır mı
Kızgınlık dönemi kedinizin hormonel açıdan en düzensiz ve değişikliklerin en fazla olduğu dönemlerden biridir. Bu dönemde bağışıklık sistemi başta olmak üzere birçok sistemde zayıflamalarda gözlenir. Her ne kadar doğrudan kızgınlık döneminde aşıların yapılmasına engel durum olmasa da en sağlıklısı kedilerde kızgınlık geçirme döneminden sonra aşılarını yaptırmanızdır.