Kedilerde Probiyotik Kullanımı
14 Aralık 2023

Kedilerde Probiyotik Kullanımı

Probiyotikler, kedilerin normal bağırsak florasında yer alan ve yaşamını sürdüren bakterilere verilen genel isimdir. Bu bakterilerin canlının sağlığı için yararlı olup, hastalık oluşturmayanlarına probiyotikler olarak adlandırılmaktadır. Patili dostunuzun sindirim sisteminde yer alan ve onun aldığı gıdaları sindirmesine, hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olan dostunuzun minik dost canlıları da denilebilir. Bu yüzden probiyotikler tıpkı insanlarda olduğu gibi ufak dostlarınızda da oldukça önemli ve hayati rol oynamaktadır.

Kedilerdeki Probiyotikler Ne İşe Yarar?

Dostlarınızın bağırsaklarında yer alan probiyotikler başta sindirim, bağışıklık, dolaşım, dermatolojik, nörolojik ve birçok sistemin düzgün çalışmasında, sağlıklı olarak işlemesinde oldukça önem arz ederler. Kediye probiyotik vermek, aldığı besinlerin sindirimini sağlarlar, zararlı bakterilerin üreyip çoğalmasını engeller ve diğer birçok zararlı hastalık yapabilecek patojenler ile savaşırlar. Bunlara ek olarak ise minik dostunuzun immun sistemini destekler ve bağışıklığını arttırmaya yardımcı olurlar.

Probiyotik kullanımı sırasında kedi vitaminleri ve ek besinleri kullanırsak kedinize daha fayda sağlamış olabilirsiniz. Ayrıca veteriner hekimler sindirim, dermatoloji gibi sistemde bozulmalarda probiyotik, vitamin ve ek besinler önerirler.

Kedilere Probiyotik Faydaları Nelerdir?

Kedilerde gözlenen birçok sindirim sistemi hastalığı, rutinde kusursuz bir şekilde işleyen bağırsak florasını ve bu floraya ait dengeyi bozar. Bunun sonucunda bir hastalık sonucu ya da özellikle antibiyotiklerin kullanıldığı bir tedavi süreci sonrasında bozulan bağırsak dengesini düzeltmek ve florayı sağlıklı haline döndürebilmek için dost canlılarımız olan probiyotiklerden faydalarınız.

Kediler için probiyotik bağırsaklarında sağlıklı bir şekilde yaşadıkları süreçte sindirim sistemini düzenler. Özellikle kötü bakterilerin veya bazı gıdaların oluşturduğu alerjik hastalıkların önlenmesinde ve bu hastalıklara karşı korunmada oldukça önemli rol oynarlar. Probiyotiklerin kullanımı esnasında dostunuza takviye olarak verilecek kedi vitaminleri ve ek besinler hem dostumuza hem de onun minik dostları olan probiyotiklere destek olup olup, hastalıklara karşı daha güçlü bir savunma sistemi oluşturmasına da yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte veteriner hekimler sadece sindirim sistemi rahatsızlıklarında değil, dermatolojik olarak rahatsızlığı olan dostlarınızda da probiyotikler, vitaminler ve ek besinler önerirler bu sayede deri rahatsızlığını tedavi ederken hem de ileride oluşabilecek diğer hastalıklara karşı önlem alırlar.

Kedilerde Probiyotik Takviyesi Ne Zaman Kullanılır?

Özellikle kediler doğaları gereği beslenme konusunda köpeklere göre daha seçici ve daha hassaslardır. Bu yüzden minik dostlarınızın sindirim sistemi en ufak mama değişiminde, rutininde yer almayan bir gıda maddesi (salam, sosis vs.) yediğinde, paraziter uygulamaları zamanında yapılmadığında ve bazı enfeksiyon hastalıklarının bulunduğu durumlarda rahatsızlanır ve oluşan bu rahatsızlık esnasında, minik dostunuz gibi bağırsaklarındaki probiyotikler de doğrudan etkilenir.

Dostunuzda iştahsızlık, kusma, dışkı şekli ve kokusu değiştiğinde bu durumların sindirim sistemiyle birlikte dostunuzun tüm sistemlerini etkileyebileceğini göz önünde bulundurarak veteriner hekiminize götürmeniz oldukça önem arz etmektedir. Dostlarınızın bağırsak hastalıklarında, sıklıkla karında şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi problemlerin biri veya birkaçı gözlenebilir gözlenen bu sindirim sistemi probleminde özellikle tedavi sonrası süreçte dostumuzun daha hızlı toparlayabilmesi ve bağırsak florasının hızlı bir şekilde düzene girebilmesi için probiyotikler kullanılmalıdır. Sadece sindirim sistemi hastalıklarında değil.

Bununla birlikte gıda ve deride gözlenen alerjik reaksiyonlarda, dermatolojik rahatsızlıklarda, böbrek fonsiyon bozukluklarında, nörolojik rahatsızlıklarda, vücut savunma sisteminin zayıfladığı durumlarda, diyabette ve psikolojik bozukluklarda da tedavide kullanılacak diğer ilaçlarla birlikte probiyotiklerin kullanılması hem tedavi sürecini hızlandırır hem de dostunuzun daha rahat bir şekilde bu süreci atlatmasını sağlar.

Hastalıklar dışında dostlarınıza gerçekleştirdiğiniz kademeli mama değişikliklerinde hem yeni mama ya adaptasyon hem de bağırsak florasının bozulup ishal, kabız ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların oluşmasını en aza indirmek için probiyotikler bu süreçte kullanılmalıdır. Ama unutulmamalıdır ki probiyotikler de birer canlı olduğu için özellikle antibiyotik kullanılan dostlarınızda antibiyotik uygulamalarından sonraki süreçte probiyotikler kullanılarak tedavi sürdürülmelidir.

Kedilerde Probiyotik Nasıl Kullanılır?

Kediler için probiyotik toz, kapsül, sıvı ya da sprey şeklinde üretilmişlerdir. Günlük kullanılacak probiyotik miktarı, kedinin kilosu göz önünde bulundurularak belirlenir. Dostunuz için en uygun günlük probiyotik dozunu bulmak için veteriner hekiminize danışıp bu konuda destek alabilirsiniz.

Dostunuzda antibiyotik kullanımını gerektiren bir durum olduğunda ise probiyotikleri son antibiyotik uygulamasından en az 3-4 gün sonra sonra kullanmalısınız. Bu sürece dikkat edilmediği takdirde, antibiyotikler dostunuz için yararlı olacak olan bakterileri de olumsuz etkileyecek ve ölmelerine neden olacaktır.

Kedilerde Probiyotik İshal Yapar mı?

Canlıların bağırsaklarında ki zararlı bakteri düzeyinde ki artış kaynaklı olarak ishaller sıklıkla gözlenir. Fakat probiyotik ürünlerin içerisinde yer alan yararlı bakteriler dostunuza uygun doz ve doğru şekilde kullanıldıktan sonra ishale neden olmazlar. Bununla birlikte yararlı bakteri sayısındaki artış zararlı bakterilerin sayısını azaltarak ishalin kesilmesine de yardımcı olur.

Kedilerde Probiyotiğin Faydaları

Kedilerin rutin bakımında ve bağırsak sağlıklarının korunmasında probiyotikler çok önemlidir. Sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışabilmesi için her zaman bağırsaklarda yer alan canlı mikroorganizmalarda bir denge olması gerekmektedir. Kullandığınız probiyotikler sayesinde bu denge korunmaya çalışmaktadır. Bu denge bozulur ve zararlı mikroorganizma oranı artmaya başlar ise sindirim siteminde bozukluklar gözlenmeye başlar.

Dostunuzda kusma, ishal, gaz ve bulantı gibi gastrointestinal sistem rahatsızlıkları ortaya çıkar. Probiyotiklerin kullanımı ise bu olumsuzlukların görülme oranının en aza indirilmesini sağlar ve önceden oluşan bozukların ise düzenlenip sağlıklı bir flora oluşturulmasına yardımcı olur.

Patili dostunuzun tükettiği mamanın en yüksek oranda sindirilmesini sağlayarak yararlanma oranını arttırırlar. Bunun yanı sıra ağız kokusunun önlenmesinde, diş sağlığının desteklenmesinde, tüy dökülmesinin azalmasında, alerjik reaksiyonların azalmasında, dışkıda kötü koku oluşumunun engellenmesinde, kalp ve damar sağlığının korunmasında da oldukça önemli rol oynarlar.

Kedilerde Probiyotiklerin Yan Etkileri Nelerdir?

Probiyotikler dostlarınız için güvenli ve yararlı canlı bakterilerdir. Fakat bu durum yan etkisi olmayacağı anlamına gelmez. Doğru içerik ve doğru dozda probiyotik kullanılmadığı durumlarda ise dostlarınızda yan etkiler gözlenebilir. Bunun yanı sıra probiyotiklerin kontrolsüz ve uzun süreli kullanımıyla birlikte bağırsak florası tekrardan bozulabilir ve mantar enfeksiyonları gözlenebilir. Bu yüzden probiyotik kullanmadan önce veteriner hekiminize danışmalı ve hekiminizin kontrolünde probiyotik kullanmaya özen göstermelisiniz.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.