Kediler Tıraş Edilir mi? Kedi Tüy Bakımı
08 Ağustos 2022

Kediler Tıraş Edilir mi? Kedi Tüy Bakımı

Bütün kedilerin dökülmeye hazır tüylerin toplanması ve olabilecek pirelerin temizlenmesi için tüy bakımına ihtiyaçları vardır. Tüy bakımı tüy tiplerine göre farklılıklar gösterir. Tüy tipleri şekilleri ise üç grupta toplanabilir, kısa tüyler, yarı uzun tüyler, uzun tüyler. Yerli kediler genellikle ilk iki tipten, yurtdışı kökenli üçüncü tiptendir. Kediyi tüy bakımına alıştırmak için, işe yavruyken başlamak ve fırçalamanın ardından onunla biraz oynayarak bunun bir ilgi olduğunu anlamasını sağlamak yararlı olur.

Tüy bakımı için gerekli olanlar fırça, tarak ve bir parça podösüet, kadife veya ipeklidir. Fırça kısa kıllı, tarak ise tahta sap ve metal dişli olmalıdır. Uzun tüylü kediler için kalın dişli, pire ayıklamak için ince dişli iki tip tarak vardır. Kısa tüylü bir kedinin bakımı basittir. Haftada birkaç kez elle kuvvetlice sevilerek bir podösüet, kadife veya ipekli parçası ile parlatmak yeterlidir. Haftada bir de her ihtimale karşı pire tarağı ile taranması gerekir.

Yarı uzun tüylü kedilerde genellikle yünümsü alt tabakası bulunmadığı için bunların fırçalanması tavsiye edilmez. Ayrıca sık da taranmamalıdırlar. Uzun tüylü kedi bakımı, düzenli yapılması hem görünüşleri hem de sağlıkları için gereklidir. Bu tür tipindeki kedilerin tüy bakımı, özellikle ilkbahar ve sonbaharda her gün itina ile yapılmalıdır. Böylelikle tüy dökümü sırasında kedinin yalanırken, dökülen tüyleri yutması ve midesinde tüy yumağı oluşması önlenir. Bakım en az günde bir kere yapılmazsa tüyler kıtıklaşır, daha sonra bunların ayıklanması genel anestezi gerektirir ve ortaya belki de tüysüz bir kedi çıkar. Çünkü kıtıklaşmış tüyleri ayıklamak için, kürkü tıraş edip büyük ölçüde azaltmak gerekir. Düğümler varsa, bunlar parmaklarla veya küt uçlu bir şişle açılmaya çalışılmalıdır. Eğer açılmayan düğümler olursa bunlar küt uçlu bir makasla kesilir, ancak iş bu duruma gelmemelidir.

Tüyler yattıkları yönün aksine kedi tarakları   ile taranır. Açık renkli kedilerde lekeleri gidermek için biraz talk pudrası kullanılır ve pudra iyice fırçalanarak çıkartılır. Koyu renkteki kedilerde yağ lekeleri alkollü bir pamukla silinerek çıkartılabilir. Hemen arkasından podösüet, kadife veya ipekli kumaş parçası ile parlatılır. Baş çevresindeki tüyler öne doğru fırçalanarak yüz etrafında bir çerçeve oluşturulur. Kedilerde tıraş yapılacağı zaman kuyruk özel itina ister. Mamasına haftada bir kez, bir çay kaşığı zeytinyağı katmak tüylerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Düzenli tüy bakımının bir diğer faydası da evde uçuşan tüylerin azalması ve elektrik süpürgelerinin sık sık tıkanmamasıdır. Döşeme ve halılarda yine de tüy kalıyorsa bunlar lastik eldivenle hafifçe silinerek toplanabilir. Ve eldiven suda çalkalanarak kolayca temizlenir.

Not: Bakım sırasında kulak ve gözler de incelenmeli, gerekiyorsa temizlenmelidir.

Kediler Neden Tıraş Edilir?

Pire: Özellikle uzun tüylü ve koyu renkli kedilerde pireleri görmek zordur. Ancak pireleri, tüy altına bıraktıkları küçük siyah noktalar halindeki pisliklerden anlayabiliriz. Pire tarağı ile tarandığında bu noktalar tarakta toplanarak kedide pire bulunduğunu belli eder.

Kediyi pireden temizlemek için kedilere uygun bir toz ensektisit kullanılır. Kediyi büyük bir gazete kağıdı üzerine koyarak tuzu tüy diplerine gidecek kadar serpmeli, beş dakika beklendikten sonra iyice fırçalayıp tarayarak bütün tozu tüy diplerine gidecek kadar serpmeli, beş dakika beklendikten sonra iyice fırçalanıp tarayarak bütün tozun çıkması sağlanmalıdır. Bu işlemin üzerinde yapıldığı gazete kağıdı hemen yok edilmeli veya kağıda dökülen pireler dezenfektan dolu bir kaba dökülmelidir.

Eğer kedide pire bulunduysa aynı işlem bir hafta sonra tekrarlanmalıdır. Şayet sürekli olarak pire tozu uygulanmasına rağmen kedi yine pireleniyorsa yatağı, örtüleri ve oturduğu yerler incelenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Tüy Yumağı: Uzun tüylü bir kedi, ölü tüylerinin alınması için sürekli tüy bakımı görmezse, yalanma sırasında bu tüylerin büyük kısmını yutar ve böylece midesinde ve bağırsaklarında tüy yumağı oluşabilir. Tüy yumağı yuvarlak kesitli, uzun, kıtıklaşmış tüy birikimidir. Kediler genellikle bunu kusmayı başarırlar. Ancak bunu başarabilmeleri için ot yemeleri lazımdır. Bu bakımdan bütün kedilere her zaman ot temin etmek çok önemlidir.

Bahçesi olmayan evlerde bile kutu veya saksılarda mutlaka ot yetiştirilmelidir. Ot midedeki ekşiliği alır ve kedinin tüy yumağını çıkarmasını sağlar. Kedilerin en sevdiği ot türü likid parafin veya zeytinyağı verilmesi yumağı dışarı çıkarılmasına yardımcı olabilir. Eğer mide şişkin ve gergin görünüyor, hayvanda tüy yumağı olduğundan şüphe ediliyorsa veteriner hekime başvurmak gerekir. Sorun lavman uygulaması ile çözülmezse ameliyat gerekebilir.

Katran: Bazen kedilerin ayaklarına katran veya zift bulaşabilir. Bu maddeler zehirli olduğundan, kedi kendi kendini temizlemek için yalanmaya başlamadan temizlenmelidir. Önce küt uçlu bir makasla katranın birbirine yapıştırıldığı tüyler kesilmeli, sonra kalan katran, tereyağ veya margarinle yavaşça ovularak çıkarılmaya çalışılmalıdır. Bir başka çare de ayakları temiz bir pamuk kullanarak yarı ılık tuzlu su, yarı zeytinyağı karışımı ile yıkamaktır. Bütün katran çıkıncaya kadar işlemi birkaç kez yinelemek gerekebilir.

Boya: Beden tüyüne veya ayaklarına bulaşmış olan boyayı çıkartmak için parafin, tebantini kerosene veya boya temizleyicileri kullanılmamalıdır. Bunlar da zehirli madde içerdiğinden kedi için zararlı olup tüylerinin dökülmesine sebep olur, derisini tahriş eder. Kuru bir bezle boyayı olabildiğince çıkartıp kediyi veteriner hekime götürmek gerekir. Kedi orayı yalarsa zehirlenebilir. Emülsiyon boya, henüz ıslakken, bol miktarda ılık su ve süngerle kedinin tüylerinden çıkartabilir.

Bu işlemden sonra kedi çok iyi kurulanmalıdır. Boya bulaşmış yerler küçükse en iyi temizleme şekli küt uçlu makasla, etkilenmiş tüyler kesilip sabırla yeniden uzamaları beklenir. Bir kedi hiçbir zaman yeni boyanmış odada kapalı bırakılmamalıdır, havadaki kokudan rahatsızlanabilir. Kediler ve boyalar, özellikle kurşun içeren boyalar, birbirlerinden uzak tutulmalıdır.

Kedi Tüyü Bakımı Nasıl Yapılır?

Kediyi bu rahatsızlıklardan korumak için düzenli ve iyi bir tüy bakımı ile kürkünün mümkün olduğu kadar dökük tüylerden arındırılması gerekmektedir. Bunun için ölü tüyleri açığa çıkartmak amacıyla parmak uçları kullanılarak deriye tüylerin yatma yönünün aksine doğru masaj yapılır. Sonra tüyler ince dişli bir tarak ile toplanır. Daha sonra dökük tüylerin tamamen toplandığından emin olmak için kedinin üstü nemli bir bez ile silinir. Bu işlemler her gün tekrarlanır.

Kedi Tıraşı Hakkında Merak Edilenler

Kedi Nasıl Tıraş Edilir?

Patili dostunuzun tıraşı, onların sağlığını ve refahı için önemlidir. İlk yapmanız gereken, kedinizi rahatlatmalısınız. Kedilerde tıraş öncesi keyifli vakit geçirerek, onu sakinleştirin ve sevmeye özen göstermelisiniz. Daha sonrasında ise, patili dostunuzu destek alarak güvenli bir şekilde tutmalısınız. Şayet, elektrikli bir kedi tıraş makinesini tercih edecekseniz, patili dostunuzun bu sese alışması için önceden çalıştırmalısınız. Aksi takdirde, kedinizi psikolojik olarak etkilenebilir.

Kedi Ne Zaman Tıraş Edilir?

Kedilerin tüy dökme problemi çoğunlukla, Bahar ve sonbahar aylarında görülebilir. Tüy dökme sezonu başladığın andan itibaren ya da tüyler çok fazla uzadığında tıraş edebilirsiniz. Lakin, her kedinin tıraş ihtiyacı farklılık gösterebilir. Bazı kedi ırkları düzenli aralıklarla yıl boyunca tıraş gereksinimi duyabilir.

Kedi Tıraşı Nerede Yapılır?

Kedilerde tıraş, profesyonel pet kuaförlerinde ya da veteriner kliniklerinde yapılması gerekir. Evde de kedilerde tıraş yapılabilir lakin bu deneyim isteyen bir işlemdir. Şayet kedinizi evde tıraş etmeye kararlıysanız, patili dostunuzun kendini rahat hissedeceği sessiz bir ortamda yapmalısınız.

Kedi Tıraşı Evde Yapılır mı?

Evde, kedilerde tıraş yapılması doğrudur. Fakat evde kedinize tıraş yapacaksanız, patili dostunuza zarar vermemek için uygun ürünler tercih etmelisiniz ve kedinizi tıraş ederken özenli davranmalısınız. Elektrikli bir tıraş makinesi, tüy toplama fırçası ve kedi tıraş makası doğru ekipmanlar olabilir. Aynı zamanda, kedilerde tıraş yaparken tepkisini anlamanız için uygun bir şekilde yaklaşmalısınız.

Kedi Tıraşında Makas Kullanmak Gerekir mi?

Genellikle kedilerde tıraş yaparken, bazı hassas bölgelerde ya da düğümlenmiş tüylerde makas kullanmanız ideal seçenek olabilir. Fakat, kedinizin derisine zarar vermemek için, özen göstermeli ve oldukça dikkatli davranmalısınız.

Kedi Tıraşında Hangi Ekipman Kullanılmalı?

Kedilerde tıraş yaparken kullanmanız gereken bazı ekipmanlar yer alır. Bunlar:

*Elektrikli tıraş makinesi

*Kedi tarakları

*Çeşitli boyutlarda makaslar

*Tüy toplama fırçası veya tüy dökücü sprey

*Şayet banyo yapılması gerekiyorsa kedi şampuanı gibi ürünler tercih edilmelidir.

Cins Kedi Tüy Döker mi?

Bazı pati severler için merak konusu olan ‘’cins kedi tüy döker mi?’’ sorusunun cevabı genel olarak evettir. Fakat, bazı cins kediler de tüy dökme olasılığı diğer kedilere nazaran daha az oranda olabilir. British kedi tüy dökme sıklığı bazı cinslere göre daha azdır. Buna rağmen, düzenli olarak taranması ve tüy bakımı yapılması gerekir. Haftada birkaç kez tarayarak, ölü tüylerin azalmasına destek olabilirsiniz.

Kedi Tüy Bakım Ürünleri Nelerdir?

Patili dostunuzun düzenli olarak tüy bakımını sağlamanız, tüy döküm oranının azalmasına yardımcı olur. Bu nedenle kullanacağınız malzemeler arasında;

*Tüy toplama eldivenleri

*Tüy dökücü taraklar/fırçalar

*Kedi şampuanları (kedinizin cinsine ve genel sağlık durumuna göre)

*Tüy bakım spreyleri gibi kedi bakım ve sağlık ürünleri yer almalıdır.

3 Aylık Kedi Tüy Dökümü:

Kediler 3 aylık olduktan sonra artık tüy dökmeye başlayabilir. Bu zaman içerisinde patili dostunuzun tüy dökmesi gayet normaldir. Düzenli olarak tarandığı takdirde, tüy dökmesi kontrol altında olabilir. Kedilerin tüy dökme oranını minimuma indirmek için, doğru kedi tarakları ve bakım malzemeleri tercih etmelisiniz.

4 Aylık Kedi Tüy Döker mi?

Patili dostunuz, 4 aylıkken tüy dökme yaşayabilir. Bunun nedeni ise, kedinizin tüyleri yetişkin tüylerine geçiş yapar. Böyle bir durumda yapmanız gereken, kediniz için düzenli tarama ve bakımdır.

6 Aylık Kedi Tüy Dökümü:

6 aylık dönemden itibaren kediler de tüy dökme büyük oranda yaşanabilir. Patili dostunuzun, tüy dökme zamanlarında, deri ve tüy sağlığına destek olmak için, doğru beslenme sağlamalısınız. Aynı zamanda ek vitaminler ile tüy dökümünü azaltabilirsiniz. Kediniz için uygun olan ürünler, hem dostunuzun rahatlığını hem de evinizin temizliğini korumaya yardımcı olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Ev Kedilerin Tüy Dökmesi Nasıl Engellenir?

Patili dostunuzun, tüy dökmesini minimuma indirmeniz için ilk yapmanız gereken kaliteli bir kedi maması tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra düzenli olarak kedinizi taramalı ve veteriner hekim kontrollerini aksatmamalısınız.

Kedimin Tüyleri Parlak Değil, Neden?

Kedinizin tüylerinin parlak olmamasının sebepleri arasında yetersiz beslenme olabilir. Dengeli ve tam bir mama vermeniz parlak tüylere sahip olmasına destek olabilir. Aynı zamanda, patili dostunuzun, stresli olup olmadığını takip etmelisiniz.

Kedimin Tüylerinde Böcek Var, Ne Yapmalıyım?

Şayet kedinizin tüylerinde bir böcek ya da böcekler gördüyseniz, derhal bir veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekiminiz doğru tedavi yöntemini uygulayacaktır. Ek olarak, yaşadığınız ortamı hijyenik tutabilirsiniz.

Dökülen Kedi Tüyleri Nasıl Temizlenmeli?

En etkili temizlik yöntemlerinden birisi elektrikli süpürgedir. Bununla birlikte, tüy toplayıcı rulolar da kedi tüylerini toplamaya yardımcı olabilir. Nemli bezler ise kıyafetler ve mobilyalar da bulunan kedi tüylerini temizlemek için ideal seçenektir. Evde düzenli olarak yapılan temizlik, tüy birikintisini önleyebilir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.