Ufak dostunuza iyi bakıyor, besliyor, temizliğini aksatmıyor, düzenli olarak aşılarını yaptırıyor ve parazitlere karşı önlem alıyorsunuz. Fakat kedilerde tüy dökümü problemine engel olamıyor musunuz? Kedilerde tüy dökülmesi neden olur ve kedilerde tüy dökülmesi nasıl engellenir? Konularını siz kedi severlere sunacağız.
Mevsimsel Tüy Dökülmesi Neden Olur?
Kedilerde tüy dökümü mevsimsel olarak gerçekleşebilmektedir. İlkbahar ve sonbahar kedilerinizin tüy değiştirme mevsimleridir. İlkbahar dönemlerinde, yazın sıcaklarından korunmak için uzun tüyler dökülür ve seyrekleşir. Kedilerde tüy dökme zamanı sonbahar aylarındaysa, soğuk kış aylarına hazırlık olarak, ince ve seyrek kıl örtüsü değişir, tüyler dökülür ve yerine daha uzun ve kalın tüyler gelir. Kedilerde tüy dökme mevsimi tamamen normaldir. Genellikle kedilerde tüy dökülmesi 2 ay olmasının yanı sıra, bazen 4 aya kadar uzayabilmektedir. Yaşam alanlarınızın aşırı sıcak olması ve akşamları ışık alış süresinin uzaması kedilerde tüy dökülmesini arttırabilir.
Kedilerde Doğru Yıkama Nasıl Olmalıdır?
Yıkama işlemi uygun koşullar altında yapılmadığı takdirde yine kedilerde çok tüy dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sık yıkama kedilerinizin derisinin kurumasına yol açar. Kedilerinizi aksi gerekmedikçe, yaz aylarında ayda bir, kış aylarındaysa iki ayda bir yıkamak yeterli olacaktır. Tabi ki kullanılan şampuanların da kedilerde tüy dökülmesine etkin bir rolü bulunmaktadır.
Kedilerde tüy dökülmesi için derisine ve tüy yapısına göre hazırlanmış özel şampuanlar vardır. Bu şampuanlar dışındaki diğer temizlik malzemeleri, değişik pH derecelerinde olduğu ve farklı kimyasal maddeler içerdiği için kedilerinizin terleme özelliği olmayan derisinde kurumaya yol açar. Neticede tüyler zayıflar ve dökülür. Bazen bu temizlik malzemelerine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
Kedi şampuanları ise kedilerinizin ırkına, deri ve tüy yapısına, yaşına göre farklı olarak üretilmiştir. Hassas ırklar için alerjik etkisi az olan, kremli şampuanlar, gözleri hassas ve yavru kediler için gözleri yakmayan, bit ve pire gibi dış parazitlere etkili ilaçlı yıkama sağlayan şampuan türlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca, kedilerinizi ıslatmadan yıkamak için, formüle edilen kuru şampuan tozları da güvenli temizlik ve bakım imkanı sağlar.
Kedileriniz için en uygun olan ürünleri, veteriner hekiminize danışarak, seçip güvenle tercih edebilirsiniz. Doğru kedi şampuanları, dostunuz için etkin bir temizlik ve tüy bakımı sağlar. Aynı zamanda kedilerinizi yıkarken herhangi bir kulak problemi yaşamamak için, kulaklarını gliserinli pamuk ile tıkamalı ve su kaçması halinde kurulamalısınız.
Beslenmenin Kedi Tüyleri Üzerindeki Etkisi Nedir?
Kedilerde tüy dökme en önemli sebeplerinden birisi yanlış beslenme programıdır. Yüksek proteinli gıdalar, yani et ve et ürünleri, dengesiz yağ asitleriyle beslenme, kedilerde tüy dökülmesine neden olur. Kedilerle, insanların gıda ihtiyaçları farklı olduğundan, evde hazırlanan yemek çeşitleri kedilerinizin mineral ve vitamin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamayabilirsiniz. Yetersiz beslenme sonucu ise, kedilerinizde birçok metabolik hastalığa yol açabileceği gibi tüylerinde de dökülmeler olabilir.
Bu problem için en etkili çözüm, kedilerde tüy dökmeyen mama tercih edilmelidir. Kedilerde tüy dökülmesini engelleyen mama patili dostunuzun yaşına, ırkına ve kilosuna göre hazırlanmış olmalıdır. Ek olarak kedilerde tüy dökülmesini önlemek için kedi vitaminleri kullanılmalıdır. Kedilerde tüy dökülmesini engellemek için bu ürünlerden uygun olanını veteriner hekiminize danışarak seçerseniz hem sizin için ekonomik hem de kedileriniz için ideal bir beslenme programı sağlamış olursunuz.
Kedilerde Tüy Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Taramanın ve Fırçalamanın Etkisi: Kedilerde tüy dökülmesi sorununu önlemek için tarama işlemi her gün en az bir kere yapılmalıdır. Kedilerinizin tüy yapısına göre uzun tüyler için, aşırı gelişmiş tüyler için, ipek tüyler ve kıl tüyler için üretilmiş fırçalardan biri kullanılmalıdır. Bu işlem sayesinde kedinizin vücudundaki ölü tüyleri ve ölü deri hücrelerini alıp, deriye masaj yapmış olursunuz. Böylelikle deri yapısı ve kıl kökleri güçlenir ve daha sağlıklı tüyler çıkar.
İç ve Dış Parazitler: Parazitler, birçok problemin yanı sıra tüy dökülmesi de meydana getirirler. İç parazitler bağırsaklarda dostunuzun besinlerine ortak olarak, hastalığa ve kedilerde tüy dökülmesine neden olur. Dış parazitler kedinizin deri yapısında, kıl köklerinde ve kıllarda olumsuz etki yaparak, tüy dökülmesine yol açabilir. Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi ve kızarıklık problemlerini engelleyebilmeniz için en etkili çözümlerden bir tanesi, düzenli paraziter mücadelesi yaptırmanız olabilir.
Mekanik Etki: Tasma, zincir, sürtünme ve tırmalama gibi bazı mekanik etkiler kediler de tüy dökülmesine yol açabilir. Kedilerin kıl köküne zarar vererek, bölgesel tüy dökülmesine sebep olur. Bu tarz problemler, kedilerde tüy dökülmesinin dışında deride meydana gelen hastalıklar, hormonal dengesizlikler, sinir sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar da tüy dökülmesine neden olur. Veteriner hekimler tarafından bu hastalıkların tedavisi sonrası kedilerde tüy dökülmesi ve yara engellenmiş olur.
Yavru Kedilerde Tüy Değişimi Neden Olur?
Yavru kedilerde tüy değişimi genellikle doğal bir evredir. Yavru kedilerde tüy dökülmesi, yetişkin tüylerinin meydana gelebilmesi için gerçekleşir. Bu yüzden yavru kedide tüy dökülmesi normal süreç olarak bilinir, endişelenmenize gerek yoktur. Lakin patili dostunuz aşırı tüy döküyorsa, veteriner hekiminize başvurmanız daha sağlıklı olabilir.
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Neden Olur?
Kedilerde tüy dökülmesi çoğu pati sahiplerinin karşılaştığı durumdur. Belirli bölgelerde dökülen tüyler, kedilerin genel sağlığında problemler oluşturabilir. Kedilerde bölgesel dökülme alanlarını sizlere sunacağız:
Kulakta Tüy Dökülmesi:
Kedilerde kulak arkası tüy dökülmesi, alerji ve stresten dolayı oluşabilir. Aynı zamanda kedilerde kulakta tüy dökülmesi parazitlerden kaynaklanabilmektedir. Patili dostunuzun kulaklarını düzenli aralıklarda kontrol etmeniz, enfeksiyon ya da herhangi bir sağlık problemini fark etmenize yardımcı olur. Böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınız da veteriner hekiminize danışmalısınız. En doğru tedavi yöntemini sizlere bildirecektir.
Göz Çevresinde Tüy Dökülmesi:
Kedilerde göz çevresinde tüy dökülmesi genellikle alerji ve göz enfeksiyonlarından dolayı kaynaklanabilir. Kedilerde göz üstü tüy dökülmesinin sebepleri arasında, dış parazitler, stres ve hormonal dengesizler de yer alabilir. Bu nedenle düzenli olarak veteriner kontrollerini yaptırmalı ve sağlıklı beslenme sunmalısınız.
Arka Bacaklarda Tüy Dökülmesi:
Kedilerde arka bacaklarda tüy dökülmesi çeşitli sebeplerden dolayı olması mümkündür. Kedinizin sağlık durumu ve çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında, parazitler, alerjiler (toz, polen gibi) ve cilt enfeksiyonları yer alabilir. Mantar enfeksiyonları kedinizin cilt yapısında tüy dökülmelerine neden olur.
Şayet kedinizin arka bacaklarımda, kabuklanma ya da kızarıklık gibi semptomlarla karşılaşıyorsanız veteriner hekiminize başvurmalısınız. Aynı zamanda kedinizin yaşam alanını daha temiz tutarak tüy dökülmesinin azalmasına destek olabilirsiniz. Bunun yanı sıra kedinizin bakımı ve temizliğine de özen göstermelisiniz.
Kuyrukta Tüy Dökülmesi:
Kedilerde kuyrukta tüy dökülmesi fark ettiğiniz de endişelenebilirsiniz. Fakat sakin olmanız ve tüy dökülmesinin neden kaynaklı olduğunu araştırmalısınız. Patili dostunuz, stresli dönemlerinde kendisini ısırma ve yalama eğiliminde bulunabilir. Genellikle, kuyruk kısmında kedilerde tüy dökülmesi meydana gelir.
Bakteriyel enfeksiyonlar, kedinizin kuyruk bölgesinde tüy dökülmesine yol açabilir. Bir diğer sebep ise pireler olabilir. Akarlar ve pireler, kedinizin kuyruğunda aşırı kaşıntıya sebep olabilir. Bunun sonucunda tüy dökülmesi görülebilir. Bu yüzden düzenli parazit önleyiciler kullanmanız önerilir.
Özetle, kedilerin tüy dökülmesi çok farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Kedilerde tüy dökülmesi, patili dostunuzun sağlığı için önemli etkendir. Şayet normalinden daha çok tüy döküyorsa, veteriner hekiminize danışmanız kedinizin hayat kalitesi için daha faydalı olacaktır.