Kediler hepimizin bildiği üzere oldukça meraklı hayvanlardır. Bu özellikleri gereği de bazen başlarına birçok bela açabilmektedirler. Özellikle yememeleri gereken yiyecekleri, ilaçları ve kimyasalları tüketmeleri, yer almamaları gereken ortamlarda bulunmaları kaynaklı olarak da birçok küçük dostumuz da zehirlenmeler görülebilmektedir. Kediler de zehirlenmeler köpeklere nazaran daha az gözlenir fakat kedilerdeki zehirlenmelerin ölümcül seyretme oranı ise daha yüksektir. Bunun nedenlerini kısaca şöyle sıralayabilir. Kedilerin küçük vücut yapıları gereği tükettikleri az miktardaki zehirli madde bile ölümcül etki yapabilmektedir. Kediler meraklı yapıları kaynaklı olarak ev dışı ortamlara çıkmaya daha isteklilerdir bu yüzden de dış ortamda onlar için ölümcül olabilecek zehirlere daha fazla maruz kalırlar. Kedilerin biyokimyasal mekanizmaları kaynaklı olarak birçok zehirli maddeyi vücutlarında elimine etmeleri köpeklere nazaran daha zordur. Son olarak ise kedilerin sürekli olarak kendilerini temizleme istekleri kaynaklı olarak tüylerinde yer alan toksik olabilecek maddeleri yalayarak ağız yoluyla yutmalarını söyleyebiliriz. Bu bahsettiğimiz nedenler birçok kedi dostumuzun temel olarak zehirlenme nedenleri arasında yer almaktadır. Bunlara ek olarak ise bazen kedi dostlarımız vitamin ve mineral eksiklikleri kaynaklı olarak yabancı ve gıda değeri olmayan maddeleri de tüketebilmekte ve sonucunda ise zehirlenmeler görülebilmektedir. Hem bunun önüne geçmek hem de dostlarımızın sağlıklı ve güçlü olmaları amacıyla da dostlarımıza kedi vitaminleri ve ek besinleri vermemiz oldukça önem arz etmektedir.
Kedi Zehirlenme Belirtileri ve Tedavisi
Kedi dostlarımızda gözlenen zehirlenme belirtilerinin birçoğu karakteristik özellik taşımazlar. Bu terimi açıklamak gerekirse, dostlarımızda gözlediğimiz belirtiler sadece zehirlenmelerde değil birçok farklı durumda da karşımıza çıkabilmektedir. Kedi dostlarımızda gözlediğimiz zehirlenmeler de en sık şu belirtilerle karşılaşmaktayız; uyuşukluk, salya artışı, zor ve hızlı nefes alma, ishal, kanlı dışkı ve kusma, dengesiz yürüyüş, ağrı belirtileri, depresyon hali, idrar ve dışkı alışkanlıklarında bozukluklar ve şok durumu. Sizlerin böyle bir durumla karşılaştığınızda olası zehirlenme şüphesini de göz önünde bulundurup en kısa zamanda veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Dostunuzun bu durumuna neden olabilecek zehirlenme kaynağını biliyorsanız veya şüphelendiğiniz bir madde varsa veteriner hekiminize bunu da iletmelisiniz. Bu aktardığınız bilgi sayesinde hekiminiz zehirlenmeye neden olacak maddeye yönelikte önlemlerini alacak ve dostunuzun tedavisini hızlandırabilecektir. Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için acil müdahale sonrası veteriner hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli kullanmalısınız. İlaçların yanında ise dostlarınıza özel üretilen kaliteli kedi vitaminleri ve ek besinlerini kullanmanız hastalık sürecini daha rahat atlatmasını sağlayacaktır.
Yavru Kedilerde Zehirlenme Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Genel olarak sınıflandırdığımızda zehirlenmeleri AKUT ve kronik olarak iki başlıkta inceleyebiliriz. AKUT zehirlenmeler maddenin vücuda alındıktan sonra kısa süre içerisinde belirtilerin ortaya çıktığı zehirlenmeler, kronik zehirlenmeler ise vücuda alınan maddelerin azar azar uzun süre boyunca alınıp, vücutta bir miktar birikim yaptıktan sonra belirtilerin ortaya çıktığı zehirlenmelerdir. Yani kısaca bahsedecek olursak zehirlenme belirtileri zehirli maddeye göre dakikalardan aylara kadar varabilen sürelerde gözlenebilir. Bu yüzden sürekli olarak dostlarımızın yaptıklarını ve yediklerini kontrol etmeli ve dostlarımız için zehirli olabilecek durumlara karşı önlemler almaya özen göstermeliyiz.
Kedilerde En Sık Zehirlenmeye Neden Olan Şeyler Nelerdir?
Kedi dostlarımızın en sık zehirlenmesine neden olan şeyler aslında evlerimizde ve çevremizde en çok bulundurduğumuz maddelerdir. Bu zehirlenmelerin bazıları dostlarımızın fazla meraklı ve yaramaz olmaları, bazıları ise sahipleri tarafından yanlış ilaç kullanılması ve dikkatsizlik kaynaklı olarak gözlenmektedir. Dostlarımızın en sık zehirlenmesine neden olan maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
İlaçlar: Aspirin, Parasetamol, Ibuprofen, insan antibiyotikler, insanlarda kullanılan lokal ağrı kesiciler ve diğer kremler vs.
Evlerde yer alan zehirler: Böcek ilaçları, antifriz, suni gübreler, rodentisitler, insektisitler, bazı zehirli süs bitkileri, temizliklerde kullanılan kimyasallar, bahçe ürünleri vs.
Zehirli gıdalar: Soğan ve sarımsak, çiğ et ve çiğ yumurta, kafeinli içecekler ve çikolatalar, alkol, üzüm, fazla miktarda karaciğer, çiğ patates, çay, süt, ksilitol vs.
Kedilerde Zehirlenme Kaç Saatte Belli Olur?
Kedilerde zehirlenme belirtileri, maruz kaldıkları zehir’in türüne, miktarına ve kedinin bireysel özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle zehirlenme belirtileri, zehrin alınmasından sonra birkaç saat içinde ortaya çıkabilir. Ancak, bazı durumlarda belirtiler hemen ortaya çıkabilirken, diğer durumlarda bu belirtiler günlerce gecikebilir.