Kedilerin kulakları sadece duyma işlevini gerçekleştirmez. Vücut sıcaklıklarının dengelenmesine de yardımcı olmaktadır. Kedilerin kulak yapılarında vücuduna oranla daha az tüy bulunmaktadır. Genel olarak kedilerin kulakları sıcak olmaktadır. Lakin bazen bu durum kimi hastalıkların da belirtisidir. Panik olmadan kedimizin kulağının neden sıcak olabileceğini düşünmeliyiz, gün boyunca sıcak bir ortamda kalan bir kedinin kulağının sıcak olması oldukça normaldir. Bu nedenle endişelenmeden doğru adımlar ile ilerlemeliyiz. Günlük yaptığı aktiviteleri düşünmeliyiz. Şayet kediniz genel olarak sıcak bir ev ortamında ise kulaklarının sıcak olması oldukça normal bir durumdur. Peki kedinizin kulağının sıcak olmasının nedenleri nelerdir?
Kulak Enfeksiyonu
Kulak enfeksiyonları kedinizin normalinden çok daha fazla sıcak olmasına sebep olacaktır. Bulaşıcı olan bu hastalık başka bir kediden dahi bulaşmış olabilmektedir. Ağrılı olan bu hastalık için bir an önce önlem alınması gerekmektedir. Kulak enfeksiyonu belirtileri arasında ise kedinizin kulağından koyu renkli veya sarı renkte bir akıntı gelebilir. Başını günlük yaşantısında daha fazla sallayabilir ve baş kısmı hep bir tarafta olur. Kulaktan kötü koku gelerek, denge sorunu yaşayabilir. Tüm bunların yanı sıra kulağında kırmızılık ve kulak kepçelerinde şişlik meydana gelmektedir. Mantar enfeksiyonları, toz akarlar gibi yabancı cisimler kulağına kaçtığı takdirde kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Kedinizin enfeksiyonu çok daha fazla ilerlemeden muhakkak veteriner hekiminize danışarak doğru tedavileri uygulamalısınız.
Patili dostlarınızın kulak enfeksiyonunu minimuma indirmek için kedi bakım ve sağlık ürünleri nden birisi olan kulak temizleme ürünleri ile enfeksiyonu korumuş oluruz.
Ateş
Kedilerde ateş 39 derece üzerine çıktığında beraberinde sağlık problemlerini getirecektir. Bu durum 42 derece ve üzerini bulduğunda ciddi derecede tehlikeli olduğunu göstermektedir. Kedinizin ateşini ölçmek için termometre ile rektal olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ateşi yükselen bir kedinin kulakları sıcak olmaktadır. Lakin kimi zaman bu ölçüm doğru değildir. Bu nedenle kedinizi yakından takip etmeli ve gözlemlemelisiniz. Bir diğer yöntem ise kedinizin kulağını dudağınızın arasına alarak ısısının yüksek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Çünkü dudaklar elinize nazaran sıcaklığı çok daha net anlayacaktır. Ateşi olan bir kedi, hareketsiz, depresif tavır, tüylerini yalamama, ishal ve titreme gibi bazı davranışlar belirtmektedir. Kediniz yüksek ateş sonrası güçsüz düşecektir. Bu sebep ile bağışıklığını güçlendirmek için gerekli kedi vitaminleri ve ek besinleri almalısınız.
Alerji
İnsanlar gibi tıpkı kedilerinde polen alerjisi olabilir. Alerjisi olan bir kedinin kulağı sıcaktır. Sebebi ise kedinin vücudu alerjiye sebep olan alerjene karşı tepki vererek vücut sıcaklığı yükselir. Bunların yanı sıra gıda ve pire ısırığa karşı da kedinizin alerjisi olabilmesi oldukça mümkündür. Bu durumda kedinizin kulağının sıcak olmasına sebep olmaktadır. Kulağının sıcak olmasının yanı sıra, kulağında kızarıklık, yanma ve kaşıntı olabilir. Bununla birlikte aşırı kaşınma ile kulağına tahriş edebilir ve tüy kaybı yaşayabilir. Kedinizin alerjik durumu kendiliğinden geçmeyeceği için veteriner hekiminize danışarak gerekli tedavilerin yapılması gerekmektedir.
Sıcak Ortam
Kediler soğuk zamanlarda özellikle sıcak yerlerde olmaya bayılırlar. Vücut ısılarını dengelemek ve korumak için sıcak ortamlar onlar için adeta paha biçilemezdir. Güneş alan yerler, peluş yataklar ve peteklerin gibi bazı yerlerde kulakları ısınabilir.
Kediler sıcaklıktan pek rahatsız olmaz ve aksine çok daha severler. Bu noktada sizler kedinizi iyi tanımalısınız. Çünkü kedinizi tanımadığınız takdirde kulağının sıcak olması sizi endişelendirecektir.
Kedilerin de D vitaminine ihtiyacı vardır. Kimi zaman dışarıya çıkararak güneşlenmesini sağlamak oldukça faydalıdır. Lakin bu durum doğru oranda yapılmalıdır.