Kedinin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?
29 Nisan 2023

Kedinin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kediler iletişim yeteneği yüksek canlılar olup duygularını ve hissettiklerini çevresindekilere gösterebilirler. Kendilerine has beden diline sahip olan kedilerin davranışlarından, miyavlamasının tonundan ne istediklerini anlayabilirsiniz.  Ancak hastalık durumunda kedinizin beden dili size yardımcı olmayabilir. Kediler hastalıklarını dışarıya vurabilen canlılar değildir, nadir olarak hasta olduklarını büyük belirtiler gösterdiğinde anlayabilirsiniz.

Zamanla ailenizden biri haline dönüşen kedinizin sağlık durumu direkt olarak sizin mutluluğunuzu da etkileyeceği için hasta olmasını istemezsiniz. Kedinizin hasta olduğundan şüpheleniyorsanız kendi kendinize tanı koymak yerine veteriner hekim tarafından muayene edilmesini sağlamalısınız.

Kedinizi gözlemleyerek şikayetlerini ve farklılıklarını veteriner ile paylaşmanız tanı ve tedavi açısından kolaylık sağlayacaktır. Kedinizin hasta olduğuna dair endişe taşıyorsanız yazının devamında okuyacağınız belirtilerin var olup olmadığını dikkatle gözlemlemelisiniz.

Kedinizin Hasta Olduğunu Gösteren Belirtiler 

*Kusma

*Durmadan miyavlaması

*İshal

*Davranış değişlikleri

*Çok su içme

*Ağız kokusu

*Sık idrara çıkma

*Nefes ritimlerinde değişme

*Halsizlik

*Burunda akıntı

*Aşırı tüy dökme

*Huzursuzluk

*Oyundan kaçınma

*Kulaklarında aşırı soğukluk

*İştahsızlık

*Kilo verme

Kedilerde Acil Müdahale Gerektiren Hastalık Belirtileri

*Diş etlerinin solukşaması, mavi veya beyaz renge dönüşmesi

*Denge kuramamaları

*Yürümekte zorluk çekmeleri

*Bilinç kaybı

*Nefes almada zorluk

*Nöbet geçirmeleri

*Yüksek ateş

*24 saati aşan açlık

*Zehirli madde yemeleri veya yutmaları

*Ağlamaya benzer yüksek sesli bağırma

Hasta Bir Kediye Ne İyi Gelir?

Hasta kedilerin tedavi ve iyileşme dönemlerinde en büyük ihtiyaçları sahibinin ilgisi ve sevgidir.  Bu dönemde onun yanında olmalı, kaliteli ve iyi mamalarla beslendiğinden, temiz su içtiğinden emin olmalısınız. Kediniz hasta olduğu süreçte sıvı alımını keserse şırınga yardımıyla ağzından sıvı vererek ona yardımcı olmalısınız. Tedavi sürecinde kedinizi yüksek enerjili, kolay sindirilebilir kedi mamaları ile beslemelisiniz.

Kediniz yemek yemeyi reddediyorsa yine şırınga yardımıyla ağızdan beslemeye çalışabilirsiniz. Şırınga ile mama yemeyi reddediyorsa veteriner hekiminizle görüşerek tıbbi destek almasını sağlamalısınız.

Kedinin Hasta Olması Nasıl Engellenir?

*Çiğ et yerine pişmiş et vermek

*Düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmek

*Tüm aşılarını yaptırmak

*Veterinerin tavsiye ettiği kedi vitaminler ve ek besinleri vermek

*Yaşadığı ortamı temiz tutmak

*Temiz su içmesini sağlamak 

Hasta Kediler Ne Yer?

*Reçeteli diyetleri deneyin

*Ev yapımı et suları ve püreler verebilirsiniz

*Balık ve tavuk gibi gıdaları öğününe ekleyebilirsiniz

*Az ve sık beslemeye özen gösterin

Hasta olan kediniz yemek yemeyi reddediyorsa onu sıkıştırıp zorlamayın. Az ve sık olacak şekilde yemek yemesini sağlayın. Yaş mama veriyorsanız mamayı ısıtmak iştahının açılmasını sağlayabilir. Güvende ve rahat hissettiğinden emin olarak yanında olun. Elinizle veya çay kaşığı ile yiyeceği koklatıp tatması için teşvik edebilirsiniz. Kedinize özel yemek pişirmek istiyorsanız mutlaka veterinerinize danışarak tavsiyeleri doğrultusunda faydalı besinler tüketmesini sağlayın.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.