Kırlangıçların Dünyası: Kırlangıç Türleri ve Özellikleri
26 Eylül 2024

Kırlangıçların Dünyası: Kırlangıç Türleri ve Özellikleri

Kırlangıç, Kırlangıçgiller familyasından gelen oldukça küçük yapılı canlılar olmalarına rağmen, hayatın neşeli ve ruhsal yanlarının birer yansımasıdırlar. Kırlangıçlar, geçmişteki acı ve kederden kurtulma, umut ve tutkunun geri gelmesini simgeler. William Shakespeare’in “Gerçek umut hızlıdır ve kırlangıç kanatlarıyla uçar” sözünün de artık neden söylediğini biliyorsunuz. Kırlangıç anlamı aynı zamanda “Özgürlük kuşu” ile bağdaştırılmıştır.

Ilıman iklim yapısında yaşamaya uygun olan bu sevimli dostlar, dünyanın neredeyse her yerinde yaşamlarını sürdürebilirler. Dünya genelinde kentleşme bazı canlılar için olumsuz sonuçlar doğurmuş olsa dahi, bu tür için bu geçerli değildir. Bu sevimli canlılar değişen ve gelişen dünyaya uyum sağlamayı başarmıştır. Sizler için bugün ki içerik yazımızda kırlangıçlar hakkındaki ilginç detaylara değineceğiz. Hazırsanız bu harika canlıların eşsiz özelliklerini birlikte keşfedelim.

Kırlangıç Nedir?

Sevimli dostlarımız, genellikle ufak ve ince tüy yapısına sahip olup, uzun, çatallı kuyruklarıyla hafızalarda yer etmiş mükemmel canlılardır. Kanat yapısı uzun ve sivridir. Bu şekilde, süzülerek oldukça hızlı uçabilirler. Daha çok ılıman iklimlerde yaşamayı seven bu canlılar böcekler ile beslenerek yaşamlarını devam ettirirler.

Kırlangıç Türleri

Bu harika canlılar, geniş bir coğrafyada yer alan zarif canlıların başındadır. Oldukça çevik bir yapıya sahip olan bu sevimli canlılar, 19 cins ve 84 alt türe sahiptir. 

Kır Kırlangıcı

Bu tür isminden de anlaşılacağı gibi özellikle kırsal bölgelerde yaşamını sürdürür. Ayrıca bu tür göçmen olup yaz aylarında ülkemize gelir. Genellikle açık alanlara, tarlalara ve orman kenarlarına yuva yapmayı tercih ederler. Ortalama olarak 13 ila 15 cm boya sahiptirler.

Türün tüy yapısı koyu mavi ya da siyaha yakın tonlara sahiptir. Hatta bu özelliği nedeni ile halk arasında “Mavi Kırlangıç” veya “Benekli Kırlangıç olarak da tanınırlar. Kanatları uzun ve sivri bir yapıda kuyrukları ise çatal biçimindedir. Bu özellikleri sayesinde oldukça çevik ve hızlı uçuş manevraları yapabilirler.

Özellikle grup halinde yaşamayı tercih eden bir tür, gün boyu havada böcek avlayarak beslenmelerini karşılarlar. Yuvalarını genellikle çamur ve saman saplarını kullanarak inşa ederler. Yuva alanı olarak da uçurum kenarları veya ağaç dallarını seçerler.

Avcı Kırlangıcı

Bu tür, kırlangıçlar arasında en çevik ve hızlı olandır. Avcı kırlangıçları, (Hirundinidae) familyasına ait bir türdür. Göç mevsiminde özellikle göç rotasında sıklıkla karşılaşılan bir tür olduğunu da belirtmek isteriz. Bu tür uzun ve ince kanat yapısına sahip olup mavi-siyah tüyleri ile bilinir. Kuyruklarında bulunan çatal, diğer Kırlangıçlara göre daha belirgindir. Halk arasında “Siyah Kırlangıç” olarak da bilinir. Tüylerinin koyu yapısından dolayı bu isimle de anılırlar.

Bu tür daha uzun mesafelerde göç dönemini yaşar. Ülkemize ilkbahar döneminde giriş yapıp sonbahara doğru Afrika’ya doğru yol alırlar.

Küçük boyutları ve hızlı uçma kabiliyetleri sayesinde avlarını yakalama konusunda iyidirler. Beslenme rutinlerinde sinek, böcek, örümcek hatta eşek arası gibi diğer canlıları da yiyerek beslenmelerini sürdürürler.

Yuva Kırlangıcı

Yuva kırlangıç özelliği arasında ismi ile uyumlu olacak şekilde sıkı aile bağlarına sahip olması yatar. Aile bağları sıkı olduğu için beraber yaşamayı tercih ederler. Göç mevsimlerinde büyük koloniler halinde hareket etmeyi tercih ederler. Kırlangıç yuvası konusunda oldukça hassas bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle, yuvalarını koruma konusunda agresif tutumlar sergileyebilirler. Genellikle yuva için bina çatılarını ve köprü altlarını tercih ederler. Yuva yapımında ot ve tüyleri kullanırlar. İnsanlar ile etkileşim kurmaktan çekinmedikleri için şehir merkezine kurdukları yuvalarında uyumlu şekilde yaşam sürebilirler.

Bu harika türün tüyleri gri ve beyaz tonlarına sahiptir. Halk arasında “Beyaz Kırlangıç” olarak da bilinen bu sevimli türün kuyrukları, türdeşlerine göre biraz daha kısa ve çatal şekli daha az belirgindir.

Ev Kırlangıcı

Kırlangıç denildiğinde çoğumuzun aklına ilk gelen türdür. Bu canlı türü, genellikle köylerde, kasabalarda ve şehirlerin etrafında yaşam alanlarımı inşa eder. Evlerin çatılarında, pencere kenarlarında çamurdan yuvalar yaparak hayatlarını sürdürürler. Oldukça sosyal bir tür olduğu için insanlar ile iç içe yaşamaktan çekinmezler. Ortalama olarak 17 ila 19 cm arası bir boyuta sahiptirler. Kürk renginin üst kısımları parlak metalik mavi alt kısımları ise beyazdır. Boğaz etrafında belirgin şekilde kırmızımsı kahve renge rastlanır. Bu türde oldukça çevik ve hızlı uçma kabiliyetine sahiptir.

Yaz aylarında üreme dönemlerini kuzey yarımkürede geçirirler, kış aylarında ise daha sıcak iklim yapısına sahip olan Afrika ve Güney Asya’ya göç ederler.

Kum Kırlangıcı

Bu tür ismini ile uyumlu bir yuvalanma yapısına sahiptir. Genellikle yuva için nehir kenarları, kum tepelerini veya topraklı alanları tercih ederler. Ev kırlangıcına göre daha küçük yapılara sahip olan bu tür, ortalama olarak 14 ila 17 cm arası boya sahiptir.  Kürk renklerinin üst tarafı kahverengi alt kısmı ise beyazdır. Göğüs kısımlarında ise ince kahverengi bir çizgi bulunur. 

Kısa Kuyruklu Kırlangıç

Bu özelliğe sahip türün, adından da anlaşılacağı gibi kuyruk kısmı oldukça kısadır. Yaşam alanı olarak dağlık ve kayalıkları tercih ederler. Diğer türlere göre daha izole bir yaşam tarzları vardır. Boyut olarak 12 ila 14 cm arasındadırlar. Kürk renginin üst kısımları gri*-kahverengi, alt kısımları ise daha açık tonlara sahiptir. Zorlu yaşam alanları nedeni ile uçuş kabiliyetleri oldukça gelişmiştir. Kaya oluklarına veya insan yapısı olan köprü altlarına yuvalarını yapmayı tercih ederler.  

Mağara Kırlangıcı

Amerika kıtasında yaşayan bir türdür. Adından da anlaşılacağı gibi doğal mağaralarda yuva yapmayı severler. Bununla birlikte, köprü altlarında ve insan yapısı binalarda da yuvalarını görebilirsiniz. Boyut olarak 13 ila 15 cm arasındadırlar. Kürk renklerinin üst kısmı mavi-siyah, alt kısmı ise beyazdır. Alnında turuncu bir leke bulunur. Beslenme öğünleri uçan böceklerdir.

Kırlangıç Türlerinin Beslenme Özellikleri

Türe ait canlılar, uçarak beslenme rutinlerini sağlar. Çoğunlukla böcekler ile beslenirler. Bu şekilde, böceklerin kontrollü sayıda kalmasına da olanak sağlarlar. Sevimli dostlarınızın beslenme alışkanlıkları ve seçimleri yaşadıkları ortamlara göre değişiklik gösterebilir. Özellikle hava da uçarak beslenmelerini sağladıkları için uçma kabiliyetleri oldukça gelişmiştir. Hatta bazı kırlangıç türleri su üzerinde uçarak beslenmelerini sağlar. Yuvalarına dönerken topladıkları besinleri yavrularına saklarlar. Kırlangıç yavrusu bu besinler aracılığı ile ihtiyaçlarını karşılar.

Bazı türler ise yavrularını beslemek için suda yaşayan küçük kabuklu canlıları ve böcekleri toplar. Suda av sırasında dalış yapabilirler.

Türlerin beslenme seçimlerinin yaşadıkları çevre ile doğrudan bağlantılı olduğunu iletmiştik. Tropikal bölgelerde yaşamlarını sürdüren canlılar ise meyve ve tohum gibi besin maddeleri ile beslenme süreçlerini destekler.

Kırlangıç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu sevimli canlılar, zarif yapıları ve göçmen hayat yapıları ile bilinen, doğa dostu mükemmel canlılar olduklarını yazımızda belirtmiştik.

Bu sevimli tür genellikle açık alanlarda ve suya yakın yerlerde yaşar. Doğal yaşam alanlarının su kaynaklarına yakın olması son derece önemlidir. Eğer siz de bu sevimli canlılara evinizi açmak istiyorsanız, yaşam alanlarını doğal ortamlarına yakın mimarilerde tasarlamalısınız. Yuvalarının yakınlarında su kaynağı bulundurmalı, açık ve geniş alanlara sahip alanlar tercih etmelisiniz. Bu şekilde, küçük dostunuzun stres seviyesinin artmasını önleyebilirsiniz. Dilerseniz Markamama.com.tr’nin siz değerli hayvanseverler için sunmuş olduğu geniş ürün yelpazesinden yararlanabilirsiniz.

Tüylü dostlarınızın beslenme rutinlerinde uçan böcekleri tercih ettiklerini içerik yazımızda belirtmiştik. Özellikle sinek, kelebek ve böcek gibi canlıları tüketerek hayatlarına devam ederler. Bu nedenle, küçük dostunuza uygun beslenme ortamı hazırlamamız sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Evde beslendiğiniz sevimli dostunuza doğal ortamlarda beslenme rutinlerindeki ürünlere yakın besinler vermelisiniz. Ayrıca su ihtiyacına dikkat etmeli ve düzenli olarak sıvı aldığından emin olmalısınız.

Sevimli tüylü dostlarınız sürekli hareket halinde olan canlılardan biridir. Uçma konusunda yetenekleri oldukça gelişmiştir. Tüylü dostunuz için uçma eylemi hayati bir önem taşır. Eğer siz de kapalı bir alanda veya evde bakımını üstlenmek istiyorsanız uçması için geniş alanlar sağlamalısınız. Bu şekilde küçük dostunuzun stres seviyesinin yükselmesini engelleyerek sağlıklı şekilde yaş almasına destek olabilirsiniz.

Küçük dostunuzun barınağının temizliği de oldukça önemlidir. Düzenli olarak yuvasının temizliğinin yapılması sağlıklı ve mutlu şekilde yaşam sürebilmesi için gereklidir. Küçük dostunuzun dışkı kalıntıları ve yem atıkları gibi kirleticiler sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle küçük dostunuzun sağlığını tehlikeye sokmayan uygun ürünler ile yaşam alanını düzenli olarak temizlemenizi öneririz.

Sevimli küçük dostlarınızın sosyal yapısından bahsetmiştik. Bu nedenle arkadaşları ile bir arada olmaktan mutluluk duyarlar. Eğer tek bir canlıya ev sahipliği yapmayı düşünüyorsanız, sosyal anlamda ona etkinlikler hazırlamanız gerekecektir. Küçük dostunuzun diğer arkadaşlarıyla iletişim kurma ihtiyacının olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Uygun ortamlar sağlayarak arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bu sevimli tür göç eden canlılar arasındadır. İlkbahar ve sonbahar aylarında belirli rotalarda göç sürecini gerçekleştirirler. Bu nedenle, göç mevsimlerinde özellikle ihtiyaçlarına dikkat etmelisiniz. Doğal ortamda yaşayan dostlarınızın, göç süresine dahil olmasına izin vermelisiniz. Göç etmeyen dostlarınız için ise stres seviyelerini dengede tutmaya yarayacak yeni aktiviteler, özel ilgi ve bakım rutinlerini eksiksiz karşılamalısınız.

Sevimli dostunuz her canlıda olduğu gibi çeşitli hastalıklara karşı savunmasız olabilir. Sevimli dostunuzun sağlığını tehdit eden rahatsızlıklara karşı dikkatli olmanızı öneririz. Küçük tüylü dostunuzun sağlını korumak için düzenli olarak veteriner hekiminizden destek almanız son derece önemlidir. Yaralanma ve hastalık gibi durumlar söz konusu olduğunda zaman kaybetmeden uzman görüşü almanızı öneririz.

Sevimli tüylü dostlarınız oldukça hassas bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle evinizi açtığınız dostunuzun güvenliğini sağlamanız son derece önemlidir. Bu şekilde, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerine olanak sunabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kırlangıç Sesi Nasıldır?

Sevimli dostlarınız ince, melodik ve cıvıldayan ses yapısı ile oldukça ünlüdür. Özellikle uçuş sırasında birbirleri ile iletişim kurmak için seslerini kullanırlar. Cıvıltıları, insanlar üzerinde de mutluluk ve huzur verici bir etkiye sahiptir.

Kırlangıç Nasıl Yuva Yapar?

Yuvaları için kullandıkları malzemeler genellikle çamur, saman, ot, bitki ve tüylerden oluşur. Köy evlerinin çatılarında, balkonlarda, köprü altlarında, ağaçlık alanlarda yuvalarına rastlayabilirsiniz. Yuvaları oldukça sağlam bir yapıda ve genelde yapışık şekilde olur.

Kırlangıç Ne Yer?

Tüylü dostlarınız çoğunlukla uçarken yakaladıkları böcekler ile beslenirler. Sivrisinek, kelebek, küçük böcekler hatta eşek arıları en sevdikleri yiyecekler arasındadır. Uçma yetenekleri oldukça iyi olan bu canlıların, uçan böcekleri havada avlama kabiliyetleri de oldukça gelişmiştir.

Kırlangıç Ne Demek?

Tür, zarif yapısı ve göç davranışları ile bilinen canlılardan biridir. Oldukça çevik ve kıvrak bir yapıya sahiptirler.

Kırlangıç Yavrusu Ne Yer?

“Yavru kırlangıç ne yer?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Yavru kırlangıç doğrudan ebeveynleri tarafından beslenir. Anne ve baba bu görevi yerine getirir. Yavrular yuvada ağızlarını açarak ebeveynlerinin getireceği yiyecekleri bekler.

Kırlangıç Ömrü Ne Kadar?

Siz de “Kırlangıç ne kadar yaşar?” gibi sorulara yanıt arayabilirsiniz. Kırlangıç ömrü ortalama olarak 4 ila 6 yıl arasındadır. Fakat, bu süre yaşam koşulları, çevresel etkenler ve doğal tehlikelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı canlılar uzun yıllar sağlıklı şekilde kalabilirken, bazıları o kadar şanslı olmayabilir. Özellikle göç mevsimlerinde avcılardan tarafından avlanabilirler.

Kırlangıç Türleri Nelerdir?

Dünya genelinde tanınmış 84 tür vardır. Ülkemizde yaygın olarak bulunan türler arasında ev ve kum kırlangıcı vardır.

Kırlangıç Göç Eder mi?

Bu sorunun yanıtına “Evet” diyebiliriz. Kırlangıçlar göçmen canlılardandır. Ilıman iklim koşullarında yaşamaya uygun olan bu canlılar, havalar soğumadan sıcak bölgelere göç ederler. İlkbahar mevsiminde ise üremek için tekrar eski yuvalarına dönerler.

Kırlangıçların Özellikleri Nelerdir?

Sevimli dostlarımız oldukça çevik, kıvrak ve zarif uçuşları ile bilinirler. İnce uzun kanat yapısı, uçarken denge ve hız kazanmalarına yardımcı olur. Sadık bir doğaya sahiptirler. Her yıl üreme için eski yuvalarına dönerler.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.