Evcil dostlarımızın kilosu ve görünüşleri sağlıklı olup olmadıklarına dair bizlere ipuçları verir. Sağlıklı bir kilo aralığında olmayan köpeklerin veteriner hekimle birlikte sahiplerinin öncülüğünde aşamalı olarak diyet yapması gerekir. Diyetten kastığımız sadece zayıflamak olmamalıdır, normalin altında bir zayıflık köpekler için risklidir.
Köpeklerin vücut ağırlıkları cinslerine ve yaşlarına göre değişiklik gösterir. Köpeğinizin ideal kilosunda olup olmadığından emin olmak için mutlaka veteriner hekime başvurmalısınız.
Köpekler cinslerine göre ince bir yapıya ve fiziğe sahip olabilir, size göre zayıf olsalar bile yaratılış olarak normal kilolarında olabilirler. Ancak köpeğinizin aşırı kilo vermeye başladıysa ve ırkına göre kilosu aşağılarda kalıyorsa sağlıklı bir şekilde doğal kitle endeksine ve yağa ulaşana kadar kilo almasında yardımcı olmalısınız.
Köpeklerin Zayıflamasına Yol Açan Faktörler
-Stres
-Bağırsak parazitleri
-Yetersiz beslenme
-Sinirlilik hali
-Depresyon
-Uygunsuz beslenme
Köpeğiniz fazla zayıflamış ise ona sağlıklı bir şekilde kilo aldırmalısınız. Öğünlerini abartılı ve sağlıksız besinlerle arttırmak faydadan çok zarar sağlayacaktır. Bu gibi durumlarda öncelikle acele etmemeli adım adım ilerlemelisiniz.
Öncelikle şuna dikkat etmelisiniz, kilo aldırma konusunda yiyeceklerin miktarı değil kalitesi önemlidir. Dolayısıyla köpeğinize tam beslenme sağlayabilecek dengeli ve %12-23 oranında protein içeren kaliteli köpek mamaları seçmelisiniz.
Köpek mamasının fiyatından çok besin içeriğine odaklanmalısınız. Zayıf köpeklerin şişmanlamasını kolaylaştıracak vitamin ve mineral yönünden özel üretilmiş köpek mamalarını tercih edebilirsiniz.
Köpeğiniz mama yeme konusunda diretiyorsa dana eti, sığır eti, tavuk ile zenginleştirebilirsiniz. Et suyu köpeklerin hayır diyemeyeceği bir ayrıntıdır, köpek mamasını et suyu ile karıştırarak onun için daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Köpeğinizin kilo almasında öğün saatleri de önemli bir yer tutar. Yemek saatlerini belirleyip düzenli olarak bu programa uymalısınız. Köpeklerin öğün sayısı sağlık durumuna ve yaşına göre değişiklik gösterir. Veterinerinizin önerilerini dinleyerek öğün sayısını ve saatini ayarlayabilirsiniz.
Vücudun düzgün çalışması ve besin emilimi için köpeğinizin gün içinde doğru şekilde su alması gerekir. Bu sebeple köpeğinizin tüketmesi adına bolca tatlı su bulundurmalısınız.
Köpeğiniz sağlık sebepleri dışında duygusal ve stres nedeniyle yemek yemiyor ve kilo kaybediyorsa rahatsız olduğu durum ve olayları tespit etmelisiniz.
Mama kalitesini ve öğünü arttırmanız şu durumda yeterli olmayacağı gibi yemek yemeyi reddedebilir. Stres faktörünü ortadan kaldırmalı, kendini mutlu ve rahat hissetmesini sağlamalısınız. Hoşlanmadığı değişiklikler köpeğinizin depresyona girmesine ve iştahının kesilmesine neden olabilir.
Köpek maması yanı sıra veteriner hekimlerinin reçete ettiği bitkisel enzimleri kullanabilirsiniz. Yemek sonrası emilimi hızlandıran ve daha çok sindirim sisteminin yenilenmesini sağlayan bu ilaçlar, sindirim sisteminin korunmasına da yardımcı olacaktır…