Evcil hayvan sahiplerinin başına sık sık gelen durumlardan biri de köpeklerinin onlarla birlikte uyumak istemesidir. Çoğu evcil hayvan sahibi hayatlarını ve yaşamlarını paylaştıkları köpeklerini çocukları gibi görür. Köpeklerde psikolojik olarak onların bakımını üstlenen, onları seven sahiplerini anneleri olarak görürler. Tıpkı insanlarda olduğu gibi bebek ve çocuklar yalnız uyumaktan hoşlanmadıkları için ebeveynleriyle uyumak isterler.
Köpeğiniz bu sebeple sürekli olarak yatak odanıza gelmek ve sizinle uyumak isteyebilir. Özellikle de yavruluk döneminde tüm ihtiyaçlarını siz karşıladığınız için sizi anne figürü olarak görmesi son derece normaldir. Köpekler yetişkinlik dönemine girseler bile çocuk gibi davranmaya devam ederler, bu sebeple sizinle uyumak için ısrarcı olabilirler.
Peki köpeğinizle birlikte uyumak doğru bir davranış mı yoksa yanlış mı? İlk olarak evcil hayvan sahiplerinden başlayacak olursak, tek başına yaşayan kişiler için bir köpeğe sahip olmak aynı zamanda sosyalleşmek anlamına gelebilmektedir. Eviyle birlikte yatağını paylaşmak evcil hayvan sahiplerinde mutluluk ve güven duygusu yaratabilir. Birçok kişi tarafından köpeklerle uyumak çok yanlış bir davranış olarak görülse de uzmanlar, köpeklerin sadece güvendikleri ve sarsılmaz bir sevgiyle bağlı oldukları kişilerle uyuduklarını ifade ederler.
Köpeğinizle uyumanızın avantajları yanı sıra zararları da olduğu doğrudur. Bunlardan birisi de köpeğinizin yatakta başka bir insan veya canlıya izin vermemesidir. Yatağınıza başka bir kişinin yaklaşması onları agresifleştirebilir. Bir diğer zarar ise köpeğiniz sizinle birlikte uyurken istemsiz bir şekilde sizi tırmalayabilir.
Eğer evde bir köpek besliyorsanız, oda evin bir bireyi olarak bazı talepleri oluyor. Köpeğiniz sizinle uyumak mı istiyor? Köpek severler bunu reddetmekte oldukça zorlanıyorlar.
Gelin öncelikle köpeğinizle beraber uyumanın ne gibi sakıncaları olabilir bunu ele alalım.
Köpeğinizle Uyuduğunuzda Ne Gibi Problemlerle Karşılaşabilirsiniz?
Davranış:
* Köpeğinizin yatakta başka bir insan veya canlıya izin vermemesidir.
*Yatağınıza başka bir kişinin yaklaşması onları agresifleştirebilir.
*Köpeğiniz uyurken istemsizce sizi tırmalayabilir.
*Eğer yatağa alışırsa patileri kirliyken de yatağınıza çıkacaktır.
Sağlık:
*Hayvanlardan insanlara geçebilen ve deri hastalıklarına sebep olan yuvarlak solucan gibi parazit rahatsızlıklarına sebep olabilir.
*Çok tüy döküyor ve bu sizi rahatsız edebilir.
Uyku:
*Yatarken ona zarar vermemek için iki büklüm uyursunuz ve ağrıyla uyanırsınız ve kaliteli bir uyku geçiremezsiniz.
*Günün yorgunluğuyla yatağa girip derin bir uykuya hazırladığımız anda adeta tepeden üzerimize düşen dostlarımız, bizimle uyumak için yatağımıza yerleşiyor. *Bazı geceler ise çok geç saatte, olmadık yöntemlerle uyandırılabiliyoruz.
Bu gibi durumlarda onların rahatça uyuyabileceği alternatif arasında yer alan köpek kulübesi ve köpek yatağı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Rahat edebilecekleri, güvende hissedebilecekleri bir yer, kendilerine özel bir yatak bu alanı onlara sağlayabilir. Yatağın tarzından bağımsız olarak köpekler kendilerine ait bir yere sahip olmayı sever. Onlara özel bir yatak vermeseniz bile evde uyuyabilecekleri bir yer ararlar. Güzel bir yatak ona uyuyabileceği ekstra rahat bir ortam sağlar.
Peki, biz zaten veterinerimizle gerekli sağlık kontrollerini takip ediyorsak, patileri kirliyken eve giremiyorsa, tek başınıza yaşıyorsanız ve sizi kıskanabileceği kimse yoksa, aynı evde hayatı sürdürdüğümüz dostlarımız, vazgeçilmez parçamız ile neden uyumayalım ki.
Onlarla güçlü bir bağ ve güven ilişkisi geliştiriyoruz. Hayvanlarla kurduğumuz bu yakın bağ, insan ve çevreyle kurduğumuz ilişkilere de olumlu yansıyor. Evcil hayvanla birlikte uyumak aynı zamanda bazı insanların daha rahat, derin ve sakin bir uyku uyumasının önünü açar. Ayrıca aynı yatakta yatmak demek beraberinde köpeğinizle daha çok zaman geçirmeniz ve ona sarılmanız anlamına gelir.
Sonuç olarak, bu bir tercih meselesidir. Bazı kişileri rahatsız eden şeyler bazıları için mutluluk verici olabilir. Buna izin vermeden önce yatağınız paylaştığınız biri varsa onun da fikrini almış olmanız önemlidir. En önemlisi de sağlığınız için gerekli veteriner kontrollerinin yapılmış olmasına özen gösterilmesidir.