Köpek bakımı, son yıllarda evlerde beslenen köpek sayısının çok yükselmesi nedeniyle önemli bir konu haline gelmiştir. Bu artışı bir tek nedene bağlamak mümkün değildir. Hayvanların insan yaşamındaki rolleri yaşa ve ilgi alanına göre değişir. Bazı bireylerin özgüveni artarken bazıları da dokunma duyusu ve sevgi açısından tatmin olurlar. Yalnız yaşayanların ise köpeklerini çocuk ya da arkadaş yerine koydukları bilinir. Özünde insanların birbirleri ile olan ilişkilerinden çok farklı olan insan-hayvan beraberliği zamanla gerçek bir dostluğa dönüşebilir.
Köpek Seçimi : Köpek sahibi olmak dışarıdan bakıldığında çok kolay gözükmektedir. Çevrenize şöyle bir baktığınızda her yanınızın yavru köpeklerle dolu olduğunu, hatta bir kısmının sokaklarda serbestçe dolaştığını gözlemlersiniz. Bunlardan birisini alıp bir kafese koymak çok basit olabilir ancak tabii ki köpek sahibi olmanın en iyi yolu değildir.
Alacağınız yavrunun ailenizin yeni üyesi olacagını ve yaklaşık 15 yıl boyunca sizinle birlikte yaşayacağını dikkate almalısınız.
Köpek sahiplenmeden önce değerlendirilmesi gereken faktörler aşağıda belirtilmiştir.
Köpek sahiplenme nedeni: Yavru köpek sahiplenmeden önce tercihleriniz, yaşam tarzınız ve çevrenizi değerlendirmeniz gerekir. Sahipleneceğiniz köpek evinizin bireylerinden biri olmalı ve ne siz ne de köpeğiniz birbirinizin yaşamını engellememelisiniz. Pek çok kimse fazla irdelemeden köpek sahibi olup, daha sonra bakımını üstlenemeyeceğini anlayarak köpekle ilgilenmemektedir. Böyle durumlarda köpek devamlı yer değiştireceği için mutsuz olur.
Cinsiyet Seçimi: Sahipleneceğiniz köpeğin cinsiyetine karar vermeden önce sahiplenme nedeniniz iyice belirlenmelidir. Cinsiyeti önemli değilse dikkat etmeniz gereken nokta kızgınlık dönemlerinde dişilerin kontrol altında tutularak istenmeyen çiftleşmelerin önlenmesidir.
Irk Seçimi: Köpek seçerken doğru yaklaşım, moda olan ırka ait tüm özellikleri taşıyan en iyi köpeği değil eviniz siz ve yaşam stiliniz için en iyi olan köpeği seçmektir. Sizin ilgi ve sevginize çok fazla gereksinimi olan bir köpek mi yoksa kişiliği mi gelişmiş, ilgiye fazla gereksinim duymayan bir köpek mi istersiniz. Bazı köpekler aktifken bazıları sürekli olarak uyumayı tercih ederler. Önemli olan sizin için hangisinin pozitif, hangisinin negatif değer olduğunu net olarak belirleyebilmenizdir.. Kendinize ne istediğinizi sorduktan sonra alacağınız köpeğin ırkını saptamak pek zor değildir.
Saf ırk mı yoksa melez mi? : Köpeğinizin saf ırk ya da melez olması kişisel tercihlerinizle birlikte ekonomik durumunuza da bağlıdır. Saf ırkların bilindiği için size, yaşamınıza ve amacınıza uygun köpeğin seçimi daha kolay olabilir. Melez köpeklerin görüntü ve davranışlarının büyüdükçe değişebileceğini ve düşlediğiniz köpek olmayabileceğini dikkate almalısınız. Saf ırk almaya karar verdiğiniz de istediğiniz ırkın fiyatın bütçenize uygun olması da seçiminizi etkileyecek önemli bir faktördür.
Ekonomik Külfeti: Sahiplenme dışında bakımı ile de aileye getireceği ekonomik külfet baştan itibaren gözönünde bulundurularak köpek sahiplenmeye karar verilmelidir. Bu nokta gözönünde bulundurulmadığı taktirde ilerde istenilmeyen durumlarla karşılaşılabilir.