Köpek Neden Kaşınır?
31 Mayıs 2024

Köpek Neden Kaşınır?

Köpeğinizin devamlı olarak kaşındığını görmeniz rahatsız edici bir durum olabilir. Köpeğinizin kaşınmasına neyin neden olduğu ve kaşıntının ne kadar yoğun olduğunu bilmeniz zordur. Sürekli devam eden kaşıntı köpeğiniz için sadece rahatsız edici olmaz. Bunun yanı sıra bazı enfeksiyonları da beraberinde getirir. Köpeğinizin çok fazla kaşınmasının bazı sebepleri şunlar olabilir:

Mantar Enfeksiyonları: Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar köpeklerin kaşınmasının sebeplerinden bir tanesidir. Köpekler de yoğun bir koku, cilt yapısında iltihaplanma ve tüylerin de dökülme gibi belirtiler gösterebilir.,

Alerji: Atopik dermatit olarak da bilinen bu durum daha çok bitki ve polen gibi çevreden dolayı meydana gelen alerjenden kaynaklı olabilir. Genellikle mevsimsel bir geçiştir.

Pire: Pireler, köpeklerin vücuduna tükürük enjekte ederek ortaya çıkan alerjik dermatitlerdir. Bu tükürükte yer alan proteinler köpeklerin bağışıklık sistemine etki ederek kaşıntıya sebep olur. Aynı zamanda bir pire ısırığı dahi alerjik reaksiyona sebep olabilmektedir.

Gıda Alerjisi: Bazı köpekler de gıda alerjisi çoğunlukla görülebilir bu durum bir diyet denemesi aracılığıyla test edilebilmektedir.

Şayet köpeğiniz sürekli olarak kaşınıyorsa, onlar için özel olarak üretilen köpek tarakları  ile taramanız kaşıntıyı azaltmasına yardımcı olabilir.

Köpekte Kaşıntı Tedavisi

Köpeklerin kaşıntılı cildinin altında yatan duruma bağlı olarak bazı tedavi yöntemleri yer almaktadır. Yalnız kaşıntının asıl sebebini bulup, veteriner hekimi rehberliğinde yapılması önemlidir. Veteriner hekiminiz kaşıntıyı minimuma indirmek için aşağıdaki ipuçlarından birini size tavsiye edebilir:

*Bir köpeğin böcek ya da pirelere maruz kalması sonucu, alerjik reaksiyon gösterebilir. Veteriner hekiminizin, kaşıntı önleyici ilaçları reçete ederek patili dostunuza yardımcı olabilir.

*Mantar ve bakteriyel enfeksiyonları nedeniyle veteriner hekiminiz antibiyotikler reçetelendirebilir. Cilt enfeksiyonlarının temizlenmesi genel olarak 21 ile 30 gün arasında sürebilir.

*Veteriner hekiminiz köpeğiniz de gıda alerjisinden şüphe ediyorsa, özel bir beslenme programı önerebilir. Bu durum, doğru gıdayı bulabilmek için deneme yanılma olarak adlandırılabilir.

*Veteriner hekiminiz köpeğiniz de meydana gelen kaşıntıya fayda sağlayan köpek şampuanları önerebilir.

Köpek Kaşıntısına Doğal Yöntemler

Köpekte kaşıntı ve kızarıklık, parazitler, enfeksiyonlar ya da kuru cilt gibi farklı sebeplere bağlı olarak değişebilir. Doğal yöntemler sayesinde köpekler de bu kaşıntı azaltılabilir. Örnek olarak, aloe vera jeli köpeklerin cilt yapısını rahatlatarak kaşıntıyı hafifletebilir. Aynı zamanda, hindistancevizi yağı, nemlendirici ve anti-enflamatuar özellikleri olması nedeniyle köpeklerin cildini rahatlatabilir. Bunun yanı sıra, yulaf banyoları köpeklerin kaşıntısını azaltabilir.

Köpek Kaşıntısına Sirke

Köpeklerde kaşıntıyı yatıştırmak için elma sirkesi doğal bir çözüm olarak bilinir. Antibakteriyel ve antifungal özelliği yer almaktadır. Bir su bardağı su içerisine bir çay kaşığı elma sirkesi konularak hazırlanabilir. Elde ettiğiniz bu karışımı pamuklu bezle birlikte köpeğinizin kaşıntılı bölgelerine uygulayabilirsiniz. Eğer, köpeğinizin vücudunda herhangi bir açık yara ya da tahriş ettiği bölge varsa, sirke uygulamamalısınız.

NOT: Köpeğinizin kaşıntısına sirke sürmeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Köpek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Veteriner hekiminiz, köpeğiniz de oluşan kaşıntının ana sebebini öğrenerek, doğru tedavi yöntemini size önerebilir. Evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler arasında ise mamalarına omega-3 yağ asitleri olabilir. Çünkü omega-3 yağ asitleri köpeklerin cildine nem kazandırarak kaşıntıyı hafifletebilir. Aynı zamanda düzenli olarak köpeğinizi banyo yaptırmanız ve doğru şampuanları kullanmanız da önemlidir.

Köpek Kaşıntısı İçin Evde Ne Yapılır?

Köpekte kaşıntı ve kızarıklık için evde hazırlayabileceğiniz bazı tedaviler vardır. Bunlardan bazıları, elma sirkesi, hindistancevizi yağı ve yulaf ezmesi banyosu olarak bilinir. Bu tedaviler sayesinde, köpeğinizin cilt yapısı desteklenir ve kaşıntıyı yatıştırabilir. Aynı zamanda, doğru bir beslenme programıyla köpeğinizin kaşıntısını azaltabilirsiniz.

Bu tedavi yöntemleri sadece kaşıntıyı minimuma indirmek için tercih edilmelidir. Kaşıntısının asıl sebebini öğrenebilmeniz için muhakkak veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

Paylaş:
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.